Νέα μέτρα και πρόστιμα - «φωτιά»: Πότε πληρώνουμε 10.500 ευρώ

«Ώρα μηδέν» για τις μετακινήσεις των πολιτών. Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Τα πρόστιμα, οι εξαιρέσεις κι οι διευκρινίσεις.

Αυστηρούς ελέγχους σε όλες τις μετακινήσεις από σήμερα ενόψει του Πάσχα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δια στόματος Νίκου Χαρδαλιά, καθώς «η μάχη συνεχίζεται και ο Απρίλιος είναι ένας εξαιρετικά

κρίσιμος μήνας».

«Είναι σημαντικό να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο, ιδιαίτερα τις ημέρες του Πάσχα, για να διατηρήσουμε, για να προφυλάξουμε όλα όσα έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για τον κορονοϊό.

Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης, και μέχρι νεωτέρας, σε όλες τις διαδρομές που αφορούν σε εθνικές οδούς και τους παραδρόμους τους, σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και συλλεκτήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Ελληνική Αστυνομία εγκαθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσης οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση, όπως ενημέρωσε ο ίδιος.

Αντίστοιχα, το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς.

Όσον αφορά στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα ΚΤΕΛ της χώρας, θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη, βάσει της Ε1 δήλωσής τους μόνιμης κατοικίας τους, και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων, όποτε και αν αυτά τερματιστούν.

Εξαίρεση υπάρχει αποκλειστικά και μόνο, για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του Κράτους. Η εξαίρεση ισχύει αποκλειστικά και μόνο για μετακινήσεις που πραγματοποιούνται για σκοπούς εκπλήρωσης του καθήκοντός τους και εφόσον φέρουν φύλλο πορείας ή σχετική υπηρεσιακή βεβαίωση, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πότε διπλασιάζεται το πρόστιμο &αφαιρούνται οι πινακίδες

Επίσης, από σήμερα το βράδυ και για όλο το προβλεπόμενο διάστημα, ανακοινώθηκε ότι σε περίπτωση που κριθεί από τα όργανα ελέγχου ότι η προσπάθεια υπεραστικής, δηλαδή εκτός νομού κατοικίας μετακίνησης γίνεται καταχρηστικά και για λόγους αναψυχής, δηλαδή προς εξοχικές κατοικίες, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ.

Ακόμη, στις περιπτώσεις αυτές θα αφαιρούνται οι πινακίδες των παραβατών για 60 ημέρες και το όχημα θα επιστρέφει πίσω από όπου ξεκίνησε.

Απαγόρευση μετακινήσεων στα νησιά - Οι εξαιρέσεις

Για το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι τις 27 Απριλίου, αναστέλλεται η προς και μεταξύ των νησιών συγκοινωνία, τόσο αεροπορικώς, όσιο και ακτοπλοϊκώς, με εξαίρεση:

α) τη μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς το νησί κατοικίας τους και

β) των κατοίκων των μικρών νησιών προς τα μεγαλύτερα εντός του ίδιου Δήμου και για λόγους που καλύπτονται αποκλειστικά από τις περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση μετακίνησης Β1, Β2 και Β3.

Διευκρινίσεις

Σε συνέχεια των παραπάνω ο κ. Χαρδαλιάς προχώρησε σε διευκρινίσεις, σχετικά με περιπτώσεις που έχουν προβληματίσει έντονα κατά τα τελευταία 24ωρα τις αρχές, όπως είπε.

Η πρώτη αφορά «στις μετακινήσεις πολιτών με βεβαιώσεις τύπου Α εργοδότη, δηλαδή επιχειρήσεων, σε άτομα που δεν απασχολούνται σε αυτές».

Στην περίπτωση που κατά τη διεξαγωγή σχετικού ελέγχου αποδειχθεί κάτι τέτοιο, στον εργοδότη θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις περί ανασφάλιστων εργαζομένων, ήτοι 10.500 ευρώ πρόστιμο και στο φέροντα τη βεβαίωση θα ασκηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός κάλεσε «όλες τις εταιρίες να ελέγξουν ξανά τις βεβαιώσεις τύπου Α και να αποσύρουν όσες έχουν διατεθεί σε εργαζομένους, οι συμβάσεις εργασίας των οποίων έχουν ανασταλεί και να το πράξουν άμεσα εντός των επομένων 24 ωρών».

Επιπλέον, «όσοι εργαζόμενοι στα αστικά κέντρα, παραδείγματος χάριν στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, έχουν μόνιμη κατοικία εκτός, δηλαδή σε άλλους νομούς, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάνοντας χρήση της αδείας τους και μετακινούμενοι προς τη μόνιμη κατοικία τους, δηλαδή στα χωριά τους, για τις ημέρες του Πάσχα δεν θα έχουν τη δυνατότητα επιστροφής στην εργασία τους μιας και η βεβαίωση εργοδότη, αφορά αποκλειστικά και μόνο την κίνηση εντός νομού εργασίας και μόνο για τις ώρες εργασίας», σημείωσε ο ίδιος. Άρα «να γνωρίζουν όσοι επιλέξουν να φύγουν, ότι με δική τους ευθύνη θα παραμένουν αποκλεισμένοι στα χωριά τους. Τους παρακαλώ να το σκεφτούν ξανά και να παραμείνουν μαζί μας. Να μη ρισκάρουν τόσο τη μεταφορά του ιού, όσο και τον αποκλεισμό τους από την εργασία», πρόσθεσε.

«Μένουμε σπίτι»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του από το Υπουργείο Υγείας, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως «σήμερα το να μείνουμε σπίτι είναι μια πράξη ευθύνης και προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας, προς τους αγαπημένους μας. Έτσι προστατεύουμε τους άλλους, αλλά και εμάς τους ίδιους, προστατεύουμε τη ζωή, το ύψιστο αγαθό. Για αυτό και μένουμε σπίτι και μόνο σπίτι. Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 52 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να διαμορφώνεται πλέον σε 1884, ενώ τα θύματα του ιού έφτασαν τα 83.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Keywords
Αναζητήσεις
10500 προστιμο
Τυχαία Θέματα