Πώς θα μπαίνουμε από αύριο στα σούπερ μάρκετ

Από αύριο είσοδος σε σούπερ μάρκετ με το... τετραγωνικό, λόγω κορονοϊού. Με ποιο τρόπο θα κάνουμε τα ψώνια μας από αύριο.

Σε μέτρα για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να προληφθεί η διασπορά του νέου κορονοϊού στα σούπερ μάρκετ προχώρησε η κυβέρνηση μετά τις αναφορές για «επιδρομή» των καταναλωτών στα ράφια των καταστημάτων αλλά και σε συνέχεια των εισηγήσεων των ειδικών, οι οποίοι τονίζουν σε κάθε ευκαιρία πως οι χώροι συνάθροισης «τρέφουν» την πανδημία.

Για τον ίδιο λόγο έκλεισαν τις προηγούμενες ημέρες τα σχολεία

και εν συνεχεία τα δικαστήρια, οι χώροι εστίασης, γυμναστικής, τα μπαρ κοκ.. Η χώρα μας ουσιαστικά εφαρμόζει τα μέτρα εκείνα που εκτιμάται ότι μπορούν να καθυστερήσουν, αν όχι να διακόψουν, την ευρύτερη διασπορά του COVID-19 στην κοινότητα, ώστε να μη βρεθούμε «σε τροχιά Ιταλίας». Μόλις χθες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το κλείσιμο των χιονοδρομικών κέντρων και των οργανωμένων πλαζ, όπου, όπως αναφέρθηκε, συνέρρευσε πολύς κόσμος μετά το «λουκέτο» σε άλλους χώρους ψυχαγωγίας.

Από τη Δευτέρα λοιπόν σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου προσαρμόζει την παραπάνω λογική στην αγορά, μιας και που όπως ανακοινώθηκε τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά.

Η ΠΝΠ αναφέρει ότι ανάλογα με τα τετραγωνικά του κάθε καταστήματος θα μπαίνει και αντίστοιχος αριθμός καταναλωτών και ότι θα επιβάλλεται έλεγχος στις εισόδους. Σύμφωνα με την απόφαση, από αύριο ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα θα κάνει τις αγορές του σε τρόφιμα ενώ στα επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π, προβλέπεται η τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των πελατών, η αποφυγή χρήσης μετρητών στις συναλλαγές και γάντια για τους υπαλλήλους.

Υπενθυμίζεται πως οδηγίες για «αποστάσεις ασφαλείας» έχουν εκδοθεί από τον ΕΟΔΥ αλλά και φαρμακευτικούς συλλόγους και άλλους φορείς.

Επίσης, πλέον στα σούπερ μάρκετ θα λειτουργεί - σε όσες επιχειρήσεις δεν γίνεται αυτό μέχρι σήμερα - θα λειτουργεί υπηρεσία delivery και επιπλέον θα γίνονται παραδόσεις κατ' οίκον ακόμη και Κυριακές, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση, που προανήγγειλε τα νέα μέτρα μιλώντας το πρωί στο Οpen. Ο ίδιος διαβεβαίωσε παράλληλα «υπάρχει επάρκεια για τρεις μήνες και δεν χρειάζεται να τρέχουν οι πολίτες στα σούπερ μάρκετ, γιατί μπορεί να τους χαλάσουν τα πράγματα γιατί δεν θα τα χρειαστούν».

Μελετάται, ακόμη, το ενδεχόμενο επέκτασης ωραρίου λειτουργίας στις επιχειρήσεις τροφίμων, κάτι που θα αποφασιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες πολλαπλές ήταν οι αναφορές για μεγάλες ουρές ατόμων σε μικρές και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Μάλιστα στις ουρές αυτες καταγράφεται η παρουσία κόσμου που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι.

Αναλυτικά, όλη η ΠΝΠ εδώ.

Δυνατότητα για ανοιχτές επιχειρήσεις τις Κυριακές

Εξάλλου, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναρτήθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο χθες, προβλέπει τη δυνατότητα έκτακτης και προσωρινής παρέκκλισης από την απαγόρευση λειτουργίας κατά τις Κυριακές και αργίες για συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο 16ο άρθρο σχετικά με τη δυνατότητα έκτακτης και προσωρινής παρέκκλισης από την απαγόρευση λειτουργίας κατά τις Κυριακές και αργίες για συγκεκριμένες επιχειρήσεις:

Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διασποράς του κορονοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, επιτρέπεται η κατά παρέκκλιση των διατάξεων του β.δ. 748/1966 (Α' 179) λειτουργία των επιχειρήσεων που έχουν ως αντικείμενο την παραγωγή, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού προς καταστήματα/επιχειρήσεις πώλησης σχετικών ειδών.Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας των εργαζομένων.Τέσσερις θάνατοι

Υπενθυμίζεται πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19 στην Ελλάδα ανέρχονταν έως το βράδυ του Σαββάτου σε 228, ενώ τέσσερις θάνατοι στη χώρα μας αποδίδονται στον νέο ιό.

Ο 53χρονος που κατέληξε σήμερα νοσηλευόταν στην εντατική του ΑΧΕΠΑ εδώ και κάποιες ημέρες. Ο άνδρας ήταν εργαζόμενος του νοσοκομείου Κοζάνης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, είχε παρουσιάσει και άλλα προβλήματα υγείας.

Ο 53χρονος νοσηλευόταν με πνευμονία, με την κατάσταση της υγείας του να επιδεινώνεται τις τελευταίες ημέρες.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

 

Keywords
Τυχαία Θέματα