Κορονοϊός: Πού κάνω τεστ, ποια είναι η τιμή

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται στην Ελλάδα και ήδη υπάρχει ένας νεκρός. Ταυτόχρονα οι ευπαθείς ομάδες καλούνται να μείνουν σπίτι τους. Δείτε πόσο κοστίζει το τεστ για κορονοϊό και που μπορείτε να το κάνετε.

Ο κορονοϊός συνεχίζει την επέλασή του στην Ελλάδα

και σε όλόκληρο τον κόσμο και αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν πρέπει να κάνουν τεστ. Πού κάνουν τεστ. Και βεβαίως πόσο κοστίζει.

Ο ΕΟΔΥ έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για όσους πρέπει να κάνουν τεστ.

Συγκεκριμένα:

Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, πυρετός και τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, δύσπνοια) ΚΑΙ χωρίς άλλη αιτιολογία που να εξηγεί πλήρως την κλινική εικόνα ΚΑΙ με ιστορικό ταξιδιού ή διαμονής σε χώρα/περιοχή, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ1, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων
ή

Ασθενής με οποιαδήποτε οξεία νόσο του αναπνευστικού ΚΑΙ ιστορικό στενής επαφής2 με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα COVID-19 εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων
ή

Ασθενής με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) η οποία απαιτεί νοσηλεία και για την οποία δεν έχει τεκμηριωθεί άλλη αιτιολογία
ή

Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, πυρετός και τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, δύσπνοια) που διαμένει ή επισκέφτηκε τις ακόλουθες περιοχές: Π.Ε. Ηλείας, Π.Ε. Αχαϊας, Π.Ε. Ζακύνθου

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2

Η βασική οδηγία του ΕΟΔΥ προς όλους μας είναι να μην υπάρχει πανικός και να μην κάνουμε όλοι τεστ για κορονοϊό.

Σε ορισμένα ιδιωτικά νοσοκομεία το κόστος φτάνει τα 300 ευρώ για τις σχετικές εξετάσεις.

Το τεστ ακόμη αν κάποιος επιλέξει να το κάνει επειδή του το σύστησε ο γιατρός του, σε κάποιο ιδιωτικό εργαστήριο, θα πρέπει αν γίνεται είτε σε δομή υγείας που διαθέτει χώρο απομόνωσης είτε να ληφθεί δείγμα κατ' οίκον.

Ήδη μεγάλες κλινικές έχουν δημιουργήσει και αυξάνουν τέτοιους ειδικούς χώρους.

Όσον αφορά σε δημόσια νοσοκομεία, το τεστ δε γίνεται από όλα. Συγκεκριμένα εξετάσεις γίνονται στα 7 εργαστήρια αναφοράς Παστέρ, Μικροβιολιολογικό Εργαστήριο ΕΚΠΑ, στο ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, Ρίο, Αττικόν και Λάρισα.

Για να σταλεί δείγμα όμως σε αυτά θα πρέπει ο ασθενής που νομίζει ότι έχει κορονοϊό, να μην πάει σε νοσοκομείο, αλλά να τηλεφωνήσει στο 1135.

Στη συνέχεια θα πρέπει να απομονωθεί και αφού διαπιστωθεί αν είναι θετικός είτε θα νοσηλευτεί είτε θα απομονωθεί για τουλάχιστον 14 μέρες σπίτι του.

Το κόστος για μια εξέταση για κορονοϊό σε ιδιωτικά κέντρα, το πακέτο περιλαμβάνει τρεις χρεώσεις: τεστ για το νέο ιό, τεστ για γρίπη αλλά και ιατρική επίσκεψη. Το σύνολο δε αγγίζει τα 290 ευρώ. Σύμφωνα με την απόδειξη που ανάρτησε στο twitter ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και νευροχειρουργός Παναγιώτης Παπανικολάου, άτομο το οποίο επισκέφθηκε το Σάββατο το θεραπευτήριο, πλήρωσε 140 ευρώ για το τεστ του κορονοϊού και 70 ευρώ και την εξέταση της γρίπης ενώ τα υπόλοιπα χρήματα κόστισε η επίσκεψη του Διευθυντού, η έγκριση του οποίου είναι απαραίτητη.

Keywords
Τυχαία Θέματα