Μετωπική ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση για σχολεία, κάμερες και Παιδεία

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ τις ζωντανές αναμεταδόσης μαθημάτων μέσα από τις σχολικές αίθουσες. Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

Ως νέος αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης λογίζεται πλέον από τον ΣΥΡΙΖΑ η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μετά και την διάψευση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για «έγκριση» της ζωντανής αναμετάδοσης μαθημάτων μέσα από τις σχολικές αίθουσες. 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,

μετά και τη χθεσινή συνάντησή του με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, με νέα παρέμβασή του εντείνει εναρμονίζεται με το κοινωνικό αίσθημα και τις πιέσεις που δέχεται τόσο σε κοινωνικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας. Την ώρα που στην πλατεία Συντάγματος βρισκόταν σε εξέλιξη συλλαλητήριο για το νομοσχέδιο της κας Κεραμέως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανήλθε με αίτημα για άμεση κατάργηση της τροπολογίας «που μετατρέπει σε σκηνικό ριάλιτι τις σχολικές αίθουσες» και την απόσυρση του νομοσχεδίου «που κατέθεσε εν μέσω πανδημίας, το οποίο γυρνάει τη δημόσια Παιδεία πίσω στα χρόνια των μνημονίων».

Κριτική σε τρία επίπεδα:

1. Το άνοιγμα των σχολείων – πλην της τρίτης λυκείου. Ο ΣΥΡΙΖΑ εναρμονιζόμενος με τις ανησυχίες γονέων και δασκάλων, όπως επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις αλλά και από την άρνηση της πλειοψηφίας των μαθητών να προσέλθουν στις αίθουσες, κάνει λόγο για «αχρείαστο ρίσκο» με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων για δέκα μόλις μέρες διδασκαλίας.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco το 73% δεν θέλει να ανοίξουν τα Δημοτικά. Το 60% θέλει να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια μόνο για τις Πανελλήνιες.

«Το άνοιγμα των σχολείων είναι «αχρείαστο ρίσκο, δεδομένου ότι μιλάμε για παιδιά που δεν είναι εύκολο να τηρήσουν κανόνες και πρωτόκολλα υγιεινής σε αυτή την ηλικία. Τα παιδιά είναι δύσκολο να μείνουν μακριά από ηλικιωμένους ανθρώπους, ιδιαίτερα το καλοκαίρι από τους παππούδες και τις γιαγιάδες, ανεξάρτητα δηλαδή αν τα ίδια δεν είναι επιρρεπή στο να νοσήσουν. Μιλάμε για πολύ λίγες ημέρες, δεν είναι η έναρξη της σχολικής χρονιάς, είναι το τέλος της»

2. Στη διαδικτυακή αναμετάδοση των μαθημάτων, παρουσία και των μαθητών, μέσα από τις σχολικές αίθουσες. Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και η Μερόπη Τζούφη σημείωσαν χαρακτηριστικά:

«Σύμφωνα με την Αρχή, η εξέταση του ζητήματος απαιτεί χρόνο, τεκμηρίωση, μελέτες και διαβούλευση. Συνακόλουθα, η «ζωντανή αναμετάδοση» του μαθήματος δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί κατά το τρέχον σχολικό έτος και τελικά, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατάφερε να προκαλέσει μια τρικυμία για το τίποτα, συσπειρώνοντας ενάντια στα σχέδιά της το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου.»

3. Στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει σήμερα πως «έφερε εν μέσω πανδημίας και το οποίο επιστρέφει τη δημόσια Παιδεία στα χρόνια των μνημονίων» και ζητά την απόσυρσή του.

Ενδεικτικό είναι ότι χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι το πολυνομοσχέδιο «κατ' εμάς έχει μια φιλοσοφία ιδιωτικοποίησης της πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Προσέθεσε δε ότι: «Θέλω εγώ να σταθώ ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ενώ και το προηγούμενο διάστημα σε δυσκολίες είχαμε πάρει μια απόφαση να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών ανά τάξη, από 25 σε 22 παιδιά, τώρα εισήχθη η απόφαση να πάμε στα 26 παιδιά, να αυξηθούν»

Νέα παρέμβαση Τσίπρα

«Η κυβέρνηση επιμένει στην άκρως επικίνδυνη ρύθμιση για τη ζωντανή αναμετάδοση μαθημάτων από τις σχολικές αίθουσες και αυτό παρά το γεγονός ότι Υπουργοί της πιάστηκαν να λένε ψέματα για δήθεν συμφωνία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» σημειώνει χαρακτηριστικά με ανάρτησή του σήμερα ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «η Αρχή, όχι μόνο διέψευσε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για δήθεν έγκρισή της, αλλά υπογράμμισε ότι η εφαρμογή της διάταξης ενέχει υψηλή επικινδυνότητα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στηρίξει την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση υπό σαφείς προϋποθέσεις. Δεν πρόκειται όμως να αποδεχθεί την πρόθεση της κυβέρνησης για εγκατάσταση καμερών στα σχολεία, καθώς κάτι τέτοιο είναι παράνομο και απορρίπτεται από σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα» προσθέτει και καταλήγει «μετά και τις μαζικές αντιδράσεις γονέων, καθηγητών, μαθητών αλλά και όλης σχεδόν της αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει παρά να πράξει το αυτονόητο: Να καταργήσει τώρα την αντισυνταγματική ρύθμιση που μετατρέπει τις σχολικές αίθουσες σε σκηνικό ριάλιτι και να αποσύρει το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε εν μέσω πανδημίας, το οποίο γυρνάει τη δημόσια Παιδεία πίσω στα χρόνια των μνημονίων».

Keywords
Τυχαία Θέματα