Μπάμπης Παπαδημητρίου: Πολλά λεφτά, δύσκολο στοίχημα

Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος και βουλευτής της ΝΔ, γράφει στο iEidiseis, για την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη στήριξη των κοινωνιών.

«Τα κεφάλαια, που ετοιμάζεται να συγκεντρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη στήριξη των κοινωνιών, είναι, προφανώς, εντυπωσιακά σε μέγεθος. Έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε το είδος και τον σκοπό των μεταβιβάσεων και δανείων, που θα προσφερθούν. Ειδικά επειδή η Ελλάδα θα πάρει συγκριτικά περισσότερα χρήματα από άλλα κράτη, σε αναλογία προς το μέγεθος του εθνικού προϊόντος της. Ο σχεδιασμός της Επιτροπής δεν εξαντλείται στην αναπλήρωση του παραγωγικού κενού που δημιούργησε το lockdown. Το σχετικό βάρος των δαπανών υποστήριξης θα εμφανιστεί στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Tα 29 κράτη-μέληθα εμφανίσουν δημόσια ελλείμματα πολύ μεγαλύτερα από τον κανόνα του Συμφώνου Σταθερότητας. Τα νέα κεφάλαια σκοπεύουν αλλού: θα επιδιώξουν να μετατρέψουν την κρίση της Πανδημίας σε Ευκαιρία για την «Επόμενη Γενιά Ενωμένης Ευρώπης». Γι αυτό το λόγο δεν πρόκειται να πάνε σε επιδόματα ή σε προσωρινά δάνεια ενίσχυσης της ρευστότητας.

Χρειάζονται νέες επενδύσεις. Που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε νέες ιδέες, πρόσθετες ικανότητες και πολλά ιδιωτικά κεφάλαια. Ειδικά το τμήμα που θα κατευθυνθεί σε έργα ενέργειας και περιβάλλοντος και θα συγκλίνουν στην επίτευξη των στόχων για την Πράσινη Ευρώπη, ενδιαφέρει ξεχωριστά την Ελλάδα, αφού είχαμε ήδη επιλέξει να κυνηγήσουμε τον σπουδαίο αυτό στόχο. Ακόμη και οι επενδύσεις σε υποδομές θα στηρίξουν την τεχνολογική εξέλιξη, ώστε να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των δημόσιων υπηρεσιών και η παραγωγικότητα του ιδιωτικού τομέα.

Είναι σημαντικό να προσέξουμε ότι τα κεφάλαια αυτά, ειδικά όσα θα έχουν τη μορφή επιχορηγήσεων, θα είναι δηλαδή «δωρεάν», θα συνδυαστούν πολλαπλασιαστικά με τα δάνεια που θα υποστηριχθούν από τη ρευστότητα που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης. Με δύο λόγια, διαθέσιμα κεφάλαια θα υπάρξουν. Αυτό που πρέπει να βάλει η Ελλάδα είναι ικανότητες επιχειρηματικής αξιοποίησης και κρατικό συντονισμό υψηλής ποιότητας. Είναι προφανές ότι το Στοίχημα θα είναι δύσκολο να κερδηθεί. Δεν είναι όμως ακατόρθωτο»!

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα