Μισή ζωή

Εκ περιτροπής εργασία. Το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα, την ώρα που οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών αντί να μειώνονται αυξάνονται.

Η θεσμοθέτηση της εκ περιτροπής εργασίας είναι οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα. Η πριμοδότησή της και η εξώθηση επιχειρήσεων να την υιοθετήσουν δεν αποτελεί απλώς πρόβλημα, αλλά τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα, την ώρα που οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών αντί να μειώνονται αυξάνονται.

Ο κ. Βρούτσης το έκανε όταν στην αρχή της κρίσης αντί να επιδοτήσει την εργασία και το μισθό, όπως έκαναν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, επιδότησε με 534

ευρώ το μήνα την αναστολή εργασίας.

Σήμερα ετοιμάζεται να μονιμοποιήσει ως αντίδοτο για τη συγκράτηση των απολύσεων το δόγμα «μισή δουλειά - μισός μισθός» σε μία ολόκληρη και όχι μισή ζωή.

Η διαβολική λεπτομέρεια κρύβεται στην υπογραφή των Υπουργών Εργασίας και Οικονομικών στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση των 534 ευρώ για το Μάιο: Όταν παύει η ισχύς της αναστολής εργασίας για εργαζόμενους επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί σε μέτρα στήριξης και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στην ενεργή απασχόληση, ο εκάστοτε εργοδότης μπορεί να τους αλλάξει τη σύμβαση εργασίας σε εκ περιτροπής με μείωση μισθού 50%. Και αυτό φυσικά, αν δεν τους απολύσει μετά από 45 μέρες, όπως προβλέπει η κυβερνητική απόφαση που αναιρεί τα περί «απαγόρευσης των απολύσεων».

Θα περίμενε κανείς η Πολιτεία να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους προκειμένου να ανακόψει μία τέτοια καταστροφική εξέλιξη (για την αγορά εργασίας, τους εργαζόμενους, την αγοραστική δύναμη, τη ζήτηση και εν τέλει και για τις επιχειρήσεις).

Την περασμένη εβδομάδα η ΠΝΠ που πάγωσε την προβλεπόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2020 προϊδέασε για τις επιλογές Βρούτση.

Ο Υπουργός κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να σπρώξει τις επιχειρήσεις εκτός από τις απολύσεις και στη μείωση μισθών την επομένη της άρσης του lockdown:

Μαθαίνουμε ότι ετοιμάζει νομοθετική δυνατότητα ώστε το κράτος, μέσα από το κοινοτικό πρόγραμμα SURE ύψους 1 δισ. ευρώ, να επιδοτεί σε ποσοστό 50% το μισθό, υπό την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση θα πληρώνει το υπόλοιπο 50%.

Αυτό που δεν έχει βγει κανείς αρμόδιος να πει ωστόσο, είναι εάν αυτή η επιδότηση θα κατευθύνεται σε όσους ωθούνται στην εκ περιτροπής εργασία και τη μερική απασχόληση.

Ούτε εάν θα αφορά τους εποχικά εργαζόμενους. Ούτε εάν θα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας. Ούτε πώς το υποστελεχωμένο ΣΕΠΕ θα πραγματοποιεί ελέγχους, δεδομένου ότι το υπουργείο έδωσε τη δυνατότητα δήλωσης των υπερωριών στο τέλος κάθε μήνα, παρέχοντας αυτομάτως συγχωροχάρτι για ενδεχόμενες παρανομίες που διαπιστωθούν σε ελέγχους στα μέσα ή τις αρχές του μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα