Μητσοτάκης: Η τουριστική περίοδος θα είναι δύσκολη - Μας περιμένει σκληρή δουλειά

«Πρέπει να πάρουμε μία βαθιά ανάσα. Τις επόμενες εβδομάδες μας περιμένει πολλή και σκληρή δουλειά» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβουλίο.

Ολοκληρώθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο που διεξήχθει μέσω τηλεδιάσκεψης και στο οποίο συζητήθηκαν μια σειρά από νομοσχέδια.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «σήμερα είναι η δωδεκάτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μία κάθε μήνα, όπως είχαμε δεσμευθεί, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς παρεκκλίσεις, πάντα με οργανωμένη ημερήσια διάταξη και πάντα

με ουσιαστική συζήτηση για το περιεχόμενο των θεμάτων που καλούμαστε να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε. Πιστεύω ότι και αυτή η θεσμική τάξη, η δημοκρατική και θεσμική κανονικότητα, είναι ίσως η ισχυρότερη απάντηση σε όσους επιχείρησαν να στήσουν μία πρωτοφανή απόπειρα χειραγώγησης των θεσμών. Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή, η Δημοκρατία μας λειτουργεί. Η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος κανόνας. Η ηγεσία της Δικαιοσύνης επιλέγεται με πρωταρχικό κριτήριο την επετηρίδα και ένα μαύρο σύννεφο το οποίο σκέπασε την οικονομία, αλλά και τους θεσμούς, έχει αρχίσει πια για τα καλά να διαλύεται».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου και του τουρισμού από αύριο 1η Ιουλίου.

Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «ετοιμαζόμαστε και για τη σταδιακή επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου. Θέλω να γνωρίζετε ότι έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς οι οποίοι συνεργάστηκαν για να μπορούμε να φέρουμε εις πέρας αυτό το οργανωμένο σχέδιο υποδοχής επισκεπτών στην πατρίδα μας, χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στο ζήτημα της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας. Ξέρουμε, το γνωρίζουμε, ότι ο πήχης είναι πάρα πολύ χαμηλά, θα είναι μία πάρα πολύ δύσκολη τουριστική περίοδος, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης παρουσιάστηκαν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες από το υπουργείο Υγείας και τον Βασίλη Κικίλια.

Έτσι, συζητήθηκαν τα εξής:

α) Κύρωση των από 23.6.2020 Επιμέρους Συμβάσεων Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος ύψους 400 εκατ. ευρώ περίπου, για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η δωρεά δεν καταλαμβάνει μόνο τη λειτουργία εκατόν πενήντα πέντε (155) κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και δέκα εννέα (19) κλινών Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε δεκαπέντε (15) δημόσια νοσοκομεία, αλλά και τη χρηματοδότηση πενταετούς εκπαιδευτικού προγράμματος στελεχών Εντατικής Θεραπείας (ιατρών-νοσηλευτών).

β) Ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε.

Συστήνεται η Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε.», (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.). με σκοπό να αξιολογεί τις Μονάδες Υγείας και να εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση των ασθενών, να αναπτύσσει διαδικασίες και πρότυπα ποιότητας, δείκτες αξιολόγησης, πρότυπα προγράμματα ιατρικής φροντίδας, και να διαμορφώνει προγράμματα εκπαίδευσης και συμμόρφωσης προς τα πρότυπα. Ως κριτήρια αξιολόγησης ορίζονται η ασφάλεια των ασθενών, η αποτελεσματικότητα, η ανταποκρισιμότητα-ασθενοκεντρική προσέγγιση, η προσβασιμότητα, η χρηστή Διοίκηση και η διαχείριση πόρων για την ποιότητα, αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα του οργανισμού.

Προβλέπεται, επίσης, συνεργασία με το Ίδρυμα Νιάρχος για την υλοποίηση δωρεάς διασφάλισης της ποιότητας και ελέγχου των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Το Έργο ποιότητας και ελέγχου των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων θα υλοποιηθεί με αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος.

Προβλέπεται η στελέχωση του ΟΔΙΠΥ, από ειδικευμένο επιστημονικό, και λοιπό προσωπικό με σύμβαση ορισμένου ή και αορίστου χρόνου, ιδιωτικού δικαίου, με δυνατότητα πλήρους ή και μερικής απασχόλησης. Προβλέπεται περαιτέρω η πλήρωση θέσεων με απόσπαση ή μετάταξη προσωπικού.

Πρωτοβουλίες Σταϊκούρα

Παράλληλα, μεταξύ των νομοσχεδίων που συζητήθηκαν, ήταν και εκείνο του Χρήστου Σταϊκούρα.

Έτσι, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών αφορούν τα εξής:

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Το πρώτο μέρος αφορά σε φορολογικές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα, η εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος αλλοδαπής προέλευσης για φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, η ελκυστική φορολόγηση για τη δωρεάν παροχή μετοχών από τις επιχειρήσεις στους εργαζομένους, η απαλλαγή από φόρο, κράτηση ή ασφαλιστική εισφορά των υποτροφιών του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), καθώς και σε θέματα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και της ΕΛΣΤΑΤ.

Το δεύτερο μέρος αφορά στην ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία, οδηγιών της Ε.Ε. φορολογικού και τελωνειακού περιεχομένου, που αφορούν μεταξύ άλλων τους μηχανισμούς επίλυσης διαφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας σχετικά με δηλωτέες διασυνοριακές ρυθμίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα