Τα νέα δεδομένα και οι ανατροπές για τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Μπροστά σε σοβαρές ανατροπές βρίσκονται οι εργαζόμενοι από 1η Ιουνίου για το μειωμένο ωράριο και τους μειωμένους μισθούς.

Η κυβέρνηση φαίνεται να δέχεται πίεση, αφού με τις αποφάσεις της οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μειώνονται κατά 20%, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κατάχρηση του νέου συστήματος και εργαζόμενοι να βρεθούν να δουλεύουν ολόκληρο μήνα, αλλά να έχουν μπει στο σχετικό πρόγραμμα.

«Όλα τα εργασιακά μέτρα τα οποία λαμβάνονται, έχουν χαρακτήρα προσωρινό, μεταβατικό, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης

θα παραμείνουν πλήρους απασχόλησης» είπε ενδεικτικά χθες ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε ότι τα όσα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση είναι «ένα πρόγραμμα – γέφυρα, το οποίο θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή, ένα πρόγραμμα πάρα πολύ επαγγελματικά καταστρωμένο και για το λόγο αυτό έχουμε την πεποίθηση ότι θα πετύχει».

Το κυβερνητικό σχέδιο που φέρει την κωδική ονομασία ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μπαίνει σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου και προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ανεξάρτητα από την όποια κριτική κανείς δεν λέει ότι δεν φέρνει μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να μειώνει τον χρόνο εργασίας τού εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%. Η μείωση του ωραρίου που θα εφαρμόζεται για τον εργαζόμενο θα ασκείται χωρίς να μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.

Το κράτος θα έρθει να καλύψει το 60% του εισοδήματος που θα χάνει ο εργαζόμενος για τις ώρες που δεν εργάζεται.

Οριο ασφαλείας θα είναι ο βασικός μισθός, καθώς το τελικό ποσό των εργαζόμενων δεν θα μπορεί να υπολείπεται από τα 650 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν η καθαρή αμοιβή μετά την μείωση του ωραρίου εργασίας υπολείπεται του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.

Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.

Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Εάν κάποιος εργαζόμενος έχει μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ και ο εργοδότης του τον θέσει σε καθεστώς μειωμένου ωραρίου κατά το ήμισυ, τότε ο εν λόγω εργαζόμενος θα λάβει ως μισθό 500 ευρώ. Το 60% των υπόλοιπων 500 ευρώ που θα χάσει ο εργαζόμενος λόγω του μειωμένου ωραρίου θα καλυφθεί από το κράτος. Δηλαδή το κράτος θα πληρώσει στον εργαζόμενο 300 ευρώ. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα αμείβεται για τέσσερις μήνες από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο με 800 ευρώ τον μήνα. Ο μισθός του θα μειωθεί κατά 200 ευρώ.

Αν ο εργαζόμενος έχει μισθό 1.200 ευρώ. Τότε θα παίρνει από τον εργοδότη 600 ευρώ και 360 ευρώ από το κράτος. Δηλαδή θα φτάσει στα 960 ευρώ.

Εργαζόμενος με αποδοχές 700 ευρώ θα λάβει από τον εργοδότη 350 ευρώ. Από το κράτος θα λάβει το 60% των υπόλοιπων 350 ευρώ, δηλαδή 210 ευρώ, άρα σύνολο 560 ευρώ. Επειδή όμως το χαμηλότερο όριο είναι τα 650 ευρώ του κατώτατου μισθού, το κράτος θα πληρώσει άλλα 90 ευρώ ώστε να φτάσει το συγκεκριμένο ποσό.

Ο εργατολόγος κ. Δημήτρης Μπούρλος, μιλώντας στo Mega, σημείωσε πως εκείνο που θα πρέπει να διευκρινιστεί, είναι με ποια κριτήρια θα προσδιορίζεται η μείωση του τζίρου κατά 20% στις επιχειρήσεις.

Σχετικά με τις μειώσεις μισθών τόνισε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα υπάρξουν μειώσεις μισθών», αφού η κρατική κάλυψη θα αφορά το 60% του απωλεσθέντος εισοδήματος των εργαζομένων.

Ο κ. Μπούρλος τοποθετήθηκε και στο ερώτημα κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος να γίνει κατάχρηση της συγκεκριμένης ρύθμισης από επιχειρήσεις, και να ανοίξει έτσι ο ασκός του Αιόλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα