Κορονοϊός: Πώς να απολυμάνετε επιφάνειες

Σε ποιες επιφάνειες μπορεί να «ζει» ο κορονοϊός και για πόση ώρα; Πώς συστήνεται να τις καθαρίζετε.

Ο κορονοϊός μεταδίδεται κυρίως από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρά από κάποια μολυσμένη επιφάνεια.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά έως τώρα για τον Covid-19, η μετάδοση του ιού συνήθως οφείλεται σε στενή

επαφή με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν παραλείπουν να αναφέρουν στις οδηγίες για το κοινό οδηγίες για την απολύμανση επιφανειών.

Εξάλλου, μία μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει ακόμη και για δύο ως τρεις ημέρες πάνω σε πλαστικές επιφάνειες ή ανοξείδωτο χάλυβα, αλλά και έως και για 24 ώρες πάνω σ’ένα κουτί από χαρτόνι.

Τι πρέπει να ξέρετε

Σε αναλυτικό οδηγό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την πρόληψη της διάδοσης της νόσου του κορονοϊού στο σπίτι σε περίπτωση εμφάνισης ήπιων συμπτωμάτων σε κάποιο μέλος της οικογένειας αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Καθαρίζετε όλες τις μεταλλικές και σκληρές επιφάνειες κοινής χρήσης καθημερινά.Οι επιφάνειες όπου ο COVID-19 επιβιώνει είναι, κατ’ αρχήν, οι σκληρές και μεταλλικές επιφάνειες, όπως υπολογιστές, tabletop, πόμολα, είδη μπάνιου, τουαλέτες, τηλέφωνα, πληκτρολόγια, τάμπλετ, σκεύη κουζίνας, όπως και τα κομοδίνα.Καθαρίζετε επίσης και τις επιφάνειες που μπορεί να έχουν αίμα, κόπρανα ή σωματικά υγρά.Χρησιμοποιήστε οικιακό σπρέι καθαρισμού ή χλωρίνη ,ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του προϊόντος, και λάβετε υπόψιν τις όποιες προφυλάξεις συστήνονται για την εφαρμογή του προϊόντος, όπως τη χρήση γαντιών. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλό αερισμό κατά τη χρήση του προϊόντος».

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) επισημαίνει τα εξής για καθαριότητα - απολύμασνη οικιακών χώρων:

Να φοράτε γάντια μιας χρήσης όταν καθαρίζετε και απολυμαίνετε επιφάνειες. Τα γάντια πρέπει να απορρίπτονται μετά από κάθε καθαρισμό. Εάν χρησιμοποιείτε γάντια πολλών χρήσεων, τότε αυτά πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά για καθαρισμό και απολύμανση επιφανειών με σκοπό την απολύμανση από το κορονοϊό και να μην χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς.Συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης που χρησιμοποιείτε. Καθαρίστε τα χέρια αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών.Εάν οι επιφάνειες είναι βρώμικες, πρέπει να καθαρίζονται με απορρυπαντικό ή σαπούνι και νερό πριν από την απολύμανση.Για την απολύμανση, τα αραιωμένα διαλύματα οικιακής χλωρίνης, τα διαλύματα οινοπνεύματος με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε αλκοόλ και τα πιο κοινά απολυμαντικά οικιακής χρήσης είναι αποτελεσματικά.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αραιωμένη χλωρίνη, εάν είναι κατάλληλη για την επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την χρήση και τον κατάλληλο εξαερισμό του χώρου. Βεβαιωθείτε ότι το προϊόν δεν έχει περάσει την ημερομηνία λήξης του. Ποτέ μην αναμιγνύετε χλωρίνη με αμμωνία ή με οποιοδήποτε άλλο καθαριστικό. Η χλωρίνη οικιακής χρήσης είναι αποτελεσματική έναντι των κορωνοϊών, μόνο όταν αραιώνεται σωστά.Προετοιμάστε ένα διάλυμα χλωρίνης αναμειγνύοντας 4 κουταλάκια του γλυκού χλωρίνης ανά 1 λίτρο νερού.Τα απολυμαντικά προϊόντα με πιστοποίηση για εξόντωση ιικών παθογόνων είναι αποτελεσματικά έναντι του κορονοϊού, επειδή είναι αποδεδειγμένο ότι εξοντώνουν άλλους ιούς, που είναι πιο δύσκολο να σκοτωθούν. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για όλα τα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης (π.χ. συγκέντρωση, μέθοδος εφαρμογής, διάρκεια επαφής κ.λπ.).Για μαλακές (πορώδεις) επιφάνειες, όπως δάπεδο με μοκέτα, χαλιά και κουρτίνες, καθαρίστε πρώτα την ορατή βρωμιά και στη συνέχεια καθαρίστε τις με καθαριστικά που είναι κατάλληλα για χρήση σε αυτές τις επιφάνειες.Μετά τον καθαρισμό: Ξεπλύνετε τα αντικείμενα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Εάν είναι επιτρεπτό από τον κατασκευαστή τους, βάλτε τα στο πλυντήριο στη σωστή ρύθμιση νερού για τα αντικείμενα και μετά στεγνώστε τα πλήρως. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε απολυμαντικά προϊόντα ενάντια σε ιϊκούς παθογόνους παράγοντες, αρκεί αυτά να είναι κατάλληλα για πορώδεις επιφάνειες.Ατομικά μέτρα προστασίας

Το μέτρο ωστόσο που τονίζουν οι περισσότεροι ειδικοί είναι το τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι.

Επίσης, αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας, ιδιαίτερα αν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα της κοινής γρίπης.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Πώς,koronoios, pos