Ο «Μαύρος Κύκνος» και το fund με τα αμύθητα κέρδη από τον κορονοϊό

Απίστευτα κέρδη καταγράφει για τους πελάτες του hedge fund που έχει ως σύμβουλο τον περιβόητο συγγραφέα του Μαύρου Κύκνου. Το συγκεκριμένο fund έβγαλε αμύθητες αποδόσεις από τον κορονοϊό.

Αποδόσεις που φτάνουν το 3600% έβγαλε από την κατάρρευση μετοχών λόγω κορονοίού, hedge fund

που έχει σύμβολο τον συγγραφέα του Μαύρου Κύκνου. Όπως αποκάλυψε το Bloomberg πρόκειται για επενδυτικό κεφάλαιο αντιστάθμισης ακραίου κινδύνου (tail-risk) με σύμβουλο τον συγγραφέα του «Μαύρου Κύκνου», Νασίμ Τάλεμπ, το οποίο προσέφερε στους πελάτες του απόδοση 3.612% τον Μάρτιο.

Aπό την αρχή του έτους ώς το τέλος Μαρτίου το fund, το οποίο διαχειρίζεται η Universa Investments, κατέγραψε απόδοση 4.144%, σύμφωνα με επιστολή προς επενδυτή από τον πρόεδρο, Μαρκ Σπιτσνέιγκελ.

Μάλιστα τονίζεται ότι η Universa «κλείδωσε» τα κέρδη από τις θέσεις της.

«Κοιτώντας μπροστά, ο κόσμος παραμένει παγιδευμένος στις φούσκες» γράφει στη συγκεκριμένη επιστολή ο Σπιτσνέιγεκλ. «Είναι οι συστημικές αδυναμίες που έχει προκαλέσει αυτή η άνευ προηγουμένου φούσκα των κεντρικών τραπεζών, η αφελής ανάληψη ρίσκου και η μόχλευση που τη συνοδεύει, που καθιστά αυτή την πανδημία τόσο καταστροφική για τις χρηματοοικονομικές αγορές και την οικονομία» λέει ο ίδιος.

Σε συνέντευξη του στο Bloomberg στις 30 Μαρτίου, ο κ. Τάλεμπ υποστήριξε ότι μια πανδημία σαν τη σημερινή ήταν ένα προβλέψιμο γεγονός και όσοι επενδυτές δεν είχαν ασφαλιστεί ενάντια στον κίνδυνο αυτό πληρώνουν το τίμημα με βαριές απώλειες. 

Αυτό που είναι αδύνατο να προβλεφθεί είναι η χρονική στιγμή ενός τέτοιου γεγονότος, είπε, γι 'αυτό και η ασφάλιση πρέπει να είναι σε ισχύ ανά πάσα στιγμή.

Το fund πλήρωσε μαζικά για τους πελάτες που επένδυσαν σε αυτό, ως προστασία από την πτώση των τιμών των μετοχών.

Ο Μαύρος Κύκνος είναι μια θεωρία που παρουσιάστηκε από τον μελετητή και δοκιμιογράφο Νασίμ Νίκολας Τάλεμπ στα βιβλία του: Στην πλάνη του τυχαίου (2004) και Ο Μαύρος Κύκνος (2007 και επανέκδοση με προσθήκες το 2010).

Ο «Μαύρος Κύκνος» εννοείται ως ένα ολιγοπίθανο και απρόβλεπτο γεγονός που λαμβάνει χώρα σε μια οποιαδήποτε σειρά πιθανών και συνηθισμένων γεγονότων σε κάθε δραστηριότητα μιας κοινωνίας, και ανατρέπει δραματικά προς το χειρότερο ή το καλύτερο τη δομή της.

Η εκδήλωση του γεγονότος είναι μια έκπληξη για τον παρατηρητή. Αυτό σημαίνει πως για έναν άλλο παρατηρητή πιθανώς είναι προδιαγεγραμμένο το συμβάν. 

Πρόκειται για μία ανάλυση του ρόλου της αβεβαιότητας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών αγορών ως προς το ενδεχόμενο οικονομικής κατάρρευσης. Στην πρώτη έκδοση του βιβλίου ο συγγραφέας, επιχειρηματίας, trader και καθηγητής Πανεπιστημίου, ουσιαστικά εξήγησε την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, ένα χρόνο πριν αυτή συμβεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα