Τσίπρας: Ώρα ευθύνης - Οι προτάσεις που έκανε στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Δήλωση με αφορμή την τηλεδιάσκεψη, που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας. Οι προτάσεις του για την δημόσια Υγεία και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από τυην πανδημία του κορονοϊού.

Να γίνει η κρίση από την πανδημία του κορονοϊού αφορμή να βγεί ο καλύτερος εαυτός μας, αυτός της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, τονίζει στη δήλωσή του,

ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε, κατόπιν αιτήματός του, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνει ότι η κρίση του κορονοϊού είναι η αιτία «συνειδητοποιήσουμε την αξία της δημόσιας παρέμβασης στην οικονομία, αλλά και την ανεκτίμητη για ώρες σαν αυτή αξία της ενίσχυσης της Δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης, αλλά η ώρα της ευθύνης» υπογραμμίζοντας με νόημα: «Θέλησα να μεταφέρω στον κ. Μητσοτάκη ότι τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδω για να βοηθήσουν τη Πολιτεία και κυρίως τους αρμόδιους φορείς, το υπουργείο υγείας, τα νοσοκομεία μας, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας, να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Ταυτόχρονα όμως του κατέθεσα και μια σειρά απο προτάσεις που θεωρούμε ότι έχουν επείγοντα χαρακτήρα».

Όσον αφορά τα επείγοντα μέτρα ο κ. Τσίπρας ζήτησε:

-«Να διεκδικήσει τη μείωση των στόχων απο εφέτος κατά 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή για 3 περίπου δις.

-Να ζητήσει, δαπάνες τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2 δις, να μη συνυπολογιστούν στους δημοσιονομικούς στόχους.

Πρόκειται για, συνολικά, τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ να χρηματοδοτήσουν την αντιμετώπιση της κρίσης.
Και ανεξαρτήτως τη όποιας απόφασης ληφθεί στο Γιουρογκρουπ, του ζήτησα να μη διστάσει να αξιοποιήσει μέρος από το αποθεμα των 35 δις για τις ανάγκες που θα προκύψουν».

Για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας ο κ. Τσίπρας ζήτησε:

-«Πρώτα απο όλα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού.

-Το άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ, αλλά και την άμεση προκήρυξη των 4000 μόνιμων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εκκρεμούν.

-Γιατί η άμεση προτεραιότητά μας τώρα είναι να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

-Να προχωρήσει επίσης στην παράταση όλων των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών, στη μονιμοποίηση όσων έχουν προσληφθεί ως επικουρικό λοιπό προσωπικό καθώς και όσων έχουν προσληφθεί μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ενταχθούν όλοι άμεσα στο σύστημα. Αλλά, πέρα απο την ενίσχυση της Δημόσιας υγείας, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης».

Γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επίσης να μη διστάσει να εκπονήσει ο πρωθυπουργός ένα εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. «Να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις που με απόφαση της πολιτείας πρέπει να κλείσουν. Για όσο χρειαστεί οι μισθοί των εργαζομένων πρέπει να καταβληθούν στο ακέραιο και να μην υπάρξουν απολύσεις. Ταυτόχρονα να καταβάλει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.

Να ενισχύσει τον ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι. Αλλά να προχωρήσει και σε έκτακτο επίδομα σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ταυτόχρονα με την αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Τέλος του ζήτησα να παρέμβει στις τράπεζες ώστε να ανασταλούν για όσο διαρκεί η κρίση οι δόσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και φυσικά να επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε επίσης ότι «χειροκροτάμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τους ανθρώπους που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να ζήσουμε οι υπόλοιποι. Αλλά όσοι έχουμε θέση ευθύνης δεν αρκεί να χειροκροτάμε. Οφείλουμε και να πάρουμε αποφάσεις για να τους στηρίζουμε έμπρακτα. Τόσο αυτούς όσο και καθέναν και καθεμιά που θα έχει απώλειες απο τη κρίση».

Keywords
Τυχαία Θέματα