Ευάγγελος Βενιζέλος για Τουρκία: Πολιτικού χαρακτήρα οι έρευνες στην Αν. Μεσόγειο

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός κ. Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην Τουρκία και στις έρευνες που επιχειρεί να κάνει στην Αν. Μεσόγειο.

Στο Φόρουμ των Δελφών συμμετείχε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας τον «πολιτικό χαρακτήρα» των ερευνών που επιδιώκει η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος,

σε πάνελ με τον κ. Μυτιληναίο, σημείωσε για την συμφωνία με την Ιταλία και τις κινήσεις της Τουρκίας: «Η Ιταλία ενδιαφέρθηκε για την αλιεία και τα παραδοσιακά αλιευτικά δικαιώματα μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, δεν ενδιαφέρθηκε για τα ορυκτά καύσιμα. Λάβετέ το υπόψη σας.

Επίσης, η αλήθεια είναι ότι οι έρευνες είναι δύο ειδών, είναι έρευνες στο βυθό για ορυκτά καύσιμα πολιτικού χαρακτήρα και επιχειρηματικού χαρακτήρα. Οι επιχειρηματικού χαρακτήρα δραστηριότητες στην Κύπρο και σε άλλες περιοχές στη Μεσόγειο έχουν ανασταλεί, λόγω της κατάστασης στην οποία είναι η παγκόσμια αγορά. Η Τουρκία κάνει πολιτικού χαρακτήρα ενέργειες, πολιτικού χαρακτήρα έρευνες, όχι για επιχειρηματικούς σκοπούς αλλά για λόγους πολιτικού και νομικού συμβολισμού. Και συνεχίζει, γιατί είναι άλλη η λογική της. Αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας για να καταλάβουμε ποιο είναι το πλαίσιο στο οποίο διεξάγεται η συζήτηση με την Αίγυπτο και πρέπει να διεξαχθεί με την Αλβανία. Αλλά χωρίς εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας, δηλαδή διαβούλευση, διαπραγματεύσεις, συμφωνία ή, σε περίπτωση αδυναμίας συμφωνίας, προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης,δεν γίνεται τίποτα . Αυτό πρέπει να γίνει και με την Τουρκία και με τη Λιβύη. Δεν λέω για τις μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις, δεν μιλώ για τις γκρίζες ζώνες, μιλώ αυστηρά για το θέμα της οριοθέτησης, που είναι οργανωμένο νομικά από το Δίκαιο της Θάλασσας και λέει τι πρέπει να κάνουμε. Αυτό που κάνουμε με την Ιταλία, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με την Αίγυπτο».

Την ίδια στιγμή ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην εθνική στρατηγική αυτοσυνειδησία που πρέπει να αποκτήσουμε επισημαίνοντας: «Η στάση της αντιπολίτευσης γενικά είναι και μετριοπαθής και προσεκτική και σοβαρή και υποβοηθητική. Τώρα επιμέρους σημεία, αποκλίσεις, υφολογικές υπερβολές μπορεί να υπάρχουν, αλλά άλλο αφήγημα δεν μπορεί να υπάρξει και δεν διατυπώθηκε. Υπάρχουν αντισυστημικές φωνές, συνωμοσιολογικές, αλλά εκτός του επισήμου πολιτικού συστήματος. Μακάρι να συνεχιστεί αυτό το κλίμα, γιατί έχουμε μπροστά μας δύσκολες αποφάσεις» και συμπλήρωσε: «Πρέπει να αποκτήσουμε αυτό που λέω εθνική στρατηγική αυτοσυνειδησία. Πολλές φορές κυριαρχεί στο δημόσιο λόγο μας, μία ρητορική προσέγγιση και αναπαράγουμε με ευκολία αυτή τη ρητορεία αλλά δεν μιλάμε συγκεκριμένα, υπεύθυνα, με γνώση. Ο πατριωτισμός βασίζεται στην αλήθεια, τη γνώση και τις συγκεκριμένες πρακτικές κινήσεις, όχι στις γενικολογίες και τις ρητορείες».

Επίσης ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «η τουριστική μονοκαλλιέργεια είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, το προϊόν είναι εύθραυστο, μπορεί ένας ιός, ένα πολιτικό γεγονός, μια τρομοκρατική ενέργεια να σου δημιουργήσει τεράστια προβλήματα», και υποστήριξε ότι αυτό που ζούμε, «είναι η αποσπασματοποίηση της παγκοσμιοποίησης, από την παγκοσμιοποίηση πηγαίνουμε σε μια περιφερειοποίηση, κάθε χώρα στη γειτονιά της, οι αποστάσεις αποκτούν σημασία» Μάλιστα συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα παίρνει ένα πολύ μεγάλο πακέτο 50 δισ. μαζί με το ΕΣΠΑ για τα επόμενα πέντε χρόνια και αυτό σημαίνει, με μια μικρή μόχλευση, ότι θα έχουμε 4% - 5% ανάπτυξη μόνο από αυτά. «Θα έχουμε;», διερωτήθηκε, χαρακτηρίζοντας «περίπλοκη» την κατάσταση, εκτιμώντας ότι οι ανισότητες θα διευρυνθούν, οι μισές κρατικές ενισχύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι από τη Γερμανία προς τις γερμανικές επιχειρήσεις, όχι το 25% που αντιστοιχεί στο μέγεθός της αλλά το 50%.

Στο επόμενο ερώτημα για το τραπεζικό σύστημα, ο πρ. υπουργός τόνισε πως οι τράπεζες πρέπει τώρα να αποδείξουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως ενδιάμεσοι φορείς και να δώσουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Όχι μόνο των μεγάλων, υγιών επιχειρήσεων, αλλά και εκείνων που μπορούν να διασωθούν ή που μπορούν να αναπτυχθούν, αλλά όχι να διατηρούμε επιχειρήσεις – ζόμπι, διευκρίνισε, αυτό είναι θέμα που θα βρούμε μπροστά μας. Πρέπει να κινηθούμε σωστικά αλλά και αναδιαρθρωτικά, είπε ακόμη.

Και στο ευαίσθητο ζήτημα πώς «δένουν» ενεργειακά και εξωτερική πολιτική, ο Ευάγγ. Βενιζέλος δήλωσε: Ο χρόνος τρέχει, τα δεδομένα αλλάζουν. Τα ορυκτά καύσιμα στο βυθό της Μεσογείου χάνουν τη σημασία τους. Η βιωσιμότητα και η προοπτική των μεγάλων σχεδίων για αγωγούς πρέπει να επανεξετασθούν με βάση τα νέα δεδομένα της ενεργειακής πολιτικής –και επηρεάζει και την εξωτερική πολιτική.

Κλείνοντας εν είδει συμπερασματικού σχολίου ο κ. Βενιζέλος προέβλεψε ότι το 2020 θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, το 2021 δεν θα είναι κι αυτό εύκολο κι ανώδυνο, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «θα έχουμε επιπτώσεις της κρίσης, δεν πρέπει να νομίζουμε ότι εύκολα και γρήγορα θα αλλάξουμε σελίδα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».

Keywords
Τυχαία Θέματα