Επίδομα 800 ευρώ: Η πλατφόρμα για την αίτηση

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν νέες αιτήσεις για το επίδομα 800 ευρώ. Αυτές οι αιτήσεις θα γίνουν σε άλλη πλατφόρμα, που δεν είναι ίδια με αυτή των εργοδοτών. 

Άνοιξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι εργοδότες, που είτε έχουν αναστείλει υποχρεωτικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους, είτε πλήττονται, δηλώνουν τα στοιχεία των εργαζομένων τους, προκειμένου να καταβληθεί η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ.

Εκτός από τους εργαζόμενους στους οποίους έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και δικαιούνται τα 800 ευρώ, οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται

να συμπεριλάβουν στην υπεύθυνη δήλωση και τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί, από 1ης Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020, είτε με απόλυση, είτε με οικειοθελή αποχώρηση του εργαζόμενου.

Χθες, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε και δεύτερη λίστα μέσα σε μια εβδομάδα με επαγγέλματα και κλάδους (Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητος – ΚΑΔ) που πλήττονται και εντάσσονται στα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία.

Όπως είχε προαναγγείλει από το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στους νέους ΚΑΔ που περιλαμβάνονται δραστηριότητες σχετικές με τις αερομεταφορές, τα πάρκινγκ ή τα πλυντήρια ΙΧ αυτοκινήτων που μένουν ακινητοποιημένα, ή πάγκους λαϊκής όπου επεβλήθησαν περιοριστικά μέτρα κλπ.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν νέες αιτήσεις για τα 800 ευρώ. Αυτές οι αιτήσεις θα γίνουν σε άλλη πλατφόρμα, που δεν είναι ίδια με αυτή των εργοδοτών. 

Συγκεκριμένα πρόκειται για την πλατφόρμα https://supportemployees.yeka.gr/, η οποία δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη. 

Όταν ανοίξει, την επόμενη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα για να κάνουν τη σχετική αίτηση και να δηλώσουν IBAN.

Υπεύθυνη Δήλωση των εργαζομένων για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού

1.Οι εν λόγω εργαζόμενοι των παραπάνω περιπτώσεων υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75), ως το συνημμένο παράρτημα, με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζόμενων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις – Εργοδότες των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος κύριας κατοικίας, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού», στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr).

2.Η ηλεκτρονική πλατφόρμα τηρείται για τον σκοπό αυτό στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία, της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market 

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα