Επίδομα 534 ευρώ στους εργαζομένους στον τουρισμό

Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό. Τι ισχύει με το επίδομα 534 ευρώ, άρση αναστολών στα ξενοδοχεία και εποχικούς.

Τις διατάξεις για τους εργαζόμενους που διατηρούν δικαίωμα επαναπρόσληψης στην φετινή τουριστική περίοδο καθώς και για τους εργαζόμενους που απασχολούνται εποχικά στους τομείς των μεταφορών, του ξενοδοχειακού κλάδου και του τουρισμού εν γένει, παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης την Παρασκευή.

Οι σχετικές διατάξεις θα περιληφθούν σε τροπολογία που θα κατατεθεί

στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνεργασία».

Αποζημίωση σε όσους μπουν σε αναστολή

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, οι επιχειρήσεις με εργαζόμενους που έχουν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης για την φετινή τουριστική περίοδο, θα έχουν την δυνατότητα να θέσουν αυτούς τους υπαλλήλους σε αναστολή της σύμβασης εργασίας, για το διάστημα 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, εφόσον τους προσλάβουν ξανά.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, θα δικαιούνται αποζημίωση ύψους 534 ευρώ εφόσον τεθεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζόμενου) θα καλυφθούν στο 100% από την πολιτεία.

Παράλληλα, μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις απαγορεύεται να μειώσουν το προσωπικό τους και οποιαδήποτε καταγγελία σύμβασης εργασίας θα είναι άκυρη.

Ακόμη, οι επιχειρήσεις του κλάδου θα άρουν τις αναστολές συμβάσεων με κριτήριο το ποσοστό πληρότητας στις ξενοδοχειακές μονάδες και το ποσοστό λειτουργικής επάρκειας για τα τουριστικά λεωφορεία. Για παράδειγμα, ένα ξενοδοχείο με 20% πληρότητα θα πρέπει να ανακαλέσει το 1/3 των συμβάσεων που είναι σε αναστολή. Ξενοδοχεία με 50% πληρότητα πρέπει να ανακαλέσουν τα 2/3 των συμβάσεων που είναι σε αναστολή και όποιο ξενοδοχείο έχει 80% πληρότητα θα πρέπει να ανακαλέσει το σύνολο των συμβάσεων που είναι σε αναστολή.

«Η πολιτεία γίνεται ασπίδα προστασίας των εργαζομένων», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στη Βουλή, ξεκαθαρίζοντας ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος από την κυβέρνηση.

Μηναία έκτακτη αποζημίωση για εποχικούς

Τέλος, κανονικά θα δοθεί το επίδομα ανεργίας για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο για τους εποχιακά εργαζόμενους που δεν έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης. Θα δικαιούνται μηνιαία έκτακτη αποζημίωση που το ύψους της θα είναι ίσο με το τελευταίο μηνιαίο επίδομα ανεργίας που έλαβαν και θα την πάρουν για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Να σημειωθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ από το Σεπτέμβριο έως τον Φεβρουάριο του 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα