Εντείνονται οι ζυμώσεις για τον ανασχηματισμό- Τα κρίσιμα διλήμματα του πρωθυπουργού

Το κρίσιμο διάστημα Ιουνίου-Αυγούστου για την πραγματοποίηση των αλλαγών, που θα αγγίζουν και κρίσιμα υπουργεία. Το «όχι» από τον Ηλία Μόσσιαλο, οι περισσότερες γυναίκες, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η «σφαγή» των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και γιατί ακούγεται και πάλι το όνομα του Γιώργου Φλωρίδη.

 

Μέρες ανασχηματισμού ζει η κυβέρνηση,

καθώς στον ένα χρόνο από την εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, σε συνδυασμό και με την οριστική απόφασή του για το εάν θα προχωρήσει ή όχι σε πρόωρες κάλπες τέλη καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σύντομα σε διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση, με το κρίσιμο χρονικό διάστημα να είναι από τα τέλη Ιουνίου έως τα τέλη Αυγούστου. Οι αλλαγές στα τέλη Ιουνίου δεν θα αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, εν αντιθέσει με τον Αύγουστο, που θα σηματοδοτούν την απόρριψη των πολιτικών εξελίξεων από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα σημαντικότερα διλήμματα του πρωθυπουργού θα είναι εάν, ενόψει των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα προχωρήσει σε αλλαγές σε κάποιο από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, με τη χρησιμοποίηση σε ένα εξ αυτών του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τον Ταγίπ Ερντογάν και μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος με την Άγκυρα. Σε περίπτωση που αποφασιστεί μια τέτοια αλλαγή, είτε ο Νίκος Δένδιας, είτε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα μετακινηθούν σε άλλες κυβερνητικές θέσεις, ενώ σε περίπτωση που δεν αλλάξει το επιτελείο εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είτε να αναλάβει ένα ευρύτερο συντονιστικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση, είτε –σε ακραία περίπτωση- και να μείνει εκτός αυτής.

Ταυτόχρονα έχουν υποχωρήσει πολύ τα σενάρια (που ούτως ή άλλως έδειχναν ότι δεν είχαν κάποια βάση) για αλλαγή του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος δικαιώνεται ως προς σημαντικές επιλογές του στο πλαίσιο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Ούτως ή άλλως, πάντως, αναβαθμισμένο ρόλο διαθέτει και ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, ενώ ενδιαφέρον εμφανίζει ποιος τελικά θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης του «ευρωπαϊκού πακέτου» και του σχεδιασμού της αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας με βάση το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης.

Το ενδιαφέρον, επίσης, στρέφεται στα υπουργεία που θα υπάρξουν αλλαγές, είτε οι νυν επικεφαλής τους παραμείνουν στην κυβέρνηση σε άλλο πόστο, είτε αποχωρήσουν. Στα υπουργεία, δηλαδή, που το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα ή ότι χρειάζεται αναβάθμισή τους, όπως το Τουρισμού ή έχουν παρουσιαστεί προβλήματα, όπως το Εργασίας, τελευταία δε, αν και δεν φαινόταν, και στο υπουργείο Μετανάστευσης.

Δέσμευση του πρωθυπουργού αποτελεί η μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στην κυβέρνηση με τον πρώτο ανασχηματισμό. Πέραν των εφεδρειών που υπάρχουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός αναζητά και γυναίκες εκτός του χώρου της πολιτικής, κυρίως από τις αγορές, αλλά και από την πανεπιστημιακή κοινότητα και δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη να υπάρξει προσέγγιση προσώπων όπως της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου, αδερφής του πρώην υπουργού Πέτρου Ευθυμίου, η οποία παραιτήθηκε πρόσφατα από την Επιτροπή της Γιάννας Αγγελοπούλου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει το πώς θα (ανα)διαταχθεί ή όχι το επιτελείο του υπουργείου υγείας, που χειρίστηκε, κατά κοινή ομολογία, με επιτυχία την κρίση της πανδημίας. Ο Βασίλης Κικίλιας, παρά την προσπάθεια άσπονδων φίλων του, καρπώνεται μεγάλο μέρος της επιτυχίας αυτής, αναδεικνυόμενος σε έναν από τους δημοφιλέστερους υπουργούς της κυβέρνησης, ενώ ο Δημήτρης Τσιόδρας (που ο ρόλος του στην υγειονομική επιτροπή για τον κορονοϊό ήταν κάτι παραπάνω από επιστημονικός, στην ουσία –και θα φαίνεται όσο περνά ο χρόνος- βαθύτατα πολιτικός) θα παραμείνει το λιγότερο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το γεγονός, ωστόσο, της επαναδημιουργίας του ΕΣΥ, στρέφει το ενδιαφέρον ποιος θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, με τις πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας» να επιμένουν πως ο Ηλίας Μόσσιαλος δεν συζητά (ή και έχει απορρίψει) το ενδεχόμενο συμμετοχής του στην κυβέρνηση.

Το τελευταίο διάστημα, επίσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», ακούγεται έντονα ενόψει του ανασχηματισμού το όνομα του Γιώργου Φλωρίδη. Ο πρώην υπουργός, όπως και ο Γιάννης Μανιάτης, είναι τα δυο πρόσωπα που ενδεχομένως επιλεγούν να σηματοδοτήσουν την περαιτέρω διεύρυνση του κυβερνώντος κόμματος προς το χώρο της κεντροαριστεράς, έστω και αν κάτι τέτοιο σηματοδοτήσει την περαιτέρω ενόχληση της Χαριλάου Τρικούπη.

Στον επικείμενο ανασχηματισμό, επίσης, αναμένεται «σφαγή των εξωκοινοβουλευτικών κυρίως υφυπουργών, όπως και η χρησιμοποίηση στο νέο κυβερνητικό σχήμα περισσότερων βουλευτών, ιδίως στην περίπτωση που το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν έχει εγκαταληφθεί.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα