ΗΠΑ: Δοκιμή εμβολίου του κορονοϊού σε 30.000 εθελοντές

Στις ΗΠΑ θα γίνει δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού σε 30.000 εθελοντές.

Στις ΗΠΑ η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε ότι έχει έτοιμο ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού και αναμένεται να το δοκιμάσει στις αρχές Ιουλίου σε 30.000 εθελοντές.

Μάλιστα,

η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο συγχρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και πως τον Ιούλιο θα εισέλθει στην τρίτη και τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών του.

Παράλληλα, η δοκιμή θα διεξαχθεί σε συνεργασία με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), ενώ είναι καθοριστική φάση των δοκιμών. Εξάλλου, με αυτό τον τρόπο θα φανεί σε ένα πολύ μεγαλύτερο δείγμα υγιών ατόμων, αν το εμβόλιο είναι πιο δραστικό από το ψευδοφάρμακο για να εμποδίσει τη μόλυνση από τον κορονοϊό.

Ακόμη, το πρωτόκολλο οριστικοποιήθηκε με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Επίσης, πέρα από την εταιρεία Moderna, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ξεκίνησε μια δοκιμή μεγάλης κλίμακας σε 10.000 εθελοντές και αναμένει τα πρώτα αποτελέσματα τον Σεπτέμβριο, ανάμεσα στις πρώτες στην παγκόσμια κούρσα για το εμβόλιο.

Παρόλα αυτά, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας έλαβε 483 εκατομμύρια δολάρια από την κυβέρνηση της χώρας και ανακοίνωσε πως στις 18 Μαΐου εμφανίστηκαν τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μικρό αριθμό εθελοντών (8), στο πλαίσιο της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών.

Επιπλέον, η δεύτερη φάση άρχισε στα τέλη Μαΐου, περιλαμβάνοντας 600 εθελοντές και ο εμβολιασμός έγινε σε δύο δόσεις, με διαφορά 28 ημερών η πρώτη από τη δεύτερη δόση. Σημειώνεται πως οι μισοί εθελοντές λαμβάνουν ψευδοφάρμακο, και η επιλογή τους είναι τυχαία.

Έτσι, αν η δόση για τις δοκιμές (1000 μικρογραμμάρια) αποδειχθεί δραστική, η Moderna έχει προβλέψει ότι μπορεί να παράγει 500 εκατομμύρια δόσεις ετησίως, και είναι ενδεχομένως έως 1 δισεκατομμύριο.

Μάλιστα, η εταιρεία είναι μια από τις πέντε εταιρείες στις οποίες η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να στηρίχθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησής της «Warp Speed», σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, μαζί με τις AstraZeneca (βιομηχανικό εταίρο του εμβολίου της Οξφόρδης), Johnson &Johnson, Merck και Pfizer.

Keywords
Τυχαία Θέματα