Κορονοϊός: 28 νεκροί, 74 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Στα 966 στο σύνολο

Τα στοιχεία από τον τελευταίο απολογισμό για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα από τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ Σωτήρη Τσιόδρα. Το τελευταίο 24ωρο ακόμη 74 άτομα επιβεβαιώθηκαν ως νοσούντες από τον ιό.

Νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα περιλαμβάνει ο απολογισμός του 24ωρου για την πανδημία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας το απόγευμα της Παρασκευής, τα νέα

κρούσματα είναι 74 με τον συνολικό αριθμό να διαμορφώνεται πλέον σε 966, ενώ 28 είναι τα θύματα του ιού, καθώς κατέληξαν ακόμη δύο ασθενείς.

65 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι περισσότεροι είναι άνδρες με ιατρικό ιστορικό.

Όσον αφορά τους νεκρούς, οι 23 είναι άνδρες και οι πέντε γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη.

Συνολικά μέχρι στιγμής, έχουν διενεργηθεί 13.477 τεστ, δήλωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ.

Στα ευχάριστα νέα από την τακτική ενημέρωση, έγινε γνωστό πως 4 ασθενείς αποσωληνώθηκαν λόγω βελτίωσης της υγείας τους καθώς και ότι οι ασθενείς που έλαβαν εξιτήριο ανήλθαν σε 52. Ο καθηγητής στάθηκε και στην περίπτωση της μητέρας που είχε γεννήσει στο «Αττικόν» και είχε βρεθεί θετική στον ιό, η οποία περιλαμβάνεται σε όσους πήραν εξιτήριο. Κάνοντας ειδική μνεία στους τέσσερις που αποσωληνώθηκαν, ο διακεκριμένος επιστήμονας διευκρίνισε ότι ήταν ηλικίας 52 έως 67 ετών καθώς και ότι οι δύο εξ αυτών είχαν σοβαρά υποκείμενα προβλήματα. Ο ίδιος έκανε λόγο για «μία ευχάριστη εξέλιξη. Ευελπιστούμε να δούμε και άλλους να γυρίζουν τα σπίτια τους».

Εξάλλου, ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικές τις επόμενες εβδομάδες αν και έκανε λόγο για «ελεγχόμενη» τροχιά του ιού στη χώρα μας.

Επιπλέον τόνισε ότι κανείς δεν έχει ανοσία από τη νόσο, και ότι αυτή θα αποκτάται σταδιακά.

Υπενθυμίζεται πως χθες, Πέμπτη, τα διεγνωσμένα κρούσματα του Covid-19 στη χώρα μας ανήλθαν σε 892.

Τα «εφιαλτικά σενάρια χωρίς μέτρα

Σε άλλο σημείο της αποψινής ενημέρωσης, ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά στα «εφιαλτικά» σενάρια με τους 40 εκατομμύρια θανάτους αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα, όπως αυτά που πάρθηκαν στη χώρα μας. «Ακόμα και με ημίμετρα, περιορίζοντας δηλαδή τις μετακινήσεις κατά 40%, θα είχαν σωθεί περισσότερα από 8 εκατομμύρια ζωές διεθνώς». Όπως συμπλήρωσε όλες οι χώρες υιοθετούν πλέον τα αυστηρά μέτρα αυτοπεριορισμού, ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο, που ας σημειωθεί ότι είχε χαράξει διαφορετική πολιτική για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού όταν είχαν εμφανισθεί τα πρώτα κρούσματα στη χώρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και κάτι άλλο που είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και έχει να κάνει με την Κίνα, η οποία έκλεισε σήμερα τα σύνορά της, φοβούμενη επανεισαγωγή της επιδημίας.

Πως μπορούν να βοηθήσουν φάρμακα για την καρδιά

Αναφερόμενος στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι μελετάται η αποτελεσματικότητα πολλών και διαφορετικών φαρμάκων και επισήμανε ότι στα ελληνικά νοσοκομεία χορηγείται η ουσία ρεντεμσιβίρη όταν είναι διαθέσιμη και η χλωροκίνη που υπάρχει σε αφθονία στη χώρα μας. Αναφέρθηκε μάλιστα στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν και φάρμακα που προστατεύουν τον καρδιακό μυ, καθώς ο ιος φαίνεται ότι με κάποιον τρόπο ο οποίος ακόμα διερευνάται επηρεάζει και την καρδιά.

Δεν είναι η ώρα για τεστ αντισωμάτων

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας στο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου τονίζοντας ότι οι γιατροί που δεν το έχουν κάνει σε ασθενείς που έχουν τα κριτήρια «μπορούν έστω και τώρα να το κάνουν, ποτέ δεν είναι αργά» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο συστήνεται ούτως ή άλλως σε ανθρώπους άνω των 65 ετών και σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Τέλος, μιλώντας για τα γρήγορα τεστ αντισωμάτων ο Σ. Τσιόδρας εξήγησε ότι δεν είναι για αυτή τη φάση και «δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες, καθώς μπορεί να δώσουν ψευδώς θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα». Η μελλοντική χρήση αυτών των τεστ θα αξιολογηθεί από ειδική επιτροπή καθώς χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για την αξιοπιστία τους τόνισε και συμπλήρωσε ότι το μόνο αξιόπιστο τεστ αυτή την ώρα είναι το μοριακό τεστ που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση του κορονοϊού.

Κάθε αναίτια μετακίνηση υπονομεύει την προσπάθεια - Πάνω από 6.000 σε καραντίνα

Κάθε αναίτια μετακίνηση υπονομεύει την προσπάθειά μας, δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον κ. Τσιόδρα, ενώ επανέλαβε την ανάγκη οι πολίτες να μείνουν στο σπίτι.

Σημείωσε και ο ίδιος πως οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες, ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε επίσης πως πάνω από 6.000 πολίτες στην Ελλάδα είναι σε καραντίνα και ελέγχονται σε καθημερινή βάση. «Όλοι όσοι είναι σε καραντίνα, πρέπει να μείνουν σε καραντίνα», επεσήμανε και πρόσθεσε πως αυτό είναι κάτι που το απαιτεί η πλειοψηφία των πολιτών.

«Μένουμε σπίτι για να προστατεύσουμε όσους αγαπάμε, για να κερδίσουμε τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα