Καιρός: Καμίνι η χώρα το Σαββατοκύριακο - «Στοίχημα» το άνοιγμα των οργανωμένων παραλίων

Τους 40 βαθμούς αναμένεται να φτάσει κατά τόπους το θερμόμετρο το Σαββατοκύριακο. Η απόκλιση από τη μέση τιμή της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου στη χώρα μας και θα είναι η μεγαλύτερη που θα καταγραφεί σε όλο τον πλανήτη τις επόμενες ημέρες.

Οι θερμοκρασίες που αναμένονται στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο, 16 και 17 Μαϊου, προβλέπεται να φτάσουν κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σταδιακή πτώση αναμένεται από την επόμενη Δευτέρα 18 Μαϊου και κυρίως την Τρίτη 19 Μαϊου, σύμφωνα με το meteo

του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στη χώρα μας, η αναμενόμενη απόκλιση από τη μέση τιμή της θερμοκρασίας γι' αυτήν την εποχή θα ξεπεράσει τους δέκα βαθμούς Κελσίου και θα είναι η μεγαλύτερη που θα καταγραφεί σε όλον τον πλανήτη τις επόμενες ημέρες.

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Μαϊου. Οι θερμές αέριες μάζες θα παραμείνουν στη χώρα μας έως και την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε θα αρχίσουν να κινούνται ανατολικά.

Στην Αττική θα υπάρχει ηλιοφάνεια με αραιές μονό νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως τρία μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι ίδιας έντασης. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες, ενώ η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς.

Ηλιοφάνεια και στη Θεσσαλονίκη με αραιές μονό νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως δύο μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν νότιοι έως τρία μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες, ενώ η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 18 έως 27 βαθμούς.

Ηλιοφάνεια και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης αναμένονται για σήμερα, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα πέντε και τοπικά στο Αιγαίο τα έξι μποφόρ. Πιο αναλυτικά, αναμένεται ηλιοφάνεια με αραιές μόνο νεφώσεις κατά τόπους. Η ορατότητα στο βόρεια ηπειρωτικά και στο Αιγαίο θα είναι τοπικά περιορισμένη έως το πρωί, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Μακεδονία και στη Θράκη θα κυμανθεί από 11 έως 31 βαθμούς, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 14 έως 33, στα νότια ηπειρωτικά από 16 έως 34, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 27, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 15 έως 33, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 12 έως 27 και στην Κρήτη από 16 έως 32.

Οι άνεμοι στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, σταδιακά όμως θα γίνουν μεταβαλλόμενοι 2 έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ.

Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες

Με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε να ανοίξουν από το Σάββατο 16 Μαΐου οι 515 οργανωμένες παραλίες, περίκλειστες ή μη, της χώρας.

Ενεργοποιούνται, σε συνδυασμό με ανοιχτούς ΚΑΔ για take away διάθεση καφέ, οι ακόλουθοι τρεις ΚΑΔ:

93.29.11.00 - μόνο για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται παραλίες

93.29.11.02 - υπηρεσίες εκμετάλλευσης θαλάσσιων λουτρών

93.29.11.05 - υπηρεσίες μίσθωσης ομπρελών ή/ και καθισμάτων παραλιών (πλαζ)

Από τις 8 το πρωί του Σαββάτου, οι οργανωμένες παραλίες θα λειτουργούν με τους εξής όρους και κανόνες:

- Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων.

- Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000τ.μ.

- Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.

- Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

- Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

- Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).

- Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.

- Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.

- Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά.

- Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος.

- Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.

- Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες - καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.

- Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.

- Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο και στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Πέτσας: Το Σαββατοκύριακο να αποδείξουμε ότι και αυτό το καλοκαίρι μπορούμε να απολαύσουμε τις ομορφιές της πατρίδας μας με ασφάλεια

Προχωράμε σταδιακά στην επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και σημείωσε ότι ήδη έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους περίπου το 1/3 των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή. Έκανε επίσης αναφορά στην επιστροφή στα θρανία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου και προσέθεσε ότι από αυτό το Σάββατο, αξιολογώντας τις μετεωρολογικές προβλέψεις για υψηλές θερμοκρασίες, τα επιδημιολογική δεδομένα αλλά και την εισήγηση της Επιτροπής των Επιδημιολόγων, προχωρούμε στο άνοιγμα των 515 οργανωμένων παραλιών της χώρας.

«Θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και θα ελέγχεται η εφαρμογή τους», τόνισε ο κ. Πέτσας. Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι «αυτό είναι ένα σημαντικό τεστ που πρέπει να περάσουμε με επιτυχία. Όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα γιατί μέχρι σήμερα έχει επιδείξει υποδειγματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Τώρα καλούμαστε να δείξουμε ότι με κανόνες και ωριμότητα μπορούμε και αυτό το καλοκαίρι να απολαύσουμε τις ομορφιές της πατρίδας μας με ασφάλεια. Αυτό θα είναι το καλύτερο διαβατήριο για επανεκκίνηση όχι μόνο του εσωτερικού αλλά κυρίως του εξωτερικού τουρισμού. Ας το σφραγίσουμε λοιπόν αυτό το Σαββατοκύριακο».

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα