Παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη: Τι ισχύει για τον κορονοϊό - Η άποψη Τσιόδρα

Εδώ και μερικές ημέρες έχει πυροδοτηθεί επιστημονική «διαμάχη» αναφορικά με την χρήση των ΜΣΑΦ στη διαχείριση της συμπτωματολογίας που προκαλεί στους πάσχοντες ο νέος κορονοϊός. Ποια η θέση του κ. Τσιόδρα και τι λένε οι διεθνείς Οργανισμοί για παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη.

Θέση στην αντιπαράθεση σχετικά με το αν τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) έχουν παρενέργειες στους ασθενείς με κορονοϊό λαμβάνει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Με σχετική

ανάρτησή του, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείο Υγείας για τον Covid-19 παραπέμπει σε σύντομη ανάλυση που έχει αναρτηθεί στον επιστημονικό ιστόστοπο MedScape, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Νεότερα για το θέμα των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων – still not enough data».

Με το συγκεκριμένο tweet ο κ. Τσιόδρας ουσιαστικά επανέλαβε εμφατικά όσα είπε στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοιογράφων για την πανδημία, την Κυριακή. Τότε, ο καθηγητής είχε αναφέρει πως «δεν έχουμε δει επιστημονικά δεδομένα, ότι το να χρησιμοποιεί κάνεις αντιφλεγμονώδη, που χρησιμοποιούνται πάρα πολύ συχνά από το γενικό πληθυσμό, προκαλεί επιδείνωση ή μια χειρότερη πορεία της νόσου. Θα χρειάζεται λοιπόν προσοχή και αυτοσυγκράτηση. Μπορεί να χρησιμοποιούν παρακεταμόλη και να περιμένουν τα νέα δεδομένα για τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη».

Τη σχετική συζήτηση προκάλεσε ανακοίνωση των γαλλικών υγειονομικών αρχών το Σάββατο. Συγκεκριμένα, δια στόματος του Γάλλου υπουργού Υγείας Ολιβιέ Βεράν, αναφέρθηκε πως έχουν παρατηρηθεί ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση ΜΣΑΦ, όπως η ιβουπροφαίνη (ή ιμπουπροφαίνη), σε ασθενείς με νόσο COVID-19, ενώ έγινε σύσταση για χρήση παρακεταμόλης αντί των ΜΣΑΦ.

Η θέση του ΠΟΥ

Την Τρίτη, εξάλλου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τάχθηκε κατά της αλόγιστης χρήσης ιβουπροφαίνης, χωρίς τη συνταγή γιατρού. 

Και η παρακεταμόλη, ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή και σε συγκεκριμένες δόσεις, διότι μία ενισχυμένη δοσολογία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για το συκώτι.

Πάντως, όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ, το 80%των πασχόντων από κορωνοϊό θεραπεύονται χωρίς τη λήψη κάποιας συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής, υπογραμμίζοντας πως κάθε άνθρωπος «που έχει πυρετό, που βήχει κι έχει αναπνευστικές δυσκολίες» θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευθεί έναν γιατρό.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Κανονικά η χρήση ιβουπροφαίνης

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε από την πλευρά του σήμερα πως δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι το ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιφλεγμονώδες ιβουπροφαίνη επιδεινώνει τις συνέπειες του κορονοϊού, θέση σαν αυτή του κ. Τσιόδρα.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επιστημονική ένδειξη περί διασύνδεσης ανάμεσα στην ιβουπροφαίνη και την επιδείνωση της Covid-19», ανέφερε ο οργανισμός συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες θεραπείας στην ΕΕ, συμπληρώνει ο Οργανισμός, οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ΜΣΑΦ (όπως η ιβουπροφαίνη), βάσει της εγκεκριμένης Περίληψης Χαρακτηριστικών Προϊόντος (ΠΧΠ) και του εγκεκριμένου Φύλλου Οδηγιών Χρήσης (ΦΟΧ). Οι τρέχουσες συμβουλές περιλαμβάνουν ότι τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται στη μικρότερη αποτελεσματική δόση για όσο το δυνατόν βραχύτερο χρονικό διάστημα.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market 

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα