Γιατί οι μαζικές συναθροίσεις σε πλατείες δεν είχαν συνέπειες; Ο κίνδυνος με τους τουρίστες

Η πρώτη φάση της πανδημίας στην Ελλάδα τελείωσε, όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ενημέρωση του Υπ. Υγείας για τον κορονοϊό την Τρίτη (26/5). Η αναφορά Τσιόδρα στα «επίπεδα της επιδημίας» και στον «κίνδυνο» από την έλευση των τουριστών.

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινείται η επιδημία στη χώρα μας - κάτι που ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε την Τρίτη ως «επιτυχία όλων μας» -  ωστόσο ο κίνδυνος να «αναζωπυρωθεί» η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα με την έλευση των τουριστών είναι υπαρκτός. 

Τα παραπάνω

συνάγονται από την απάντηση του καθηγητή σε ερώτηση που τέθηκε στην τελευταία «ζωντανή» ενημέρωση για την πανδημία, αναφορικά με το αν υπάρχουν πιθανότητες ο νέος ιός να κυκλοφορεί «ευρύτερα» στην χώρα μας, αλλά μέσω ασυμπτωματικών και ήπια νοσούντων ασθενών, συνθήκη κατά την οποία η καταγραφή των περιστατικών θα ήταν πλημμελής.

Συμπτώματα &αντισώματα

Ο λοιμωξιολόγος είπε, αρχικά, πως «φαίνεται ότι ένα ποσοστό που δεν γνωρίζουμε καλά, των ανθρώπων που έχουν τον ιό είναι ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί. Ποια είναι η διαφορά του ενός από το άλλο; Ο προσυμπτωματικός δεν έχει συμπτώματα και θα αναπτύξει. Φαίνεται ότι το μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων αυτών που δεν έχουν συμπτώματα, κάποια στιγμή αναπτύσσουν συμπτώματα.

» Υπάρχει μια τρίτη κατηγορία, η κατηγορία των ήπια συμπτωματικών. Δηλαδή, αυτών που έχουν μια καταβολή, μια μυαλγία και ένα πονόλαιμο, δεν ελέγχονται και έχουν τον ιό».

Όμως, «σε καμία από τις μελέτες που έχω δει μέχρι τώρα δεν έχει γίνει πλήρης αξιολόγηση όλων των συμπτωμάτων του ιού. Γιατί στην αρχή λέγαμε, πυρετός και βήχας. Και βλέπετε, αργότερα, περίπου ένα με ενάμιση μήνα μετά, ο WHO προσθέτει και συμπτώματα, όπως η ανοσμία, το αν δεν μυρίζεις καλά - μπορεί να οφείλεται και σε άλλους λόγους - οι μυαλγίες, τα ρίγη».

«Και νομίζω δεν μπορεί κανείς με ακρίβεια να απαντήσει 100% το ερώτημα του αγαπητού δημοσιογράφου. Από 5 μέχρι 80%. Και ήπια συμπτωματολογία μέχρι 80% των ασθενών. Άρα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι», πρόσθεσε.

«Τι μας δίνει αυτή την παραπάνω επιστημονική σιγουριά; Τα αντισώματα. Με τα αντισώματα βλέπουμε ότι αυτό που λέει δεν ισχύει. Γιατί με τα αντισώματα περιμέναμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων να έχουν θετικά αντισώματα. Φαίνεται ότι και αυτοί που περνάνε ήπια τη νόσο, ανεβάζουν ικανό αριθμό αντισωμάτων. Άρα θα περιμέναμε να δούμε κάποια παραπάνω ποσοστά αντισωμάτων στο γενικό μας πληθυσμό», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.

«Και νομίζω ότι αυτό που εκτιμήσαμε με τη σωστή μας επιτήρηση, με τα ακριβή μας σκληρά δεδομένα, νοσηλείες, θανάτους, ΜΕΘ, διασωληνωμένοι και με τα μαθηματικά μας μοντέλα, επιβεβαιώνεται και με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των αντισωμάτων. Άρα μάλλον δεν συμβαίνει αυτό».

Γιατί οι συνωστισμοί δεν είχαν αρνητικές συνέπειες

Απαντώντας στο «γιατί οι συνωστισμοί στις πλατείες δεν ανέβασαν το R», εξάλλου, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως αυτό οφείλεται στο ότι «ήταν γιατί το είχαμε κατεβάσει πολύ χαμηλά».

Ο ίδιος σημείωσε πως οι εν λόγω συνωστισμοί ήταν και η «αγωνία όλων».

Όμως «η επιδημία, ο ιός είχε κατέβει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτή ήταν η επιτυχία όλων μας».

Υπενθυμίζεται πως κατά τα μαθηματικά μοντέλα που επικαλέστηκε ο ίδιος σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του το βράδυ της Τρίτης στο Υπ. Υγείας, λιγότερο από το 1% του ελληνικού πληθυσμού μολύνθηκε από τον κορονοϊό.

Αυτή ήταν, λοιπόν, «η επιτυχία του κινήματος "μένω σπίτι", προσέχω τις επαφές μου, αποφεύγω τις επαφές με ευπαθείς ομάδες. Όλο αυτό το πράγμα εκεί αντικατοπτρίζεται», σύμφωνα με τον καθηγητή.

Τουρισμός

«Άρα το κοινωνικό τέλος της επιδημίας, όπως το ονομάζω εγώ, αυτές οι συναθροίσεις ευτυχώς έγιναν σε μια περίοδο που δεν κυκλοφορούσε εκτεταμένα ο ιός και ελπίζω ότι θα παραμείνουμε προσεκτικοί γιατί ο ιός υπάρχει ακόμα, δεν έχει εξαφανιστεί», προειδοποίησε εν συνεχεία ο διακεκριμένος επιστήμονας.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει, άλλωστε, πως «με το άνοιγμα του τουρισμού μπορεί να έρθει και περισσότερος ιός από τις έξω χώρες».

«Για αυτό θα χρησιμοποιηθούν και θα εξετάζονται τα ισχυρά επιδημιολογικά κριτήρια, για αυτό πρέπει να παραμένουμε σε επαγρύπνηση. Όποιος έχει συμπτώματα να ελέγχεται, να απομονώνεται, να περιορίζουμε τους κύκλους μετάδοσης του ιού», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Υπενθυμίζεται πως σε δέκα ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής νωρίτερα σήμερα, καθώς και ότι στο εξής η ενημέρωση για την πανδημία θα γίνεται γραπτώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα