Τσακαλώτος: Τα δισ. δεν είναι στραγάλια, στην κυβέρνηση δυσκολεύονται με τους πίνακες

«Το να καλεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κάποιον άλλο να μην εκτίθεται, αποδεικνύει ένα μικρό έλλειμμα αυτογνωσίας», αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στον Χρήστο Σταϊκούρα. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζει ότι «τα δισ. δεν είναι στραγάλια» και «το ποιος έχει χάσει προ πολλού σοβαρότητα και υπευθυνότητα είναι προς απόδειξη κάθε στιγμή».

Ειδικότερα, αναφέρει ότι στον πίνακα που επισύναψε το υπουργείο Οικονομικών

στην ανακοίνωση του, «πουθενά δεν λέει ότι ‘’τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση έχουν ποσοτικοποιήσεις σε 19,667 δισ. ευρώ’’», προσθέτοντας ότι είναι άλλο η «επίδραση» και άλλο τα «μέτρα».

Αναλυτικά η δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου:

Το να καλεί η ηγεσία του υπουργείου οικονομικών κάποιον άλλο να μην εκτίθεται αποδεικνύει ένα μικρό έλλειμμα αυτογνωσίας.

Ας τα πιάσουμε ένα-ένα:

Το υπουργείο οικονομικών έβγαλε ανακοίνωση που έχει ταυτόχρονα τις εξής φράσεις:

«τα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν ποσοτικοποιηθεί σε 19,667 δισ. Ευρώ».«Συμπερασματικά, στις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης περιλαμβάνονται μέτρα με κόστος 14,5 δισ. ευρώ,»«Η Κυβέρνηση έχει υπολογίσει σύνολο μέτρων 24 δισ. Ευρώ για το 2020,»

Επειδή τα δισ. δεν είναι στραγάλια και το ποιος έχει χάσει προ πολλού σοβαρότητα και υπευθυνότητα είναι προς απόδειξη κάθε στιγμή είναι χρήσιμο να εξηγήσουμε κάποια πράγματα.

Αν ο Υπουργός και το επιτελείο του είχαν κοιτάξει τον πίνακα που επισύναψαν θα έβλεπαν ότι πουθενά δεν λέει ότι «τα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν ποσοτικοποιήσεις σε 19,667 δισ. ευρώ».

Αν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την λέξη «επίδραση» από την λέξη «μέτρα» μάλλον το πρόβλημα είναι πιο πέρα από την οικονομική θεωρία.

Τι είναι λοιπόν αυτά τα 19,667 δισ. ευρώ; Αν κοιτάξουν μια γραμμή παραπάνω θα δουν ότι τα 8 δισ. είναι «Αναμενόμενη επιπρόσθετη επίδραση.» Όχι μέτρα.Άρα μένουν 11.6 δισ. (19.6 - 8 = 11.6).

Το γράφει άλλωστε 2 γραμμές παραπάνω. Από αυτά τα 11,6 δισ. τα 3,2 δισ. είναι οι αναστολές και οι εγγυήσεις της αναπτυξιακής τράπεζας και τα 2 δισ. η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Άρα τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες είναι 6.4 δισ. (11,6 - 3,2 - 2 = 6.4 δισ.).

Keywords
Τυχαία Θέματα