Χλωροκίνη και Plaquenil κατά του κορονοϊού - Η μάχη του φαρμάκου και τα εκατομμύρια παραγγελιών

Στην Γερμανία πρόκειται να δοκιμάσουν φάρμακα της ελονοσίας ως θεραπεία ενάντια στον κορονοϊό. Η μάχη του φαρμάκου, η Χλωροκίνη και το Plaquenil και όσα λέει επίσημα ο ΕΟΔΥ.

Σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκονται δεκάδες χώρες και βιομηχανίες φαρμάκου, ώστε να «φρενάρουν» τον επικίνδυνο ιό.  Χλωροκίνη και Plaquenil είναι δυο μόνο από τα συστατικά που χορηγούνται πολλά χρόνια σε ασθενείς και ειναι ευρέως γνωστά για τις ιδιότητές τους τόσο

κατά της ελονοσίας όσο και κατά των ρευματικών παθήσεων. Όμως φαίνεται να χτυπάμε στην ρίζα και τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει παραγγείλει μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικών παρασκευασμάτων προφύλαξης από την ελονοσία (μαλάρια), ως πιθανή θεραπεία για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, πρόκειται για το φάρμακο Chloroquine (Χλωροκίνη) που είναι και το βασικό συστατικό του Plaquenil (Θειική Υδροξυχλωροκίνη). Οι επιστήμονες πιστεύουν πως θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί και η πνευμονική νόσος Covid-19 που προκαλείται από τον κορονοϊό. Παρόλα αυτά, οι υγειονομικές αρχές μελετούν αρκετές έρευνες για να επαληθεύσουν αυτήν την άποψη.

Παρόμοιες προσπάθειες, ωστόσο γίνονται και στην Γαλλία. Η φαρμακευτική εταιρεία Sanofi προσέφερε στη γαλλική κυβέρνηση αρκετά εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου Plaquenil για την ελονοσία. Οι πρώτες μελέτες σε 24 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό είναι «πολλά υποσχόμενες», όπως ανακοινώθηκε.

Η θέση του Σωτήρη Τσιόδρα

Πάντως το απόγευμα της Τέταρτης, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου για τον κορονοϊό, μίλησε για ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην εύρεση θεραπείας στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις κλινικές δοκιμές που γίνονται στην Κίνα και την Γαλλία.

Επιπλέον, είπε πως «όσο περισσότερο καθυστερεί η κορύφωση του κύματος στην πατρίδα μας, τόσο περισσότερη ευκαιρία έχει να ετοιμαστεί το σύστημα υγείας και να βρεθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Και να σας πω κάποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα του σήμερα. Ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανακοίνωσε θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στο Ουχάν και στο Σέντζεν, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση του ιού εντός τεσσάρων ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου.

Επίσης, ερευνητική ομάδα της Γαλλίας από ομάδα του διάσημου καθηγητή Λοιμώξεων κ. Ραούλτ χρησιμοποίησε σχήμα φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιείται σε όλα τα νοσοκομεία και τα ελληνικά νοσοκομεία. Αυτή η χρήση των φαρμάκων οδήγησε μέσα σε έξι ημέρες σε αρνητικοποίηση για τον ιό σε 90% των ασθενών σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν πήρε το σχήμα. Υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα. Ειδικά γι' αυτό το θέμα αναμένουμε ειδικές οδηγίες, από ειδική ομάδα εργασίας και συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του κ. Γαργιαλιάνου, που είναι πρόεδρος της Εταιρείας Λοιμώξεων».

Ακόμη, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι «είναι ένα ευρέως και διαδεδομένο φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται για τη μαλάρια εδώ και δεκαετίες και δίνεται και προληπτικά για την εμφάνιση της μαλάριας (ελονοσίας δηλαδή), είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται όντως και σε κατηγορίες ασθενών που έχουν ρευματολογικά νοσήματα. Θεωρώ ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου και μπορεί και διατίθεται αυτή τη στιγμή και στην ελληνική αγορά. Γνωρίζω γιατί είμαι σε επικοινωνία με όλους τους γιατρούς σε όλα τα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με τον νέο κορονοϊό και όλοι παίρνουν χλωροκίνη».

Ενδεχόμενη θεραπεία

Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μια υποσχόμενη θεραπεία στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, η οποία φαίνεται πως θα είναι έτοιμη σε λίγο καιρό. Παράλληλα, ήδη πραγματοποιούνται οι πρώτες κλινικές δοκιμές.

Η ανταποκρίτρια στη Ρώμη, Μαρία Δεναξά, έγραψε στο twitter  πως «Ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκαν 600mg ημερησίως χλωροκίνης θεραπεύτηκαν σε 6 μέρες και δεν ήταν πια φορείς του ιού. Η κλινική δοκιμή έγινε σε νοσοκομείο της Μασσαλίας όπου τώρα νοσηλεύεται βουλευτίνα του Μακρόν στην οποία χορηγείται η πειραματική θεραπεία».

Η θέση του ΕΟΔΥ

Για το συγκεκριμένο θέμα πάντως ο ΕΟΦ στην θεραπεία των ασθενών με κορονοϊό σημειώνει χαρακτηριστικά: «Τονίζεται ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένα αποτελεσματική θεραπεία για τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2COVID-19 ούτε επαρκή κλινικά δεδομένα για προτίμηση ενός έναντι άλλου φαρμάκου σε μέτρια ή σοβαρή νόσηση με ή χωρίς ARDS. Οι οδηγίες θα αλλάζουν αναλόγως των αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών που ευρίσκονται σε εξέλιξη και των μελετών βασικής έρευνας για την ανοσιακή απάντηση στα διαφορετικά στάδια της νόσου. 


Τα προτεινόμενα φάρμακα, αναλόγως και της διαθεσιμότητας στη χώρα, είναι:
Α1. Φωσφορική Χλωροκίνη (σκεύασμα Aralen). Δρα 1. μέσω αναστολής οξίνισης και αύξησης του pH του ενδοσώματος, συντελώντας στην αναστολή σύντηξης ιού/κυττάρου και 2. μέσω αναστολής γλυκοζυλίωσης κυτταρικών υποδοχέων του ιού. Εμφανίζει ευρέος φάσματος αντιιϊκή καθώς και αντιφλεγμονώδη δράση. Η προτεινόμενη δοσολογία από Eπιτροπή Eιδικών στην Κίνα είναι 500 mg ανά 12ωρο για 7 ημέρες. Με βάση αναφορές από την Κίνα, η χρήση του φαρμάκου συνοδεύτηκε από μεγαλύτερη πτώση του πυρετού, βελτίωση βλαβών στην αξονική τομογραφία και συνδυάστηκε με γρηγορότερη ανάρρωση και μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικοποίησης του ιικού φορτίου, χωρίς σημαντικές παρενέργειες. 

Α2. Εναλλακτικά μπορεί να χορηγηθεί Θειική Υδροξυχλωροκίνη (σκεύασμα Plaquenil) σε δοσολογία 400 mg ανά 24ωρο με φαγητό ή γάλα για 5 ημέρες. Χρειάζεται προσοχή στις φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις (βλ. Πίνακα 1), καθώς τα δύο
φάρμακα, τα οποία είναι δομικά παρόμοια, έχουν περίπλοκο μεταβολισμό, συγκεντρώνονται σε ιστούς και ιδιαίτερα σε περιοχές πλούσιες σε μελανίνη, αλληλοεπιδρούν με πολλά άλλα συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα, έχουν μεγάλο χρόνο ημιζωής, ενώ υπάρχουν σχετικά λιγότερα στοιχεία για τη χρήση τους σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με ή χωρίς χρόνιες συννοσηρότητες. Πρέπει να χορηγούνται με προσοχή σε άτομα με έλλειψη του ενζύμου G6PD.

Δείτε ΕΔΩ όσα αναφέρει ο ΕΟΔΥ

Παρασκευάζεται και εμβόλιο

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να είναι έτοιμο έως το φθινόπωρο, ανακοίνωσε σήμερα ο μεγαλομέτοχος της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας CureVac, Ντίτμαρ Χοπ. Η ακριβής ημερομηνία ωστόσο, εξαρτάται από το Ινστιτούτο «Πάουλ Έρλιχ» που είναι ο γερμανικός φορέας για τα εμβόλια, ενώ πρέπει να δοκιμαστεί πρώτα σε ζώα.

Μάλιστα, ο Ντίτμαρ Χοπ δήλωσε στο αθλητικό πόρταλ «Sport1» ότι «το εμβόλιο εξαρτάται από το Ινστιτούτο “Πάουλ Έρλιχ”. Θα πρέπει να δοκιμαστεί πρώτα σε ζώα και έπειτα σε ανθρώπους. Αλλά νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο το φθινόπωρο, ενόψει του πιθανότατα νέου κύματος του κορονοϊού».

Παρόλα αυτά, υπάρχει η φημολογία πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθεί να διαθέσει το εμβόλιο αποκλειστικά στην χώρα του, ή τουλάχιστον να εξασφαλίσει τους επιστήμονος ή ένα μέρος της εταιρείας, για πιο γρήγορη πρόσβαση.

Ο μεγαλομέτοχος της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας CureVac, διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν συνομιλεί με τον Νόναλντ Τραμπ κι είπε ότι «Επικοινώνησε με την εταιρεία μου και εκείνοι ζήτησαν την άποψή μου. Αν καταφέρουμε να παρασκευάσουμε σύντομα ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, αυτό το εμβόλιο θα πρέπει να φτάσει παντού και να προστατεύσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο σε μια περιοχή».

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χλωροκίνη, Plaquenil,chlorokini, Plaquenil