Κορονοϊός στην Ελλάδα: Μείνε σπίτι, δεν είναι άσκηση, ούτε πλάκα

Ο κορονοϊός σκορπά τον θάνατο και οι Έλληνες είναι αντιμέτωποι με την ιστορία τους. Η θα υπακούσουν και μείνουν σπίτι ή θα προετοιμάσουν ένα ακόμη έγκλημα. 

Ο κόσμος σε κρίση και ο πλανήτης σε πόλεμο. Τις τελευταίες εβδομάδες βιώνουμε μια πρωτόγνωρη πανδημία, αυτή του κορονοϊού που κάποιοι επιστήμονες την αναβαθμίζουν και την συσχετίζουν με την ισπανική γρίπη του 1918 που μόλυνε το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού και εξόντωσε εκατομμύρια ανθρώπους.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου

οι θάνατοι από τον κορονοϊό (LIVE Χάρτης) έφταναν τους 5.397 (μόνο στην Κίνα ανήλθαν σε 3.177), τα επιβεβαιωμένα κρούσματα άγγιξαν τα 144.046, ενώ μόνο στην γειτονική Ιταλία ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 1.266.

Δυόμιση μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στην κατά τα άλλα όχι και τόσο… μακρινή Κίνα και τις χαοτικές καταστάσεις που ακολούθησαν, ήρθε η σειρά της Ευρώπης να «χορέψει» στο σπιράλ θανάτου που προκαλεί ο Covid-19.

Οι ευρωπαϊκές χώρες μπήκαν σε κόκκινο συναγερμό, πήραν τα πρώτα έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών και κάποιες έκλεισαν ακόμη και τα σύνορά τους.

Μπορεί αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες να καθυστέρησαν δραματικά να πάρουν τις αποφάσεις τους, κάποιοι άλλοι να έκαναν τραγικά λάθη και αρκετές χώρες να μην αντιλήφθηκαν εγκαίρως το τσουνάμι που ερχόταν από την ανατολή, ο κορονοϊός όμως είναι εδώ και προχωρά ακάθεκτος απειλώντας ζωές.

Στην αρχή, λοιπόν, μιας πολύ δύσκολης περιόδου για την Ευρώπη που δοκιμάζονται οι θεσμοί, οι αντοχές και οι λειτουργίες μιας κοινωνίας που αριθμεί 750 εκατ. πολίτες, γινόμαστε μάρτυρες κάποιων απίστευτων καταστάσεων.

Όσων πολεμούν κατά του κορονοϊού και όσων μέχρι οι δείκτες του ρολογιού να δείξουν 00:01, όπου τέθηκαν σε εφαρμογή τα έκτακτα μέτρα, συνωστίζονταν σε καφετέριες και ταβέρνες.

Από την μια, λοιπόν, η συγκλονιστική μαρτυρία ελληνίδας γιατρού στην Ιταλία μας κάνει όλους να ανατριχιάζουμε, καθώς όπως η ίδια είπε «έχασε όλους τους πρώτους ασθενείς» που περιέθαλψε από τον κορονοϊό και από την άλλη εικόνες με «καταπιεσμένους» συμπατριώτες μας οι οποίοι απολάμβαναν την ρετσίνα τους στις ταβέρνες. Τα Λαδάδικα, για παράδειγμα, χθες τα μεσάνυχτα ήταν γεμάτα από κόσμο με τον κορονοϊό να παραμονεύει. Κι αν όλα αυτά σας ακούγονται υπερβολές δείτε όσα είπαν οι Έλληνες γιατροί που εργάζονται στην Ιταλία.

Τούτες τις στιγμές κανένα μέτρο έκτακτο ή μη δεν θα μας σώσει. Καμία απόφαση δεν είναι... χάπι που θα αφανίσει τον κορονοϊό και καμία απαγόρευση, από μόνη της, δεν θα αποτελέσει ανάχωμα στο να μην μετατραπούμε σε Ιταλία.

Οι επόμενοι δυο μήνες είναι οι πιο κρίσιμοι για την εξάπλωση ή μη του ιού και το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τον διπλανό μας είναι να καταλάβουμε ότι πρέπει να μείνουμε σπίτι. Γιατί δεν παίζουμε ούτε video-game, ούτε πρόκειται για άσκηση και φυσικά δεν είναι η ώρα της πλάκας και του χαβαλέ.

Ή θα το καταλάβουμε σήμερα και θα εφαρμόσουμε τις συμβουλές των λοιμωξιολόγων ή θα μετατραπούμε σε Ιταλία μετρώντας νεκρούς.

Ας πράξουμε με αίσθημα ευθύνης υπέρ του κοινωνικού συνόλου και σίγουρα θα βγούμε κερδισμένοι. Ας μην προετοιμάσουμε το έγκλημα, με δράστη τον… κορονοϊό.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα