Προσπάθειες για δημιουργία ρυθμιστικών Αρχών για τα νέα καπνικά προϊόντα

Τι συζητήθηκε στο webinar που διοργάνωσε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην καρδιακή λειτουργία.

Με πρόσφατο τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία διοργάνωσε webinar για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην καρδιακή λειτουργία. Πλην όμως, τις ερωτήσεις των ακροατών μονοπώλησαν σχεδόν τα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα, τύπου θερμαινόμενα, και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Οι

ομιλητές κατακλύστηκαν με ερωτήματα και ενώ το βασικό μήνυμα είναι σαφές και αφορά την καθολική απεμπόληση της συνήθειας να καπνίζουμε, υπήρξαν αναφορές και σε κάποια υπέρ των προϊόντων αυτών. Κανείς άλλωστε δεν ξεχνάει ότι κάποιοι απλά δεν θέλουν να σταματήσουν να καπνίζουν ενώ κάποιοι άλλοι δυσκολεύονται και το «παλεύουν» επί χρόνια.

Για τα μεν ηλεκτρονικά τσιγάρα τονίστηκε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι περιέχουν τα υγρά που πωλούνται, εξού και οι θάνατοι που σημειώθηκαν προ μηνών στις ΗΠΑ. Αλλά από την άλλη πλευρά, το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί ίσως να αποτελέσει για κάποιους το πρώτο βήμα για να διακόψουν εντελώς το κάπνισμα.

Για τα δε καπνικά προϊόντα που με ειδικές συσκευές θερμαίνουν ένα μικρό, ειδικό τσιγάρο αλλά δεν το καίνε, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Ο καπνιστής παίρνει την νικοτίνη που έχει ανάγκη και που είναι το εθιστικό «προϊόν» στα τσιγάρα, αλλά γλυτώνει από χιλιάδες κυριολεκτικά καρκινογόνες ουσίες οι οποίες εκλύονται από την καύση των συμβατικών τσιγάρων. Η παραγωγός εταιρία έχει πάρει ήδη έγκριση κυκλοφορίας από τον FDA στις ΗΠΑ ενώ εκκρεμεί και η αίτησή της στον ίδιο οργανισμό να μπορεί να αναγράφει ότι το προϊόν είναι πιο υγιεινό από το τσιγάρο. Παρόμοια συμβαίνει και με ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Αλλά στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ακόμα μια ειδική επιτροπή που θα ρυθμίσει τα θέματα αυτά με επιστημονικότητα, παρότι ο υπουργός Υγείας έχει δεσμευτεί για αυτό σε ομιλία του στις αρχές του έτους.

Το iEidiseis ζήτησε την γνώμη του καθηγητή Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, Χαράλαμπου Βλαχόπουλου και του Νικόλαου Ιωακειμίδη, καρδιολόγου στο ΓΝΑ Ιπποκράτειο για το θέμα που αφορά το 30% σχεδόν των Ελλήνων…

«Ένα δύσκολο ερώτημα που απασχολεί τους καπνιστές, ή τους εν δυνάμει χρήστες συσκευών θέρμανσης καπνού, ή ηλεκτρονικού τσιγάρου, αφορά την σύγκριση της βλάβης που προκαλείται σε κάθε περίπτωση. Αποτελούν τελικά το ηλεκτρονικό τσιγάρο και οι συσκευές χωρίς καπνό «προϊόντα μειωμένου κινδύνου»;

Σήμερα, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται περισσότερο από ποτέ διχασμένη για την ασφάλεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου για εκείνους που «ατμίζουν» για μεγάλο χρονικό διάστημα και κυρίως για την υγεία νέων ανθρώπων οι οποίοι δεν κάπνισαν ποτέ τσιγάρο στο παρελθόν και οι οποίοι προσελκύονται κάνοντας το πρώτο βήμα με αυτό τον τρόπο.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο εφόσον δεν περιέχει επιπρόσθετες αρωματικές ουσίες παράγει τοξικές και καρκινογόνες ουσίες σε μικρότερες ποσότητες ή και καθόλου, συγκριτικά με το συμβατικό τσιγάρο. Αν και πολλοί εκτιμούν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια εναλλακτική μορφή καπνίσματος που ενέχει μειωμένους κινδύνους σε σχέση με το συμβατικό κάπνισμα, υπάρχουν δεδομένα από μελέτες που δείχνουν παρόμοιες επιδράσεις σε αρκετές παραμέτρους που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με συγκεκριμένα πρωτόκολλα συνεχούς μείωσης της προσλαμβανόμενης νικοτίνης θα μπορούσε να θεωρηθεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο ένα μέσο διακοπής του καπνίσματος για καπνιστές αυτούς στους οποίους έχουν αποτύχει οι αποδεδειγμένα αποτελεσματικές θεραπείες όπως η βαρενικλίνη.

Από την άλλη μεριά, το IQOS είναι ”θερμαινόμενος” καπνός και απευθύνεται σε καπνιστές που δεν έχουν σκοπό να διακόψουν το κάπνισμα και αναζητούν έναν δυνητικά λιγότερο βλαβερό τρόπο πρόσληψης νικοτίνης.

Τα αποτελέσματα συγκεκριμένων ερευνών δείχνουν μέχρι στιγμής πως το να στραφεί κάποιος αποκλειστικά στο IQOS και τις άλλες συσκευές «θερμαινόμενου» καπνού ίσως είναι λιγότερο επιβλαβές από το να συνεχίζει να καπνίζει τσιγάρα επειδή οι τοξικές και καρκινογόνες ουσίες ανευρίσκονται σε μικρότερες ποσότητες.

Ωστόσο άλλα δεδομένα, όπως αυτά που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύσαμε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Eurοpean Journal of Preventive Cardiology δείχνουν ότι τα προϊόντα αυτά λίγα λεπτά μετά τη χρήση τους ενδεχομένως να έχουν παρόμοιες (αν και σε κάποιο βαθμό λιγότερο εκσεσημασμένες) με το συμβατικό τσιγάρο επιδράσεις στην λειτουργία των αρτηριών. Είναι ξεκάθαρο ότι το IQOS αν και λιγότερο βλαπτικό, είναι «εθιστικό» και δεν αποτελεί «προϊόν χωρίς κινδύνους». Πρέπει να τονιστεί ότι η συλλογή επιστημονικών δεδομένων για τα θερμαινόμενα καπνικά προϊόντα είναι σε πρώιμα στάδιο. Η πλήρης εικόνα για τις επιδράσεις του συμβατικού καπνίσματος, και κατά συνέπεια και για του IQOS, είναι ορατή μετά από πολλά χρόνια χρήσης. Κατά συνέπεια, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς τους κινδύνους υγείας από το κάπνισμα και τα προϊόντα «μειωμένου κινδύνου» είναι να το διακόψει τελείως».

Και μέχρι να συμβούν όλα αυτά, οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων συμφωνούν ότι το βασικό είναι να μην ξεκινήσει ποτέ ο νέος το κάπνισμα ώστε να μην μπει στο δίλημμα πώς θα το κόψει…

 

Keywords
Τυχαία Θέματα