Ταραμας – Tarama

01:46 18/8/2021 - Πηγή: Argiro
Ταραμας – Tarama

Οι πιο συχνές σας ερωτήσεις για τον ταραμά, αφορούν στο τι είναι ο ταραμας-tarama, λευκος ή κοκκινος και απο τι ψαρι ειναι. Πάμε να τα δούμε όλα!

Τι είναι ο ταραμας-tarama;

Ο ταραμάς είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή σαρακοστιανά εδέσματα, το οποίο καταναλώνεται ευρέως την Καθαρα Δευτερα. O ταραμας αποτελεί το βασικό συστατικό για την παρασκευή της ταραμοσαλάτας.

Απο τι ψαρι
ειναι ο ταραμας;

Ο ταραμάς πρόκειται στην ουσία για αυγά ψαριών, συνήθως του μπακαλιάρου και του κυπρίνου. Τα αυγά αφαιρούνται από τα ψάρια, αλατίζονται και τοποθετούνται σε βαρέλια για μερικές μέρες, ώστε να ωριμάσουν. Έπειτα, αφαιρείται η μεμβράνη που τα περιβάλλει και αφού ανακατευτούν παρασκευάζεται ο ταραμάς.

Από που προέρχεται η λέξη ταραμας-tarama

Η λέξη ταραμας προέρχεται από την τουρκική λέξη tarama που σημαίνει αυγά ψαριών.

Πόσα είδη ταραμά υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο είδη ταραμά, ο λευκός και ο ροζ. Ο λευκός ταραμάς έχει την καλύτερη ποιότητα. Περιέχει 100% αυγά ψαριών και είναι πιο ακριβός από τον ροζ. Ο λευκός ταραμάς, χρησιμοποιείται σε μικρότερες ποσότητες από τον ροζ, όταν χρησιμοποιείται για ταραμοσαλάτα. Ο ροζ ταραμάς, οποίος εμφανίστηκε περίπου το 1950, περιέχει χρωστικές ουσίες και άλλες προσμίξεις.

Διατροφική αξία ταραμα

Ο ταραμας-taramas είναι πλούσιος σε κάλιο και φώσφορο. Περιέχει ακόμα βιταμίνες Α, D, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, ω3 λιπαρά οξέα. Η κατανάλωσή του θα πρέπει να είναι προσεχτική και με μέτρο, γιατί περιέχει πολλές θερμίδες και αλάτι. 100g ταραμά αποδίδουν περίπου 400 θερμίδες.

Κατά την αγορά του ταραμά θα πρέπει να εκτιμώνται διάφορα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα, λευκος ή κόκκινος ταραμάς, η οσμή και η σύστασή του.

Με τον ταραμά, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, παρασκευάζεται η ταραμοσαλάτα, όπως επίσης οι ταραμοκεφτέδες, ρεβυθοκεφτεδες με ταραμα και σως ταχίνι κ.ά.

Αν σου άρεσαν όσα διάβασες για τον ταραμα, μάθε και για τον ταραμα και τις θερμίδες του και δοκίμασε να φτιάξεις αυτή τη συνταγή!

Ταραμοσαλατα με ψωμι

Το άρθρο Ταραμας – Tarama εμφανίστηκε πρώτα στο Argiro.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ταραμας – Taramas,taramas – Taramas