Ποιες καιρικές συνθήκες «κατακρημνίζουν» τον κορονοϊό

Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι με την άνοδο της θερμοκρασίας θα έχουμε τη λήξη του πρώτου κύματος της πανδημίας κορονοϊού στη χώρα μας; Τι απαντά ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Στο αν ο πολύ χαμηλός αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού σχετίζεται με τις υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας κλήθηκε να απαντήσει ο Σωτήρης Τσιόδρας το απόγευμα της Δευτέρας, στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο Υπουργείο Υγείας.

Αναφορικά με τις επιδράστεις της θερμοκρασίας στον ιό, ο λοιμωξιολόγος έκανε λόγο, αρχικά, για ένα «ζήτημα αβέβαιο». «Θεωρείται», εξήγησε, «ότι σύμφωνα με δεδομένα από άλλους

κορονοϊούς που κυκλοφορούν στη φύση, θα υπάρχει μια μείωση της διασποράς τους». Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι σίγουρο, πρόσθεσε.

«Χώρες όπως η Σιγκαπούρη, ο Ισημερινός και κάποιες άλλες χώρες, οι οποίες έχουν υψηλή θερμοκρασία εξακολουθούν να καταγράφουν κρούσματα, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Καθοριστική η υγρασία

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον καθηγητή «φαίνεται ότι δεν είναι μόνο η υψηλή θερμοκρασία» που παίζει ρόλο. «Είναι τα ποσοστά υγρασίας στον αέρα και όλα αυτά θα παίξουν καθοριστικό ρόλο».

«Για παράδειγμα, χαμηλή υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν τη διασπορά του ιού. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες με υψηλά ποσοστά υγρασίας δεν βοηθούν τη διασπορά του ιού, τον κατακρημνίζουν και ίσως ο συνδυασμός των δύο, δηλαδή πολύ υψηλές θερμοκρασίες με χαμηλά ποσοστά υγρασίας να έχουν αρνητική επίδραση, κάτι που δεν είναι γνωστό ευρέως», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.

Το καλοκαίρι δε θα «εξαφανίσει» τον ιό

«Πάντως υπολογίζεται από τους περισσότερους ανθρώπους οι οποίοι κοιτούν τα μαθηματικά μοντέλα, τις εκτιμήσεις και τα δεδομένα για όλους τους κορονοϊούς ότι υπάρχει μια μείωση το καλοκαίρι.

Υπολογίζεται από κάποιους ότι μπορεί να είναι 20-30%», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Δε νομίζω ότι θα οδηγήσει σε εξαφάνιση της παρουσίας του ιού. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι κάτι που δεν το επιθυμούμε, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αβεβαιότητα. Πρέπει να την πούμε, ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα εξαφανίσει τον ιό. Και ιδιαίτερα και για έναν ακόμα λόγο, ότι θα μπορεί να εισαγάγει κάποια χώρα τον ιό από άλλες χώρες, οι οποίες έχουν διαφορετικές συνθήκες περιβαλλοντικές, διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας θύμισε σε αυτό το σημείο της απάντησής του πως «κάθε χρόνο έχουμε εισαγωγή περιστατικών γρίπης από το νότιο ημισφαίριο, όπου υπάρχει και κυκλοφορεί ο ιός της γρίπης παραδείγματος χάριν στην Ωκεανία, στην Αυστραλία που είναι μια χώρα που έχει πολλούς Έλληνες και έρχονται επισκέπτες στην Ελλάδα και έχουν πολλές φορές διαγνωστεί και συρροές κρουσμάτων γρίπης το καλοκαίρι, μικρές, γιατί δεν ευνοείται η παραμονή του ιού στο περιβάλλον».

«Νωρίς» για να συζητήσουμε την ευρεία κίνηση τουριστών 

«Μακάρι ένα τέτοιο σενάριο να είναι υπαρκτό», συνέχισε. «Εάν είναι υπαρκτό και αν τα δεδομένα μας δείξουν μια τέτοια εικόνα, θα συζητηθεί μια στρατηγική η οποία θα αφορά τον τουρισμό.

» Ήδη γίνονται προσπάθειες και συζητήσεις για αυτό το θέμα και με το Υπουργείο Τουρισμού και ειδική ομάδα, υποεπιτροπή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αλλά και υποεπιτροπή ανθρώπων που ασχολούνται με την ταξιδιωτική ιατρική στον ΕΟΔΥ, νομίζω έχουν γίνει κάποιες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Τουρισμού ή θα γίνουν περισσότερες», επεσήμανε σχετικά.

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο επιστήμονα είναι, πάντως, «νωρίς να μιλάμε για αυτό. Ας εξακολουθήσουμε να έχουμε αυτή την καλή πορεία πριν μιλάμε για κάποια ευρεία τουριστική κίνηση το καλοκαίρι. Οι περισσότερες χώρες μάλλον το αποκλείουν». Παρόλα αυτά, «εμείς αισθανόμαστε μια αισιοδοξία για την πορεία του ιού στη χώρα μας και θα δούμε με ποια συγκεκριμένα κριτήρια θα μπορεί να γίνει μια τέτοια επάνοδος», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Υπενθυμίζεται πως, νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπ. Υγείας ανακοίνωσε 6 νέα κρούσματα (2.632 συνολικά) και δύο ακόμη θανάτους από τον Covid-19 (146 συνολικά) στη χώρα μας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη τύπου στο Υπ. Υγείας στο ακόλουθο βίντεο:

Διαβάστε ακόμη:

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Μετακινήσεις: Τι επιτρέπεται από τη Δευτέρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα

Πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Πώς και ποιοι θα πληρωθούν επίδομα τον Μάιο

Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν τα καταστήματα - Το ωράριο για τα εμπορικά

Keywords
Τυχαία Θέματα