Τσιόδρας για κορονοϊό: Ανοσία για 2-3 χρόνια όσοι αναπτύξουν αντισώματα

Τι ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, αναφορικά με τα διαθέσιμα στοιχεία για την ανοσία στον νέο ιό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απάντηση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα σχετικά με το ερώτημα για την ανοσία μετά την έκθεση στον κορονοϊό, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας την Πέμπτη.

Κληθείς να απαντήσει, αρχικά, για την εξέλιξη της υγείας όσων ασθενών Covid-19 νοσηλεύτηκαν κατ'οίκον στη χώρα μας, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ ανέφερε πως

«ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις που νοσηλεύονταν στο σπίτι και παρουσίασαν επιδείνωση και αυτοί όλοι αναζήτησαν ιατρική βοήθεια».

«Όσον αφορά στο πόσοι απ’ αυτούς έκαναν επαρκή αντισωματική απάντηση, αυτό είναι μέρος ενός πρωτοκόλλου που τρέχουμε αυτή τη στιγμή με Πανεπιστήμια της επικράτειας, το οποίο θα χρησιμοποιήσει δοκιμασίες για τις οποίες διαβάζετε στον Τύπο, μετά από εξονυχιστικό έλεγχο για την ακρίβειά τους και τα ορθώς θετικά αποτελέσματά τους, για να διαπιστώσουμε πόσοι από αυτούς έχουν υψηλό τίτλο αντισωμάτων και έχουν περάσει τη νόσο», συνέχισε, απαντώντας στο σκέλος της ερώτησης για τα διαθέσιμα στοιχεία για ανοσία σε όσους ανάρρωσαν από τη νόσο που προκαλεί ο ιός.

«Αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν θετικό τίτλο αντισωμάτων, των αντισωμάτων που δείχνουν την ανοσία στον ιό, η οποία ανοσία με πρόσφατες ερευνητικές προσπάθειες φαίνεται ότι θα είναι τουλάχιστον 2 με 3 έτη, θα μπορούν φυσικά να κυκλοφορήσουν ελεύθερα και να δουλέψουν χωρίς πρόβλημα, ιδιαίτερα αν ανήκουν στην εμπροσθοφυλακή της κοινωνίας. Δηλαδή στην ιατρική κοινότητα ή κάπου αλλού», πρόσθεσε.

Εξάλλου, «μια τέτοια στρατηγική υιοθετείται σιγά-σιγά και από άλλα κράτη του κόσμου, πιθανώς να έχετε δει αντίστοιχα δημοσιεύματα, ότι οι τεχνικές των αντισωμάτων, εφόσον αποδειχθούν ακριβείς, με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι είναι ακριβείς, αλλά δεν είναι όλες ακριβείς», σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας αναφέρθηκε εν συνεχεία και στο παράδειγμα «του Βελγίου που απαγόρευσε την κυκλοφορία τέτοιων ταχέων τεστ για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί γίνονται αντικείμενο αισχροκέρδειας, χωρίς να έχουν αξιολογηθεί επαρκώς από την επιστημονική κοινότητα».

«Εμείς», ωστόσο, «θα το κάνουμε αυτό. Θα τα αξιολογήσουμε άμεσα τις επόμενες εβδομάδες στην πατρίδα μας. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιστροφή και την διακοπή της καραντίνας για αυτούς τους ανθρώπους που θα έχουν περάσει τη νόσο», κατέληξε.

Νωρίτερα, στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 71 νέα κρούσματα κορονοϊού -με τον συνολικό αριθμό να διαμορφώνεται πλέον σε 892- αλλά και 26, συνολικά, τα θύματα του ιού, καθώς τέσσερις συμπολίτες μας κατέληξαν εντός του 24ωρου.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα