Πολάκης: Το υπουργείο Υγείας δε δίνει τα πραγματικά στοιχεία για τον κορονοϊό

Αιχμές Πολάκη για την πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία αλλά και για την ενημέρωση των πολιτών για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιούν το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας αμφισβητεί ο Παύλος Πολάκης.

Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας αναρωτιέται χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Facebook, «Μπορεί κάποιος να

μου πει γιατί το υπουργείο Υγείας δεν δίνει τα πραγματικά στοιχεία για τους ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού;».

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επικαλείται στοιχεία σημερινά στοιχεία, «οι νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι συνολικά 218 και όχι 135 που ανακοίνωσαν» και «από αυτούς σε ΜΕΘ είναι 48 και όχι 45 που ανακοίνωσαν».

Ο κ. Πολάκης συνιστά αν «έχουν πρόβλημα με τη συλλογή των στοιχείων από τον ΕΟΔΥ», οι αρμόδιοι να αξιοποιήσουν τον μηχανισμό του του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ. «Από την εμπειρία που έχω ως υπουργός είναι ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ! Αξιοποιείστε τον!», σημειώνει στην ίδια ανάρτηση.

Κριτική στην κυβερνητική πολιτική για τις ΜΕΘ

Νωρίτερα, ο Παύλος Πολάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με τις ΜΕΘ. Όπως δήλωσε «η κυβέρνηση συμφώνησε και πέρασε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) να δώσει ο ΕΟΠΥΥ διπλάσια αποζημίωση (δηλαδή από 800 € στα 1.600 € ημερησίως !) στους κλινικάρχες που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ στις κλινικές τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού», κάτι που «γεννάει δυο σοβαρά ηθικής και οικονομικής τάξεως ζητήματα:

α) Κάποιοι μέσα στην κρίση, μέσα στον πανικό που περνάει αυτή τη στιγμή η χώρα, το μόνο που συνεχίζουν να σκέφτονται είναι πώς θα οικονομήσουν !

β) Εμείς στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλάξαμε στα τέλη του 2018 τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, εξορθολογίζοντας τη διαδικασία νοσηλείας ασθενών σε ιδιωτικές ΜΕΘ με πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ (όταν δεν μπορούσε να βρεθεί κρεβάτι σε δημόσιο νοσοκομείο). Μάλιστα εκτός από την αύξηση που δώσαμε τότε στο ημερήσιο νοσήλειο ΜΕΘ και την πληρωμή ξεχωριστά πράξεων ή παρεμβάσεων που δεν προβλεπόταν πριν (πχ αιμοκάθαρση-αιμοδιαδιήθηση) εξαιρέσαμε αυτή τη δαπάνη από το clawback των κλινικών ως κίνητρο για να τα διαθέσουν για να καλύψουμε τις εποχιακά έντονες ανάγκες (πχ γρίπη). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα 30 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ που μας διέθετε ο ιδιωτικός τομέας το 2018, να γίνουν 70 το 2019 ! (προ κορονοϊού). Αυτά τα κρεβάτια ΜΕΘ δεν παίρνουν αύξηση του νοσήλειου και παραμένουν με το τιμολόγιο του ΕΚΠΥ. Η κυβέρνηση δηλαδή επιβραβεύει αυτούς που θα κάνουν την αρπαχτή τώρα στην κρίση και όχι αυτούς που στήριξαν τις ανάγκες και το προηγούμενο διάστημα».

«Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην "επίταξη" μέσω υποχρεωτικής επέκτασης της Σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές ΜΕΘ σε όλα τα κρεβάτια που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα, με την ισχύουσα τιμή για όλους και όχι να δίνει επιλεκτικά "δωράκια" σε κάποιους! Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια μικρή αύξηση στο ημερήσιο νοσήλειο ΜΕΘ (πχ 20-25%) για όσο διαρκεί η πανδημία, λόγω και της μείωσης του τζίρου της, αλλά για όλους», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα