Τι ισχύει για την εκ περιτροπής εργασία

Τι ισχύει για όσους εντάσσονται στα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού και τι ισχύει για το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας.

Απαντήσεις στα ερωτηματικά γύρω από τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού και ειδικά σε ό,τι αφορά το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, έδωσε μέσω της ΕΡΤ ο εργατολόγος, Διονύσης Ρίζος.

Αρχικά, όπως σημείωσε ο ίδιος «είμαστε στην αναμονή, για να δούμε και σε βάθος χρόνου το πόσες θα είναι οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν» στα εν λόγω

μέτρα.

Εν συνεχεία, αναφορικά με το δώρο Πάσχα, διευκρίνισε πως «αυτήν την στιγμή έχουμε δύο μεγάλες κατηγορίες επιχειρήσεων/εργοδοτών. Την πρώτη που βρίσκονται όσοι ενταχθεί στα μέτρα και τη δεύτερη μεγάλη, που δεν έχουν ενταχθεί». «Στις περιπτώσεις», λοιπόν, «που δεν έχουν ενταχθεί οι επιχειρήσεις και οι ΚΑΔ τους, το δώρο πρέπει να δοθεί κανονικότατα στους εργαζόμενους, μέχρι τις 15 Απριλίου. Η μη καταβολή του δώρου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι και ποινικό αδίκημα, που επιφέρει αυτόφωρη διαδικασία».

Σχετικά με την εκ περιτροπής εργασία, πρόβλεψη που συγκεντρώνει και τα πυρά της αντιπολίτευσης, ο εργατολόγος σημείωσε πως «είχε γίνει η εξής παρανόηση: στην αρχή είχε ανακοινωθεί ότι θα εφαρμοστεί οριζόντια, δηλαδή σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας» Ωστόσο το μέτρο αυτό «θα περιοριστεί μόνο στις περιπτώσεις των πληττόμενων ΚΑΔ» και «θα αφορά τρεις μήνες», είπε, κάτι που ανέφερε και ο αρμόδιος υπουργός χθες. Βέβαια, «περιμένουμε την υπουργική απόφαση για διευκρινίσεις», συμπλήρωσε. «Αλλά, αυτήν τη στιγμή, το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί μόνο από αυτές τις επιχειρήσεις και υπό τον όρο ότι θα διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζόμενων που είχαν και πριν την έναρξη των μέτρων. Δεν πρόκειται για ένα μέτρο που στο σύνολο των εργαζομένων της χώρας θα κόψει το 50% των αποδοχών», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα για το αν οι ανησυχίες των εργαζομένων είναι εύλογες, ο κ. Ρίζος αποκρίθηκε λέγοντας πως ο ρόλος της κυβέρνησης είναι «να εξασφαλίσει την ομαλοποιημένη επαναφορά στην κανονικότητα, έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε μια ημέρα εργασίας».

Παράλληλα, «ενώ αυτήν τη στιγμή βλέπουμε ότι στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στις πληττόμενες, υπάρχει μια μέριμνα, στις άλλες επιχειρήσεις δεν συμβαίνει το ίδιο, με συνέπεια είτε να πιέζονται οι εργαζόμενοι να πάρουν την κανονική τους άδεια, κάτι που είναι μη νόμιμο, ενώ υπάρχουν και φαινόμενα που πιέζονται οι εργαζόμενοι να αποδεχθούν μειώσεις μισθών κ.λ.π., τα οποία δεν προστατεύονται αυτήν τη στιγμή. Ακόμη και οι εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας ότι δεν θα γίνει καμία καταγγελία σύμβασης, αφορούν τις πληττόμενες επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που έχουν εισαχθεί στα μέτρα», σύμφωνα με τον ίδιο.

Εξάλλου, «υπάρχουν και χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις, στις οποίες οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν κίνδυνο ή πιέσεις εργοδοτών, να υποκύψουν είτε σε μειώσεις μισθών, είτε σε μειώσεις ωρών εργασίας».

Αναφορικά με τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που έχουν μείωση του τζίρου, και όπου μπορεί να ζητηθεί από τον εργαζόμενο μείωση μισθού, ο κ. Ρίζος δήλωσε πως κάτι τέτοιο «μονομερώς από τον εργοδότη δεν μπορεί να επιβληθεί. Θα πρέπει να συμφωνήσει ο εργαζόμενος. Δεν μπορεί να τον εξαναγκάσει ο εργοδότης να μειωθούν οι αποδοχές του και είναι παράνομο».

Τέλος, μιλώντας για το επίδομα κατάρτισης των 600 ευρώ για τους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, ο εργατολόγος δήλωσε «ότι δεν ήταν σωστή η προσέγγιση της κυβέρνησης για επιστημονικούς κλάδους, όπως είναι και οι δικηγόροι, για τους οποίους ήταν κλειστά τα δικαστήρια και δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα γραφεία τους, για να έχουν κάποιο κύκλο εργασίας». «Οπότε», συνέχισε, «θεωρώ ότι έπρεπε να ενταχθούν στο πρώτο κύμα δέσμης μέτρων. Να λες στους επιστημονικούς κλάδους να πάρουν κουπόνια κατάρτισης, είναι λίγο περίεργο».

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τι ισχύει για την εκ περιτροπής εργασία,