Σχολεία: Επέστρεψε το 50% των μαθητών - Η αναφορά Τσιόδρα

Η απάντηση του Σωτήρη Τσιόδρα για το ποσοστό των μαθητών που επέστρεψε στα σχολεία. Ο ίδιος τόνισε εκ νέου πως η «καταλληλότερη ώρα» για το άνοιγμα είναι τώρα.

Νέα ερώτηση σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και για το ποσοστό των μαθητών που επέστρεψαν στη φυσική τάξη δέχθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας το απόγευμα της Τρίτης, στο πλαίσιο της τελυταίας - όπως ανακοινώθηκε

- «ζωντανής» ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό.

Ο καθηγητής απάντησε επισημαίνοντας, αρχικά, πως «δεν υπάρχει σαφής απάντηση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς», ανάμεσα σε όσους εκ των ειδικών τάχθησαν υπέρ της άρσης του λουκέτου στη παιδεία και σε όσους υποστήριξαν πως το lockdown πρέπει να συνεχιστεί.

Ωστόσο, «τοποθετούμαστε περισσότερο υπέρ της μίας πλευράς, γιατί βλέπουμε ότι τα δεδομένα υπέρ της μίας πλευράς υπερισχύουν. Και δεν είναι μόνο ελληνικά δεδομένα, είναι δεδομένα παγκόσμια, έτσι; Και υιοθετούνται από το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής κοινότητας στον κόσμο. Και υιοθετούνται από πολλές χώρες, όπως είχα πει τότε. Και αφορούν και άλλες παραμέτρους, πλην της οικονομίας», δήλωσε ο καθηγητής.

«Παραμέτρους που αφορούν την πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών, ακόμα και εάν είναι λίγες ημέρες», εξήγησε και παρέπεμψε σε όσα επιχειρήματα έχει ήδη αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες.

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε και πάλι «ότι αυτή είναι η καταλληλότερη ώρα με βάση τα επιδημιολογικά μας δεδομένα». Έπειτα, το εάν θα πάει κάποιος στο σχολείο και φοβάται τον κίνδυνο διασποράς και ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο σε κάποια ευπαθή ομάδα στο σπίτι του, στο οικογενειακό του περιβάλλον, το έχουμε προβλέψει, συνέχισε. Μάλιστα, δώσαμε οδηγίες για αυτό - όπως είπε - με μια απλή άδεια, να αναφέρεται ότι «στο οικογενειακό μου περιβάλλον υπάρχει κάποιο άτομο από ευπαθή ομάδα» ώστε να λύνεται το παραπάνω.

Αναφορικά δε με το σκέλος του ερωτήματος για το τι ποσοστό των Γυμνασίων και Λυκείων παρακολουθεί, ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε πως «σίγουρα αυτό είναι μικρότερο στις τάξεις της Γ΄ Λυκείου που ετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές και ούτως ή άλλως αυτές τις ημέρες ετοιμάζονταν για τις εξετάσεις τους και υπό κανονικές συνθήκες».

Πρόσθεσε πως ο ίδιος είχε επικοινωνία με την Υπουργό Παιδείας και ότι «γύρω στο 50%-60% παρακολουθεί και είναι ένα σημαντικό ποσοστό».

Όσο για το ποσοστό που δεν παρακολουθεί, «σίγουρα συμμετέχει σε αυτή τη διαδικτυακή μάθηση», σημείωσε ο καθηγητής.

«Νομίζω αυτοί οι κανόνες σιγά-σιγά θα μας συντροφεύσουν, ιδιαίτερα αν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού το φθινόπωρο. Και νομίζω είναι σημαντικό αυτή την περίοδο που έχουμε τα καλά επιδημιολογικά δεδομένα, να γίνει αυτή η άσκηση η οποία δεν είναι πείραμα καθόλου, νομίζω έχει περισσότερα οφέλη παρά ζημία», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Υπενθυμίζεται πως σε δέκα ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής νωρίτερα σήμερα, καθώς και ότι στο εξής η ενημέρωση για την πανδημία θα γίνεται γραπτώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα