NYT: Μεγάλη έρευνα για μυστική τοποθεσία παράνομων επαναπροωθήσεων στον Έβρο

Ένα «μυστικό» κέντρο κράτησης που η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να χρησιμοποιεί για να «αποτρέψει την επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015» φέρνουν στο φως οι NYT με εκτενές δημοσίευμα τους.

«Η ελληνική κυβέρνηση κρατεί τους μετανάστες σε απομόνωση σε μια μυστική θέση πριν τους απελάσει στην Τουρκία, δίχως τη δέουσα διαδικασία, σε ένα από τα πολλά σκληρά μέτρα που ελήφθησαν για να "σφραγίσει" τα σύνορα της Ευρώπης», σύμφωνα με δημοσίευμα των New York

Times που προκαλεί ερωτηματικά.

Πολλοί μετανάστες είπαν σε συνεντεύξεις ότι είχαν συλληφθεί, απογυμνωθεί από τα υπάρχοντά τους, ότι κτυπήθηκαν και, τελικά, εκδιώχθηκαν από τη χώρα χωρίς καν να τους δοθεί η ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο ή να μιλήσουν σε δικηγόρο, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως επαναπροώθηση, χαρακτηρίζεται «παράνομη» από την εφημερίδα.

Η ελληνική προσέγγιση είναι το αυστηρότερο παράδειγμα των ευρωπαϊκών προσπαθειών για την αποτροπή της επανάληψης της κρίσης μετανάστευσης του 2015, συνεχίζουν οι NYT, στην οποία περισσότεροι από 850.000 άνθρωποι χωρίς χαρτιά πέρασαν σχετικά εύκολα μέσω της Ελλάδας σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει τις ενέργειές της, άλλωστε, ως νόμιμη αντίδραση σε πρόσφατες προκλήσεις από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες μετέφεραν χιλιάδες μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα από τα τέλη Φεβρουαρίου και ενθάρρυναν ορισμένους να διαλύσουν έναν συνοριακό φράχτη (σ.σ. αναφορά στα επεισόδια στον Έβρο). Όπως αναφέρει η εφημερίδα οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν την ύπαρξη θυμάτων κατά μήκος των συνόρων, ενώ ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Στέλιος Πέτσας, δεν σχολίασε την ύπαρξη κάποιας «μυστικής τοποθεσίας», παρά δήλωσε ότι η Ελλάδα κράτησε και απέβαλε τους μετανάστες σύμφωνα με τον νόμο.

Μαρτυρίες και ανάλυση εικόνων από δορυφόρο

Ωστόσο, οι New York Times υποστηρίζουν ότι επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του «μυστικού κέντρου κράτησης» στη βορειοανατολική Ελλάδα.

 Ο François Crépeau, πρώην ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, βλέποντας τα σχετικά διαγράμματα της τοποθεσίας και ακούγοντας την περιγραφή των δραστηριοτήτων του, δήλωσε ότι είναι το ισοδύναμο ενός εγχώριου «μαύρου χώρου», δεδομένου ότι οι κρατούμενοι κρατούνται μυστικά και χωρίς πρόσβαση σε νομική προσφυγή. 

Ο κ. Crépeau, πλέον καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο McGill, δήλωσε ότι «το κέντρο αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος ασύλου» και κάνει λόγο για «σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση ανθρώπων».

Οι NYT επικαλούνται στη συνέχεια την μαρτυρία ενός μετανάστη  το τηλέφωνο του οποίου κατασχέθηκε ενώ μεταφέρονταν στην παραπάνω τοποθεσία: «Για αυτούς είμαστε σαν ζώα», δήλωσε ο κ. Αλ-Χουσεΐν.

Μετά από μια διανυκτέρευση στην εν λόγω τοποθεσία, χωρίς φαγητό ή νερό, την 1η Μαρτίου ο Αλ-Χουσεΐν και δεκάδες άλλα οδηγήθηκαν πίσω στον ποταμό Έβρο, όπου οι Έλληνες αστυνομικοί φέρονται να τους μετέφεραν πίσω στην τουρκική πλευρά σε ένα μικρό ταχύπλοο.

Η περίπτωση του αλ-Χουσεΐν είναι μια από τις πολλές

Ο ίδιος μετανάστης ήταν ένας από τους πολλούς που παρείχαν παρόμοιες αποδείξεις εξωδικαστικών κρατήσεων και απελάσεων, αλλά η μαρτυρία του ήταν η πιο λεπτομερής, προστίθεται στο δημοσίευμα που υπογράφουν τέσσερις συντάκτες.

Το ρεπορτάζ των NYT κλείνει σημειώνοντας πως τόσο με τις μαρτυρίες όσο και τις δορυφορικές συντεταγμένες που έχει η εφημερίδα στη διάθεση της, μπόρεσε να επαληθεύσει την ύπαρξη του κέντρου κράτησης στη γεωργική έκταση μεταξύ του χωριού Πόρος και του παρακείμενου ποταμού.

Ένας πρώην Έλληνας αξιωματούχος εξοικειωμένος με τις σχετικές αστυνομικές επιχειρήσεις φέρεται να επιβεβαίωσε την ύπαρξη του χώρου, το οποίο δεν ταξινομείται ως χώρος κράτησης αλλά χρησιμοποιείται ανεπίσημα σε περιόδους υψηλών μεταναστευτικών ροών.

Την Παρασκευή, εξάλλου, τρεις δημοσιογράφοι των Times εμποδίστηκαν από το να προσεγγίσουν τον χώρο σε οδόφραγμα από αστυνομικούς, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Τέλος, η ύπαρξη του ιστοτόπου φαίνεται να επιβεβαιώθηκε αργότερα από την ερευνητική ομάδα Respond, που εδρεύει στη Σουηδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
NYT, Έβρο,NYT, evro