ΦΠΑ: Όχι, δεν μειώνεται στην εστίαση

Ο ΦΠΑ δεν μειώνεται στην εστίαση, παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουηργηθεί και τα αιτήματα της αγοράς.

Δεν μειώνεται ο ΦΠΑ στην εστίαση οριζόντια, δηλαδή σε όλα τα προϊόντα, το δημοφιλές σουβλάκι και ολόκληρο τον κλάδο. Παρά τις πιέσεις από επιχειρηματίες του κλάδου ο ΦΠΑ στην εστίαση μένει στο ύψος του και μειώνεται επιλεκτικά.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες

ένα εκτενές πακέτο μέτρων με φορολογικές ελαφρύνσεις για κρίσιμους κλάδους, στήριξη στους ιδιοκτήτες που υποχρεώνονται με κρατική παρέμβαση σε έκπτωση 40% στα ενοίκια των ακινήτων τους αλλά και αλλαγές στην αγορά εργασίας με το πρόγραμμα SURE.

Η εντύπωση που έχει μείνει είναι ότι μειώνεται ο ΦΠΑ στην εστίαση. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει. 

Για την εστίαση που ανοίγει πάλι τη Δευτέρα 25 Μαΐου, προβλέπεται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ και αναψυκτικά κι άλλα ροφήματα στο 13% από 24% που είναι τώρα.

Μπορεί να υπήρχαν μέχρι και τελευταία στιγμή πιέσεις για να μειωθεί οριζόντια ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 11%, αλλά αυτό δεν έγινε.

Αρκετά δύσκολο είναι να περάσει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στις τελικές τιμές δηλώνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου.

Όπως τονίζουν, μέχρι σήμερα είχαν επιβαρυνθεί οι ίδιοι όλες τις αυξήσεις του ΦΠΑ στα χρόνια των μνημονίων, τόσο στον καφέ, όσο και στα ποτά.

«Ήταν μνημονιακή υποχρέωση, που δεν τηρήθηκε και τώρα μας το δίνουν ως φαρμακευτική αγωγή για τέσσερις μήνες προκειμένου να καλύψουμε τις ζημιές από το κλείσιμο των καταστημάτων» υποστήριξε μιλώντας στο MEGA ιδιοκτήτης καφέ.

Όσον αφορά τη μείωση προκαταβολής φόρου, απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους το τρίμηνο Μάρτιος – Απρίλιος – Μάιος. Μένει να δούμε ποιες επιχειρήσεις θα αφορά και πόσο θα είναι το ποσοστό μείωσης του φόρου.

Σχετικά με τη μείωση ενοικίου, η κυβέρνηση αποφάσισε μείωση 40% μέχρι τον Αύγουστο, που αφορά ενοίκια σχετιζόμενα με τον τουρισμό, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την εστίαση και τις μεταφορές.

Ακόμη, η μείωση απευθύνεται και σε εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης εργασίας, που μισθώνουν κύρια κατοικία, αλλά και σε φοιτητές.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν όφελος το 20%, που θα καλύπτεται από το κράτος.

Οι νέοι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ (13% αντί για 24%) αφορούν έναν κατάλογο προϊόντων και υπηρεσιών που αφορά σε:

1. Σερβιριζόμενο καφέ

2. Αναψυκτικά

3. Πορτοκαλάδες και γκαζόζες

4. Ροφήματα σοκαλάτας, τσάγια και χαμομήλια

5. Εισιτήρια αστικών γραμμών (μετρό, λεωφορεία κλπ)

6. Εισιτήρια υπεραστικών γραμμών

7. Αεροπορικά εισιτήρια

8. Ακτοπλοϊκά εισιτήρια

9. Εισιτήρια στα σινεμά (σ.σ όπου τα 7 ευρώ μπορούν να γίνουν 6,5 και τα 6,5 έξι ευρώ)

10. Πακέτα All Incusive στα ξενοδοχεία (σ.σ εδώ είναι λίγο πιο σύνθετη η κατάσταση καθώς σήμερα τα πακέτα all inclusive φορολογούνται με συντελεστή 13% για το 80% της αξίας και με συντελεστή 24% για το 20% της αξίας. Αυτή η αναλογία θα αλλάξει σε 90-10 και αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μικρές μειώσεις τιμών της τάξεως του 1-2%.

Με την κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αλλάξουν τιμοκαταλόγους και ταμειακές μηχανές ενώ οι νέοι συντελεστές είναι προγραμματισμένο να ισχύσουν από την 1η Ιουνίου μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα