Κορονοϊός: Τα νέα «ύπουλα» συμπτώματα

Μπορεί να έχουν περάσει περίπου 4 μήνες από την πρώτη εισβολή του κορονοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο ο ιός ακόμη εκπλήσσει και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη η εικόνα για τα συμπτώματα. 

Ο κορονοϊός είναι ύπουλος, κάτι που έχει τονιστεί πολλές φορές, αφού εκτός από την ευκολία στη μετάδοση του, κάνει μια περίεργη επίθεση στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ στη λίστα μπαίνουν νέα συμπτώματα.

Ειδικά για τα συμπτώνατα νέα

στοιχεία δείχνουν ότι ο πυρετός και ο βήχας δεν είναι τα μόνα συμπτώματα του κορονοϊού.

Στη λίστα μπαίνουν άτομα με διάρροια ή άτομα στα οποία διαταράσσεται η λειτουργία της όσφρησης και δεν μπορούν να μυρίσουν οσμές ή ταυτόχρονα να διαταράσσεται η γεύση.

Όπως τόνισε χθες ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος ενημέρωσης για τον κορονοϊό κ. Σωτήρης Τσιόδρας, το 40% των περιπτώσεων ανοσμίας, δηλαδή απώλειας ή υπολειτουργίας της αίσθησης της όσφρησης, εμφανίζεται μετά από μια ίωση, συνήθως ίωση και λοίμωξη του αναπνευστικού.

Στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις ανοσμίας σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού. Μάλιστα διάσημος μπασκετμπολίστας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε την ανοσμία σαν το μοναδικό χαρακτηριστικό με το οποίο εμφανίστηκε η νόσος.

«Όσο περισσότερο μελετούμε τον ιό, τόσο περισσότερο θα τον καταλαβαίνουμε και θα υιοθετούμε αντίστοιχες στρατηγικές πρόληψης και απομόνωσης ατόμων, ακόμα και με ήπια ή άτυπη συμπτωματολογία. Αυτή η εβδομάδα που περνούμε είναι μια από τις κρίσιμες εβδομάδες στην απόκριση, έναντι μιας πανδημίας που εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για τις ελαφρές περιπτώσεις του ιού και άτυπη συμπτωματολογία. Άνθρωποι με τέτοια συμπτωματολογία μπορεί να έχουν τον ιό όπως, παραδείγματος χάρη, άτομα με διάρροια ή άτομα στα οποία διαταράσσεται η λειτουργία της όσφρησης και δεν μπορούν να μυρίσουν οσμές ή ταυτόχρονα να διαταράσσεται η γεύση.

Το 40% των περιπτώσεων ανοσμίας, δηλαδή απώλειας ή υπολειτουργίας της αίσθησης της όσφρησης, εμφανίζεται μετά από μια ίωση, συνήθως ίωση και λοίμωξη του αναπνευστικού.

Στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις ανοσμίας σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού. Ενώ διάσημος μπασκετμπολίστας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε την ανοσμία σαν το μοναδικό χαρακτηριστικό με το οποίο εμφανίστηκε η νόσος.

Όσο περισσότερο μελετούμε τον ιό, τόσο περισσότερο θα τον καταλαβαίνουμε και θα υιοθετούμε αντίστοιχες στρατηγικές πρόληψης και απομόνωσης ατόμων, ακόμα και με ήπια ή άτυπη συμπτωματολογία», τόνισε.

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market 

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα