Μυτιληναίος: Αλλάζουν όλα στην Ενέργεια

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, μίλησε στο Φόρουμ των Δελφών, σημειώνοντας ότι οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι συγκλονιστικές για την ελληνική οικονομία.

Για το τοπίο του τομέα της Ενέργειας στην Ελλάδα και τις συνέπειες στην ελληνική οικονομία από την πανδημία αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος συμμετείχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο

στο Φόρουμ των Δελφών, σημείωσε ότι οι συνέπειες της πανδημίας «θα είναι συντριπτικές για την ελληνική οικονομία» και πως «θα κλονιστεί συθέμελα το παραγωγικό μοντέλο και οι επιδόσεις μας». Πρόσθεσε βέβαια ότι «τα πακέτα θα προχωρήσουν» και πως τελικά «θα μπούμε σε ένα άλλο μοντέλο σχετικά γρήγορα» δηλώνοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για το 2021.

Ειδικότερα συμπλήρωσε: «Είναι μία δύσκολη συγκυρία και έχει πολύ ενδιαφέρον ότι υπάρχουν προβλέψεις για την ύφεση του 2020 για την ελληνική οικονομία, οι οποίες κυμαίνονται από το 3% συρρίκνωση του ΑΕΠ μέχρι 10% και 12%, και από έγκυρους αναλυτές, όχι από τυχαίους οικονομολόγους ή οποιονδήποτε. ΕΊναι μία συγκυρία δύσκολη την οποία καλείται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει χωρίς να γνωρίζει ακριβώς τι της επιφυλάσσει το μέλλον, το κοντινό μέλλον. Η αντιπολίτευση λέει, ξοδέψτε ό,τι λεφτά έχετε τώρα για να προλάβουμε την ύφεση, αλλά η κυβέρνηση δεν ξέρει πόσα λεφτά να ξοδέψει τώρα, γιατί δεν ξέρει μήπως έρθουν και τα χειρότερα. Οπότε, είμαστε σε ένα stalemate, όπως θα λέγαμε στα αγγλικά, και δεν ξέρω τι κατεύθυνση θα πάρει, τελικώς, η κυβέρνηση και η οικονομία.

Επί της ουσίας, η οικονομία αυτή τη στιγμή είναι σε μία περιδίνηση, η οποία φαίνεται πάρα πολύ στον τουριστικό τομέα, αλλά ο τουριστικός τομέας δεν είναι ανεξάρτητος. Όπως ξέρετε, ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας εξαρτάται από τον τουριστικό τομέα, είναι αυτό που βλέπουμε, αλλά δεν είναι το μόνο. Νομίζω ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα έχουμε να πούμε περισσότερα».

Σε ερώτηση για τον κρατικό παρεμβατισμό, ο κ. Μυτιληναίο ανέφερε ότι η τελευταία εποχή που είδαμε σοβαρό κρατικό παρεμβατισμό ήταν του Reagan και Thatcher, από εκεί και μετά ήταν σε άλλη κατεύθυνση φιλελεύθερης οικονομίας. «Τώρα βλέπουμε μία επαναφορά που πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ σοβαρά τι αποτελέσματα θα έχει. Ένα πράγμα είναι να μείνει η Aegean ιδιωτική, με κάποιους όρους και με κάποιο τρόπο και άλλο είναι να γίνεται η Aegean, Ολυμπιακή. Ας μην τα παραβλέπουμε αυτά, είναι πολύ σοβαρό ερωτήματα» τόνισε και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη βοήθεια της Ευρωζώνης και για τη συμφωνία Merkel και Macron. «Βλέπω μεγάλες αντιρρήσεις και αυτό που φοβάμαι, είναι όχι ότι θα ανακληθεί πλήρως αυτή η απόφαση, αυτό, το ξέρετε καλύτερα από εμένα, δεν είναι δυνατό να συμβεί, αλλά μπορεί να γίνει water-down, να μειωθεί πάρα πολύ η ισχύς της όταν θα φτάσει μέχρι εδώ. Άρα, δεν είμαι σίγουρος, θα ήθελα πάρα πολύ να δω όλη αυτή τη βοήθεια, σε όλη της την έκταση, ή σε επιχορηγήσεις ή σε χαμηλότοκα και αρνητικού επιτοκίου δάνεια, μακροπρόθεσμα, να έρχονται στην ελληνική οικονομία. Δεν μπορούμε να το πούμε σήμερα. Νομίζω ότι πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι».
Επίσης αναφέρθηκε και στις εξαγωγές τονίζοντας αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι ότι δεν έχεις σε ποιον να εξάγεις. «Τώρα έχουν όλοι πρόβλημα, δεν είμαστε μόνο εμείς που έχουμε πρόβλημα. Άρα, πόσο ανταγωνιστικός να γίνεις και πόσο να εξάγεις, και με ποιες προϋποθέσεις; Άρα, νομίζω ότι είναι κι αυτά προβλήματα τα οποία πρέπει να σταθμίσουμε.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει ακολουθήσει ένα μονοκλαδικό μοντέλο ανάπτυξης το οποίο ήταν και σχετικά εύκολο. Τι έχουμε σαν πρώτη ύλη; Πετρέλαιο δεν έχουμε, χαλκό δεν έχουμε, μεγάλες αγροτικές εκτάσεις δεν έχουμε, έχουμε όμως ήλιο και έχουμε και θάλασσα. Επάνω σε αυτή την πρώτη ύλη χτίσαμε ένα μονοκλαδικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο έχει τα ρίσκα του πάντα. Άρα, αποδεικνύεται ότι αυτό το μοντέλο ήταν η εύκολη λύση, το οποίο σε κάθε περίπτωση, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να αλλάξει, με πολλούς τρόπους τους οποίους μπορούμε να συζητήσουμε μετά».

Δύσκολες ώρες για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Σε σχετική ερώτηση για τις ελληνικές επιχειρήσεις ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι έχουν έρθει πάρα πολλές φορές σε δύσκολη θέση σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας παγκοσμίως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πάντα το μειονέκτημα ενός σκληρού για την Ελλάδα νομίσματος, άρα δεν έχουν το πλεονέκτημα άλλων χωρών που είναι σε παρόμοια επίπεδα αλλά έχουν το δικό τους νόμισμα και αναλόγως πράττουν σε σχέση με τα μεγέθη τους. Εμείς πρέπει να δουλέψουμε με ένα νόμισμα Γερμανίας ουσιαστικά και ταυτόχρονα πρέπει να ανταγωνιστούμε επιχειρήσεις άλλων κοινοτικών χωρών, οι οποίες σε διάφορες περιπτώσεις της πρόσφατης ιστορίας, μεταξύ των οποίων και της κρίσης της Ευρωζώνης, έχουν επωφεληθεί με πολλούς τρόπους, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις την ίδια ώρα έπρεπε να κάνουν αγώνα επιβίωσης.

Αυτό που συμβαίνει τώρα, είναι μία παρόμοια περίπτωση. Δεν είναι μόνο η Γερμανία που δίνει, η Γερμανία είναι το πρώτο παράδειγμα. Δεν είναι μόνο η Γερμανία που βοηθά τις επιχειρήσεις με πάρα πολλούς τρόπους, είναι και άλλες χώρες, είναι και η Αυστρία, είναι και η Γαλλία, είναι και άλλες χώρες, και το κάνουν χώρες οι οποίες παραδοσιακά ήταν υπέρ της φιλελεύθερης οικονομίας. Είναι το μοντέλο που λέγαμε στην αρχή ότι αλλάζει. Το παράδειγμα της Lufthansa και πάλι είναι πάρα πολύ εύστοχο» επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι αυτή η κρίση μπορεί να είναι μία αφορμή φιλελευθεροποίησης της οικονομίας και υποστήριξης των επιχειρήσεων. «Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι και η εργασία εξαρτάται από την ύπαρξη των επιχειρήσεων, ότι αυτά τα πράγματα πηγαίνουν μαζί. Όταν υποστηρίζεις τις επιχειρήσεις, ένα από τα βασικά αιτήματα του ΣΕΒ, δεν είναι οι φοροαπαλλαγές αυτή τη στιγμή, είναι η υποστήριξη της ίδιας της εργασίας και μάλιστα προφανώς της άσπρης εργασίας, όχι της μαύρης.

Ελπίζω με αφορμή το φοβερό συμβάν και τη φοβερή εξέλιξη της πανδημίας, να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, να υποστηρίξει τομείς και επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν πραγματικά στην ελληνική οικονομία, με όλους τους τρόπους της προσφοράς, συμπεριλαμβανομένης και της κοινωνικής ευθύνης, η οποία τώρα επίσης αναδεικνύεται πάρα πολύ, τι ρόλο παίζει ο καθένας σε μία περίπτωση τέτοιας μεγάλης κρίσης, και να μην αφήσουμε τις σειρήνες του κρατισμού να επικρατήσουν. Διότι στην Ελλάδα ο κρατισμός δεν είναι ότι σώζουμε μία πάρα πολύ καλή εταιρία, επειδή θέλουμε ως Γερμανία να έχουμε ένα ρόλο παγκοσμίως στις αερομεταφορές. Στην Ελλάδα το μοντέλο είναι σώζουμε μία εταιρία για να διορίσουμε μερικούς εκατοντάδες χιλιάδες δικούς μας, αυτό είναι το μοντέλο. Είναι διαφορετικό το μοντέλο» είπε.

Αλλάζουν όλα στην Ενέργεια

Για τον τομέα της Ενέργειας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, ανέφερε ότι όλα αλλάζουν: «Το θέμα της ενέργειας είναι από τα μεγαλύτερα της ελληνικής οικονομίας, έχουμε να κάνουμε με μία κατάσταση στην οποία όλα αλλάζουν, η ίδια η ΔΕΗ αλλάζει, που ήταν το συνώνυμο της ενέργειας στην Ελλάδα. Η ίδια η ΔΕΠΑ που έφερε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα, πουλιέται, οι ιδιωτικοί όμιλοι μεγαλώνουν στην ενέργεια. Το παραγωγικό μοντέλο της ενέργειας επίσης αλλάζει. Ο λιγνίτης πάνω στον οποίο βασίστηκε η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μεταπολεμικά, αποσύρεται και αποσύρεται σχετικά γρήγορα. Το φυσικό αέριο, το οποίο είναι εισαγόμενο καύσιμο, παίρνει αυτήν τη στιγμή τη θέση του και οι ανανεώσιμες πηγές φυσικά είναι το μέλλον, χωρίς καμία αμφιβολία, συνδυασμένες όμως μαζί με την αποθήκευση ενέργειας σε μεγάλη έκταση η οποία ακόμα δεν υπάρχει και σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα πάρει χρόνο για να συμβεί.

Σε ένα τέτοιο σκηνικό η Ελλάδα τι κάνει; Κατά τη γνώμη μου, ένας από τους σοβαρούς σκοπούς των πακέτων στήριξης που αναφερθήκαμε, θα πρέπει να είναι η στήριξη του ενεργειακού κόστους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι ευρωπαϊκές χώρες, πρώτα απ’ όλα η Γερμανία, υποστηρίζουν ενεργειακά τις επιχειρήσεις τους με φανερούς και αφανείς τρόπους, πάρα πολλοί τρόποι. Η Ιταλία ακόμα περισσότερο . Λοιπόν , το θέτω, έχει τεθεί επανειλημμένως, δεν πειράζει το επαναλαμβάνουμε» είπε χαρακτηριστικά ενώ σε ερώτηση του δημοσιογράφου Αθανάσιου ‘Ελλις, αν πρόκειται για παράπονο και ότι δεν έχει υπάρξει η στήριξη που θα μπορούσε να έχει υπάρξει απάντησε: «Πάντα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, κ. Έλλις, πάντα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη Γερμανία από τη στιγμή που έχει - η Γερμανία, δεν φεύγει ποτέ από την κουβέντα - τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας στον κόσμο. Σας επαναλαμβάνω, φανερά ή λιγότερο φανερά. Υπάρχουν τρόποι, μία χαρά υπάρχουν τρόποι και τα κόμματα τα ξέρουν και η προηγούμενη κυβέρνηση τα ήξερε και αυτή τα ξέρει και το Υπουργείο τα ξέρει, όλοι τους ξέρουμε». 

Τέλος για την συμφωνία με τη Gazprom ο κ. Μυτιληναίος απάντησε ότι ήταν μία καθαρά εμπορική συμφωνία με το μεγαλύτερο προμηθευτή αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όρους οι οποίοι είναι ανταγωνιστικοί και στα πλαίσια της προσπάθειας να δημιουργεί ένα όσο το δυνατόν ανταγωνιστικότερο καλάθι στις προμήθειες αερίου. « Είμαστε πάρα πολύ ανοικτοί, είμαστε υποχρεωμένοι να ψάχνουμε όλες τις πηγές, η μεγαλύτερή μας πηγή αυτή τη στιγμή είναι το υγροποιημένο φυσικό αέριο το οποίο παγκοσμίως έχει φθηνύνει πάρα πολύ, είμαστε αγοραστές από πολλές χώρες, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και το Κατάρ και τη Νορβηγία και τη Νιγηρία, αλλά και το αέριο αγωγών είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία.
Αγωγούς αυτή τη στιγμή έχουμε από την Τουρκία και από τα βόρεια σύνορα, αέριο το οποίο προέρχεται φυσικά από τη Ρωσία. Εδώ, οι αγωγοί είναι κατ’ εξοχήν γεωπολιτικό-γεωστρατηγικό θέμα στο οποίο, νομίζω ο Πρόεδρος ξέρει πολύ καλύτερα από εμένα, εγώ ενεργώ σαν Πρόεδρος ενός Ομίλου ο οποίος πρέπει να κοιτά πάρα πολύ τα κοστολόγιά του για λόγους επιβίωσης. Βλέπω όμως ότι το αέριο εξελίσσεται σε ένα μείζον γεωστρατηγικό θέμα στην περιοχή, παρότι οι τιμές, όπως σωστά είπατε, έχουν υποχωρήσει πάρα πολύ και θέλω να σας επισημάνω τη διαφορά πετρελαίου και αερίου. Το πετρέλαιο κρατιέται επειδή υπάρχει καρτέλ, το αέριο δεν κρατιέται επειδή δεν υπάρχει καρτέλ. Ενώ ήταν συνδεδεμένα έτσι, τώρα το αέριο είναι στον πάτο και το πετρέλαιο ανακάμπτει λόγω του καρτέλ».

Keywords
ενεργεια, μυτιληναιος, ελλαδα, βενιζελος, αεπ, aegean, μερκελ, πετρελαιο, λύση, γαλλια, lufthansa, σεβ, προσφορες, δεη, δεπα, ρωσία, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, τελος του κοσμου, κομματα, αποτελεσματα, χωρες, ρωσία, αεπ, γερμανια, γνωμη, δανεια, δεπα, εμπορικη, εργασια, θαλασσα, θεμα, ιταλια, οικονομια, σεβ, υλη, υφεση, φυσικο αεριο, ωρα, aegean, lufthansa, αυστρια, αισιοδοξια, αφορμη, βοηθεια, βορεια, γινει, γινεται, ευκολο, ειπε, υπαρχει, εξελιξη, εποχη, επρεπε, ερχονται, εταιρια, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, ισχυς, καταρ, κυβερνηση, κρατικο, λεφτα, λύση, λιγνιτης, μειζον, μικρο, νιγηρια, νορβηγια, ξερετε, παντα, ολυμπιακη, ουσιαστικα, πηγη, προβληματα, ρολο, σιγουρος, συζητησουμε, συμβαινει τωρα, τουρκια, φυσικα, φυσικο, φοβερο, χειροτερα, χαρα, ωρες, αφανεις, water, εξαγωγες, ενωση, υπουργειο, μεινει, πηγες, θελω να
Τυχαία Θέματα