Τουρισμός: «Είμαστε έτοιμοι» λέει η κυβέρνηση, «δεν θα έχουμε σεζόν» απαντά ο κλάδος

Η πανδημία του νέου κορονοϊού σκορπά ανησυχία στον κλάδο του τουρισμού, ο οποίο ήδη πλήττεται εδώ και καιρό, αλλά αναμένεται να χτυπηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Τι δήλωσε ο υφυπουργός Τουρισμού, τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ

«Είμαστε πανέτοιμοι υγειονομικά για να ξεκινήσει και πάλι ο τουρισμός. Η χώρα ελπίζει».

Αυτό τόνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόσνολας, εξηγώντας πως η επανεκκίνηση αναμένεται στις 25 Μαΐου,

ημέρα κατά την οποία αρχίζει η ελεύθερη μετακίνηση σε όλα τα νησιά.

Για το άνοιγμα των συνόρων, σημείωσε πως θα υλοποιηθεί «εάν δούμε πως η καμπύλη της πανδημίας έχει καταλαγιάσει». Παράλληλα, για το ενδεχόμενο κρουσμάτων Covid-19 σε τουριστικούς προορισμούς, ο κ. Κόνσολας υπογράμμισε:

«Ελπίζω να μην έχουμε συμπτώματα, αλλά αν υπάρχουν έχουμε σχέδιο στο Υπουργείο». Δήλωσε, δε, πως υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα κρούσματα στους τουριστικούς προορισμούς.

Για το πρόγραμμα, τέλος, του Κοινωνικού Τουρισμού, για το οποίο έχει αποφασιστεί αύξηση από τα 10 στα 30 εκατομμύρια ευρώ, είπε πως θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια και σκοπός θα είναι να ταξιδέψουν οι Έλληνες σε όλη την επικράτεια.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλουμε κέρδη»

Κλειστά θα παραμείνουν φέτος πολλά ξενοδοχεία εξαιτίας της Covid-19, όπως ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ο Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, ο οποίος αναφέρθηκε και στα μέτρα για τον τουρισμό, τα οποία ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

«Τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό που δεν ακούσαμε ήταν το ΦΠΑ στη διαμονή, το 6,5%, το οποίο μας το είχαν προϋποσχεθεί. Όπως δεν είδαμε και υγειονομικά πρωτόκολλα», σημείωσε. 

«Η σεζόν είναι πολύ μικρή και δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλουμε κέρδη. Η ζήτηση αυτή τη στιγμή είναι πολύ μικρή», συμπλήρωσε.

Γρηγόρης Τάσιος: Η σεζόν δεν θα έχει καμία σχέση με την περσινή

Στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον τουρισμό, αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γρηγόρης Τάσιος.

«Τα μέτρα έχουν πολλά θολά σημεία. Θα πρέπει να δούμε τις εργασιακές σχέσεις, διότι δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις, είναι και οι εργαζόμενοι. Διότι φαίνεται ότι σεζόν δεν θα έχουμε. Θα έχουμε μια πολύ μικρή επισκεψιμότητα στην Ελλάδα. Η σεζόν δεν θα έχει καμία σχέση με πέρυσι», σημείωσε, για να προσθέσει:

«Από την άλλη, η σκέψη ενός χρηματοδοτικού πλαισίου, μας κάνει να αισιοδοξούμε. Βέβαια υπάρχει το θέμα του ΦΠΑ στη διαμονή, η μείωση στο 6%. Αυτό θα το διεκδικήσουμε, διότι είναι ένα μέτρο με ανταγωνιστικό χαρακτήρα, κυρίως για το 2020-21».

Ο διεθνής Τύπος για την έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, ξένα Μέσα Ενημέρωσης υποδέχθηκαν με πολύ θετικό τρόπο την έναρξη της τουριστικής περιόδου στη χώρας και τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το βρετανικό δίκτυο BBC, στην αρχική του σελίδα στο διαδίκτυο, φιλοξενεί το γεγονός ότι η Ελλάδα ανοίγει την τουριστική της σεζόν. «Η Ελλάδα ανοίγει ξανά την τουριστική σεζόν», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ o Guardian αναφέρεται και στα λιγοστά κρούσματα SARS-CoV-2 που έχει η χώρα μας.

«Η Ελλάδα ανοίγει ξανά τις πόρτες της», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται το αμερικανικό δίκτυο ABC και το Bloomberg. 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρισμός, Είμαστε,tourismos, eimaste