ΕΕ: «Φιλορωσικά ΜΜΕ προσπαθούν να σπείρουν πανικό για τον κορονοϊό»

Εσωτερική έκθεση της ΕΕ προειδοποιεί για εκστρατεία παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό από ΜΜΕ που σχετίζονται με τη Ρωσία. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή -που παρουσιάζει το CNN- στόχος είναι η επιδείνωση της πανδημίας στη γηραιά ήπειρο.

Τα κρατικά ΜΜΕ της Ρωσίας, όπως και τα φιλορωσικά ενημερωτικά δίκτυα, διεξάγουν εκστρατεία παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία

του κορονοϊού, προκειμένου να σπείρουν «πανικό και φόβο» στη Δύση, σύμφωνα με προειδοποίηση αξιωματούχων της ΕΕ σε σχετική έκθεση που επικαλείται το CNN.

Ειδικότερα, η υπηρεσία της ΕΕ που ερευνά και καταπολεμά την online παραπληροφόρηση, φέρεται να ανέφερε σε εσωτερική έκθεση ότι από τις 22 Ιανουαρίου έχει καταγράψει σχεδόν 80 περιπτώσεις παραπληροφόρησης σχετικά με τον Covid-19 που συνδέονται με τα μέσα ενημέρωσης αυτά.

«Ο πρωταρχικός στόχος της παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου είναι να επιδεινωθεί η κρίση της δημόσιας υγείας στις δυτικές χώρες, υποσκάπτοντας την εμπιστοσύνη του κοινού στα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και εμποδίζοντας, έτσι, την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επιδημίας», προστίθεται στην ίδια έκθεση, σύμφωνα με το αμερικανικό Μέσο.

Η έκθεση, με ημερομηνία 16 Μαρτίου, ανέφερε ότι η εκστρατεία «έχει σχεδιαστεί για να επιδεινώνει τη σύγχυση, τον πανικό και τον φόβο», κατά το ίδιο ρεπορτάζ. Η έκθεση φέρεται ακόμα να περιγράφει και τον τρόπο με τον οποίο τα φιλορωσικά ΜΜΕ «εργάζονται» για να ενισχύσουν μια σειρά αφηγήσεων που «καταλαμβάνουν» τον χώρο πληροφοριών, προκειμένου να μειωθεί η ικανότητα της Ευρώπης να ενεργεί βάσει των δικών της συμφερόντων.

Η ίδια έκθεση της ΕΕ αναφέρει ότι τα μέσα υπέρ του Κρεμλίνου δεν συντάσσουν τα ίδια τις αφηγήσεις αυτές, αλλά «απλά ενισχύουν θεωρίες που προέρχονται αλλού», σύμφωνα πάντα με το CNN.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλο μέρος της παραπληροφόρησης που προωθήθηκε από τα φιλορωσικά ΜΜΕ -και που έχει στοχεύσει σε διεθνή ακροατήρια, στα αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά, αραβικά καθώς και ρωσικά και άλλες γλώσσες - υποστηρίζει ότι ο ιός δημιουργήθηκε από ανθρώπους ως «όπλο» δυτικών χωρών, κατά την ίδια πηγή.

Εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, κληθείς να σχολιάσει την έκθεση αυτή, απέδωσε τις σχετικές αναφορές σε «αντιρωσική εμμονή».

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market 

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα