Τσιόδρας: Ποιοι είναι οι επικίνδυνοι χώροι για μετάδοση του κορονοϊού

Στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας την Πέμπτη, και κάλεσε σε αποφυγή των κλειστών χώρων.

«Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας με αυτή την πανδημία», εκτίμησε ο Σωτήρης Τσιόδρας την Πέμπτη, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το lockdown έφερε θετικά αποτελέσματα, όμως σε πολλές χώρες «ήδη ετοιμάζονται για δεύτερο κύμα».

Ο κ. Τσιόδρας επικαλέστηκε σχετικές αναφορές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου

Νόσων (ECDC) κατά τις οποίες η «επάνοδος» του ιού θεωρείται βέβαιη.

Με το δεδομένο αυτό ο λοιμωξιολόγος κάλεσε εκ νέου σε διαρκή επαγρύπνηση, ενώ συνέστησε προσοχή σε περιοχές που μπορεί να λειτουργήσουν εύκολα ως εστίες μετάδοσης του ιού, δηλαδή κλειστούς χώρους και μέρη όπου μπορεί να υπάρξει συγχρωτισμός πολλών ατόμων.

Οι «επικίνδυνοι» χώροι

«Κομβικά σημεία στη διασπορά είναι εστίες υπερμετάδοσης σε κλειστούς χώρους με μαζικό συνωστισμό», τόνισε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Ο ίδιος, έκρουσε «καμπανάκι» για μέρη όπως οι κατοικίες μεταναστών, τα μπαρ, τα πλοία - κρουαζιερόπλοια, τα θέρετρα σκι, τα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας, τα εργοστάσια και τις χορωδίες.

Μάλιστα, αναφέρθηκε σε περιστατικό στη Νότια Κορέα όπου ένας νεαρός θετικός στον ιό επισκέφτηκε τρία κλαμπ. Αυτό, όπως είπε, οδήγησε σε ιχνηλάτηση 7.200 ατόμων και δεκάδες κρούσματα.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως σε ερώτηση για το άνοιγμα του τουρισμού, ο κ. Τσιόδρας εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε σχέση με το αν ενδέχεται να συνοδευτεί από αύξηση κρουσμάτων, λέγοντας πως δεν υπάρχει εγγύηση για τις συνέπειες της άρσης των μέτρων.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφονται τρία νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, καθώς και δύο νέοι θάνατοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα