Τσιόδρας: Φάρμακο για τον κορονοϊό προκρίνεται στις μελέτες

Τα νεότερα από το μέτωπο της «μάχης» με τον κορονοϊό σε ό,τι αφορά τις έρευνες για φάρμακα και θεραπεία. 

48 νέα κρούσματα του κορονοϊού καταγράφηκαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να αγγίζει τους 743, ενώ οι άνθρωποι που έχουν χάσει τις ζωές τους από τον Covid-19 έφτασαν τους 20, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη

της πανδημίας, Σωτήρης Τσιόδρας, στην ενημέρωση της Τρίτης.

Μεταξύ άλλων, απαντώντας σε ερώτηση για το φάρμακο για τον νέο κορονοϊό, ο καθηγητής εξήγησε «αυτή την στιγμή η θεραπεία του νέου ιού είναι κάτι το οποίο είναι επιστημονικό θέμα» και ότι «γίνονται κλινικές μελέτες με αυστηρά πρωτόκολλα, που είπαμε και χθες, σε παγκόσμιο επίπεδο, για να ανιχνευθεί ποιους και πότε ωφελεί περισσότερο η θεραπεία».

Επεσήμανε δε πως «φαίνεται ότι ωφελούνται περισσότερο από την θεραπεία, άνθρωποι οι οποίοι είναι στα μέτρια προς σοβαρά στάδια της νόσου», ωστόσο, «δεν ξέρουμε ακόμα αρκετά. Για αυτό και συμμετέχουμε σε κλινικές μελέτες. Συζητήθηκε σήμερα
στην επιτροπή Εμπειρογνωμόνων μια εθνική καταγραφή της εμπειρίας μας από όλα τα κέντρα που νοσηλεύουν ασθενείς».

Ο ειδικός λοιμωξιολόγος επανέλαβε και ότι έχουμε να κάνουμε με έναν νέο ιό, επομένως «θέλουμε περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για να απαντήσουμε σε κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι πολύ πρώιμο να πούμε ότι πρέπει να πάρεις έγκαιρα, εντός 48ωρου, θεραπεία, όπως δίνουμε για την γρίπη, ή πρέπει να πάρεις προφύλαξη αν έχεις κάποιον στο σπίτι σου ο οποίος έχει τον ιό. Και ιδιαίτερα με φάρμακα τα οποία είναι τοξικά και θέλουν και ιατρική παρακολούθηση».

Εξάλλου, ο κ. Τσιόδρας δήλωσε πως «είμαστε σε συνεργασία και καθημερινή επικοινωνία με τα κέντρα του εξωτερικού για τυχόν νέα φάρμακα». Από τα φάρμακα που κυκλοφορούν αυτή την στιγμή στον κόσμο, «ένα προκρίνεται στις κλινικές μελέτες με βάση την εργαστηριακή του, in vitro αποτελεσματικότητα. Δηλαδή, αυτήν που έχουμε δει στο εργαστήριο, σε πειράματα, και όχι τόσο σε ανθρώπους. Και αυτό αποτελεί μέρος των περισσότερων κλινικών μελετών. Όλα τα άλλα φάρμακα είναι στο στάδιο της κλινικής μελέτης και της μικρής εμπειρίας».

Αναφορικά με το φάρμακο από την Ιαπωνία, το οποίο αναφέρθηκε και στη χθεσινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών, ο διακεκριμένος επιστήμονας σημείωσε πως «τα δεδομένα για το φάρμακο από την Ιαπωνία αυτή την στιγμή, δεν είναι τόσο
ενθαρρυντικά και δεν φαίνεται να ισχύουν in vitro. Παρ’ όλα αυτά έχει γίνει ακόμα και για αυτό επικοινωνία για να δούμε αν υπάρχει διαθεσιμότητα και αν πρέπει να έρθει στην πατρίδα».

«Όλα αυτά είναι θέματα ειδικά, επιστημονικά. Υπάρχει ειδική επιτροπή που τα συζητά και υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο που ακολουθείται στην πατρίδα μας, σύμφωνα με τους κανόνες. Αλλά πρέπει να ισχύσουν οι κανόνες», κατέληξε κλείνοντας την απάντησή του για το θέμα.

Αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξέλιξη της πανδημία στη χώρα μας, κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου.

«Μέσα μου έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία» είπε χαρακτηριστικά αλλά διευκρίνησε αμέσως μετά ότι χρειάζεται να περιμένουμε για να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. «Δεν φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε μία εκθετική αύξηση αλλά πρέπει να περιμένουμε για να το πούμε αυτό με σιγουριά», ανέφερε.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα