Γερμανία: Δίνει το «πράσινο» φως στον περιορισμό της ΕΚΤ

Η κυβέρνηση της Γερμανίας συμφωνεί με την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, για τον περιορισμό των δυνατοτήτων της ΕΚΤ.

Στην Γερμανία η κυβέρνηση με σημερινή της απόφαση, θεωρεί σωστό τον περιορισμό της ΕΚΤ από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο. Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει πως η απόφαση του Δικαστηρίου δεν αμφισβητεί την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το πρόγραμμα αγοράς

ομολόγων της ΕΚΤ (PSPP) της περιόδου 2015-18. Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ υπογράμμισε πως η Άνγκελα Μέρκελ θεωρεί ανησυχητική αλλά «ιάσιμη» την κατάσταση που προκύπτει.

«Αναμφισβήτητα αποτελεί καθήκον και δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ελέγχει ότι τα κράτη - μέλη εφαρμόζουν το δίκαιο της ΕΕ και είναι επίσης κατανοητό το γεγονός ότι η απόφαση της Καρλσρούης προκαλεί ερωτηματικά από την πλευρά της Επιτροπής», επισήμανε ο Ζάιμπερτ στην τοποθέτηση του. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι αυτά τα ερωτήματα θα τεθούν στην γερμανική κυβέρνηση, η οποία και θα τα απαντήσει.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος είπε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι, όπως πάντα, ο θεματοφύλακας των Συνθηκών της ΕΕ. Ακόμη, πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με την ανάλυση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν αμφισβητεί το γεγονός, αλλά ζητάει μια εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση για το θέμα του προγράμματος της ΕΚΤ.

Επιπλέον, η Καγκελάριος εξέφρασε νωρίτερα σήμερα την ανησυχία της για το ζήτημα, περιέγραψε ωστόσο την κατάσταση ως «ιάσιμη» και ανέδειξε την ανάγκη το θέμα να αντιμετωπιστεί «έξυπνα» από όλες τις πλευρές.

Παράλληλα, πληροφορίες που μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), κάνουν λόγο πως κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η Καγκελάριος έκανε λόγο για «πολύ σημαντική» απόφαση από την πλευρά του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Στη συνέχεια, δήλωσε αισιόδοξη ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση, εφόσον η ΕΚΤ εξηγήσει αναλυτικά την προσέγγισή της για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η ίδια σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.

Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε όμως, ότι σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι «λεπτή», γιατί η γερμανική απόφαση μπορεί να αξιοποιηθεί από άλλες χώρες της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γερμανία, Δίνει, ΕΚΤ,germania, dinei, ekt