Πρόσφυγες σε ξερονήσια: Προλειαίνει το έδαφος το Μαξίμου - Το παρασκήνιο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο και για την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης σε ακατοίκητα νησιά.

Την επιδίωξη της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τα ξερονήσια και βραχονησίδες ως λύση στην καυτή πατάτα του προσφυγικού ξεδιπλώνουν τις τελευταίες ώρες κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για κλειστές δομές σε ξερονήσια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο και

για την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης σε ακατοίκητα νησιά, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «υποκρισία» από την πλευρά της κυβέρνησης το ενδεχόμενο να μην έχει όλες τις προτάσεις στο τραπέζι.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Πέτσας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Όταν ζητάμε από τις τοπικές Αρχές να μας υποδείξουν εναλλακτικές λύσεις, θα ήταν υποκριτικό από μέρους μας να μην έχουμε όλες τις προτάσεις ανοιχτές. Και πράγματι είναι όλες οι προτάσεις στο τραπέζι. Αν κάποιος διαφωνεί με τις προτάσεις που έχουμε κάνει, ας προτείνει κάποια εναλλακτική, αρκεί να είναι βιώσιμη και να πληροί τις προϋποθέσεις που έχουμε βάλει. Να έχει ικανή έκταση, να μπορεί να φιλοξενήσει υγειονομικές μονάδες, να παρέχονται όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Επομένως όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Όταν υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις σκεφτόμαστε οποιαδήποτε έκτακτη λύση δίνει διέξοδο στο πρόβλημα. Όποια δομή κατασκευαστεί θα είναι κλειστή».

Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος κινήθηκε χθες το βράδυ και ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ , δεν απέκλεισε τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών σε ξερονήσια.

«Eίναι προς όφελος της πατρίδας και των νησιωτών η δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά. Εννοείται πως θα προχωρήσει η κατασκευής τους. Θα κινηθούμε πολύ γρήγορα. Οι αντιδράσεις έχουν πλέον καμφθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όταν τον ρώτησε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας για το εάν θα δεχθούν οι Ευρωπαίοι μια τέτοια προοπτική ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε «όλες οι προτάσεις είναι ανοιχτές, ακόμα και αυτές για τα ξερονήσια, αλλά ό,τι γίνει θα πρέπει να γίνει με βάση τους διεθνείς κανόνες και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια που θα σέβονται πρόσφυγες και μετανάστες».
Ειλημμένη απόφαση;

Πληροφορίες του iEidiseis.gr αναφέρουν πως η πρόταση αυτή, η οποία έχει τεθεί επί τάπητος από τον υφυπουργό κ. Στεφανή από τις πρώτες κιόλας ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του, έχει συζητηθεί εκτενώς στην κυβέρνηση.

Το ενδεχόμενο μάλιστα να εξοριστούν σε ξερονήσια πρόσφυγες και μετανάστες τέθηκε αναλυτικά στο τραπέζι του διαλόγου στο Μέγαρο Μαξίμου, στην περιβόητη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τους δημάρχους των νησιών πρώτης υποδοχής – πλην του περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη, μετά το φιάσκο με την επέμβαση των ΜΑΤ στη Χίο και τη Λέσβο.

Ωστόσο, γνωρίζοντας ότι μία τέτοια πρόταση θα επέφερε θύελλα αντιδράσεων, καθώς δεν εφαρμόζεται πουθενά παγκοσμίως και συνθλίβει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, αποφασίστηκε η πρόταση να διατυπωθεί από τις τοπικές κοινωνίες των νησιών, από τις οποίες ζητήθηκε εναλλακτική για τις κλειστές δομές, πιθανότατα και στην περιοδεία του ίδιου του κ. Μητσοτάκη στα νησιά, η οποία αναβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόσφυγες, Προλειαίνει, Μαξίμου -,prosfyges, proleiainei, maximou -