Zip the Day: Η Tilda, η Κατερίνα, η Ηλιάνα και η Νουβέλ Βάγκ

10:27 12/7/2021 - Πηγή: Youfly

Η Ηλιάνα, η Κατερίνα, ο… πειρατής Τίλντα Σουίντον στη Chanel, και η Νουβέλ Βάγκ. Όλα αυτά στο σημερινό Zip the Day.

Ανατρεπτικές ισορροπίες

Με τις αλήθειες τους αποχαιρέτησαν το τηλεοπτικό τους κοινό τα κορίτσια των πρωινο-μεσημεριανών εκπομπών. Η Κατερίνα Καραβάτου (STAR) και η Ηλιάνα Παπαγεωργίου (ALPHA), συνειδητά και όχι χωρίς συγκίνηση, επέλεξαν να

κλείσουν την τηλεοπτική τους χρονιά μ’ έναν τρόπο αλλιώτικα άμεσο.

Με αλήθειες κρυφές (ως τώρα) και φανερές (πια), εύκολες (;) και δύσκολες, πάντως αλήθειες “ολόκληρες” Χωρίς “ανάμεσα”. Αλήθειες που χρειάζονται δύναμη για να τις “εκτοξεύσει” ή να τις ομολογήσει κάποιος και που γι αυτόν που τις “δηλώνει” μπορεί να είναι απελευθέρωση, όμως για κάποιους, μπορεί να λειτουργούν ως ανεπιθύμητοι εισβολείς στην ήρεμη, επιφανειακά, καθημερινότητα τους .

Εύθραυστες οι ισορροπίες και συχνά ανατρεπτικές “Έρχομαι σήμερα εδώ με ψηλά το κεφάλι ως η Κατερίνα που γνωρίζετε για να αποχαιρετήσω την κατερίνα Καραβάτου της Φωλιάς των Κου Κου”, είπε η Κατερίνα Καραβάτου «Δεν πρέπει να με κοιτάτε με αγωνία γιατί εγώ είμαι ένας πάρα πολύ αξιοπρεπής άνθρωπος, ο οποίος τιμά τη δουλειά του, τους εργοδότες του, τους συνεργάτες του και πορεύεται με αγάπη ακόμα και όταν δεν την εκλαμβάνει”. Συνέχισε “Μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν μου θα σας θυμίσει ότι και ξέρω να φέρομαι και ξέρω να εκτιμώ. Ξέρω να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες και τις δικές μου και των άλλων. Ξέρω να σηκώνομαι όταν πέφτω”, είπε η Κατερίνα.

“Φοβήθηκα, έμαθα, πάλεψα”

Σε πιο ήπιους τόνους η Ηλιάνα Παπαγεωργίου , είπε: « Σε μια χρονιά δύσκολη για όλους είχα στο πλευρό μου εσάς. Να με κρατάτε από το χέρι, να με μαθαίνετε, να με προσέχετε, να με αγαπάτε. Μου έχετε μοιράσει απλόχερα την αγάπη σας. Και με τη σειρά μου με όποιο τρόπο μπορώ θα ανταποδίδω. Εύχομαι όπως περάσαμε αυτή τη χρονιά να περάσουμε κι άλλες πολλές μαζί».
«Γέλασα, αγχώθηκα, φοβήθηκα, έμαθα, πάλεψα, αγάπησα, πόνεσα, έκλαψα. Αλλά ήταν δάκρυα ελπίδας, δάκρυα χαράς. Κάθε βράδυ μετρούσα και μετράω τις ευλογίες μου και αυτές είστε εσείς”

Πιο νέα η Ηλιάνα. Πρώτη της χρονιά με δική της εκπομπή, σαν παρουσιάστρια. Μοιάζει ψύχραιμη και αισιόδοξη. Και θα συνεχίσει στον ALPHA Κι εγώ επιστρέφω στην Κατερίνα που αποχαιρέτησε οριστικά τον STAR και που, όσα χρόνια την ξέρω, δεν περίμενα να με ξαφνιάσει τόσο.

Πεζοί και καβαλάρηδες

“Μέρος της κρητικής μου καταγωγής”, είπε η Κατερίνα Καραβάτου,” μου έχει δώσει αυτήν την καλώς εννοούμενη περηφάνια. Λέει μια μαντινάδα «Καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις για να σε χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις». Η συνέπεια, η ταπεινότητα, η σεμνότητα, οι καλοί τρόποι, δεν είναι αδυναμία, είναι υποχρέωση”. Και Συνέχισε Λέγοντας: “Κάθε Αποχωρισμός Είναι Ένας Μικρός Θάνατος Κι Εγώ Βίωσα Αυτή Την Κατάσταση Έτσι Ακριβώς Όπως Σας Το Λέω. Στην Αρχή Δεν Το Πίστεψα, Έκανα Ότι Δεν Καταλαβαίνω, Προσπάθησα Να Με Πείσω Ότι Είναι Ψέματα, Έκλαψα, Πέρασα Πάρα Πολύ Άσχημα, Τόσο Άσχημα Που Δεν Μπορώ Να Σας Πω Καν! Πένθησα! Υπήρξα Απαρηγόρητη. Στάθηκα Δυνατή Και Μετά Κατάλαβα Τι Ήμουν. Ήμουν Πάρα Πολύ Θυμωμένη».

Έκλεισε Λέγοντας: “Κατέληξα Σε Αυτό Που Ήξερα Πάρα Πολύ Καιρό Και Ήταν Εδώ Μπροστά Μου. Ξέρετε Ποιο Ήταν Αυτό; Ότι Είναι Σίγουρο Πως Το Χειρότερο Από Το Να Φας Ένα Μήλο Και Να Βρεις Ένα Σκουλήκι Μέσα, Είναι Να Φας Ένα Μήλο Και Να Βρεις Μισό”…
Oι Αλήθειες Της Κάθε Μιας Από’ Μας , Είναι Η Πανοπλία Της Για Να Βγει Προς Τα Έξω , να’ρθει Αντιμέτωπη Μαζί Τους Αλλά Και μ’εκείνες Των Άλλων , Να Ακουμπήσει Πάνω Τους Και Να Πάει Παρακάτω. Με “Ρούχο” Αυτό Που Εκείνη θα’χει Επιλέξει. Μόνη Της

Η πειρατής Τίλντα Σουίντον στο beach party της Chanel

Ακραίο αξεσουάρ, να το πώ; Στυλιστική υπερβολή, να το πω; Τολμηρή πρόταση να το πω; Όπως κι αν το πω, η Tilda Swinton βρήκε τον τρόπο, όχι μόνο να μην περάσει απαρατήρητη στο beach party της Chanel, στις Κάννες (που έγινε αμέσως μετά την επίδειξη μόδας) αλλά να γίνει και το θέμα συζήτησης της βραδιάς! ] Η γνωστή ηθοποιός εμφανίστηκε με μια μαύρη κορδέλα να…διασχίζει την δεξιά πλευρά του προσώπου της και να κλείνει το δεξί μάτι της… Ναι, κάτι σαν πειρατής της Καραιβικής…

Βέβαια, η κορδέλα ταίριαζε απόλυτα με τη μαύρη σατέν μάσκα της και το σατέν μαύρο φόρεμα της με υπογραφή Chanel ,από τη συλλογή Métiers d’Art 2020-2021 , αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους καλεσμένους από το να σχολιάσουν, να απορήσουν και να αναρωτηθούν για το τι θέλει να πει ο…πειρατής! Η Σουίντον, βέβαια, έχει αποδείξει πως ποτέ δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, όμως αυτή τη φορά , μάλλον το παράκανε!

Εσύ, πόσο αγαπάς τη “νουβέλ βαγκ”?

...”Ραντεβού θα σου δίνω στα σκαλιά του Εκράν, να κοιτάμε τις νύχτες ,τη Μανιάνι γκρο πλαν, καρφωμένη με δέκα σαίτες”….. τραγουδούσε η Χριστιάνα  (1982)  σε στίχους  της Λίνας Νικολακοπούλου και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη (“το καλοκαίρι θα’ρθεί” είναι το τραγούδι) κι εγώ σου λέω πως αυτή την εβδομάδα στο Εκράν, στη Νεαπολη, “παίζει Αλέν Ρενέ και “Πέρσι στο Μαρίεμπαντ” και το ραντεβού να μην το χάσεις. Ο Ρενέ, σκηνοθέτης που καθόρισε το κίνημα της “νουβέλ βαγκ”, του γαλλικού νέου κύματος στον κινηματογράφο,  δημιουργός του υπέροχου “Χιροσίμα αγάπη μου”,  μας έκανε δώρο κινηματογραφικό, 60 χρόνια πριν, μια μαγική ταινία, το “Πέρσι στο Μαρίεμπαντ” ,όπου η πραγματικότητα μοιάζει με όνειρο, το  όνειρο είναι μια άλλη όψη της πραγματικότητας, ενώ  ένας άντρας και μια γυναίκα προσπαθούν να υπάρξουν ξανά μέσα από την παλιά ερωτική τους σχέση.

Οι κριτικοί μίλησαν για έναν “κινηματογραφικόλαβύρινθο, όπου ο θεατής  χάνει τη συνείδηση της πραγματικότητας του χρόνου των ανθρώπων της αρχής και του τέλους.” Εμένα με μάγεψε το ταξίδι μου μέσα σ’ αυτά τα ασταμάτητα φλασμπακ, όταν πριν δεκα-τόσα  χρόνια πρωτοείδα το Μαρίεμπαντ, κι επιδή έχω ανάγκη να ξανανιώσω αυτή τη μαγεία, θα το δω ξανά. Η ταινία τιμήθηκε με το Χρυσό Λιοντάρι, το 1961, στο φεστιβάλ της Βενετίας, όπου έκανε πρεμιέρα, Αύγουστο μήνα και είναι χαρακτηριστικό δείγμα νουβέλ βαγκ “Είμαι συνεχώς στο κατόπι της αναζήτησης μιας ειδικής μη αφηγηματικής γλώσσας που θα εμπεριέχει μουσικότητα”, ειχε πει ο Ρενέ για την ταινία του, που σε σενάριο του Αλέν Ρομπ Γκριγιέ και με πρωταγωνιστές την Ντελφίν Σερίνγκ, τον Τζορτζιο Αλμπερτάτζι και τον Φρανσουά Μπερτράν. Ραντεβού στα σκαλιά του Εκράν…

(Η ταινία παίζεται και στο ΑΜΙΚΟ και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος)

Δείτε ακόμα:

Zip the Day: Γλιστράμε και φτερουγίζουμε στο βαλς το πριγκιπικόZip the Day: Τα θεατά και τα αθέατα της κάθε μέρας μας

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

The post Zip the Day: Η Tilda, η Κατερίνα, η Ηλιάνα και η Νουβέλ Βάγκ appeared first on Youfly.

Keywords
Τυχαία Θέματα