Δημ. Λιάκος: Η πρόταση της Commission και η δυνητική ευκαιρία για την Ελλάδα

Ο Δημήτρης Λιάκος, Οικονομολόγος, πρώην Υφυπουργός στον πρωθυπουργό, γράφει στο iEidiseis, μιλάει για την πρόταση της Commission σε σχέση με την αντιμετώπισει της πανδημίας. 

«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αδιαμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη που δίνει απαντήσεις σε τρία επιμέρους επίπεδα. Το πρώτο αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημικής κρίσης μέσω της δημιουργίας του recovery fund και της αύξησης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού (MFF) 2021-2027.

Το δεύτερο επίπεδο εστιάζεται στην μετά

Covid-19 εποχή, καθώς η Ε.Ε. διατηρεί αναλλοίωτη την αποφασισμένη προτεραιοποίηση των στόχων της για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την σύγκλιση των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Τρίτον, με την πρόταση της η Επιτροπή στέλνει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι παρούσα και σε θέση να λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες προκειμένου να ανακτήσει τον ρόλο της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Σαφώς υπάρχουν αρκετά σημεία που χρήζουν διευκρινήσεων όπως οι ενδεχόμενες αιρεσιμότητες για την εκταμίευση των κονδυλίων, ο βαθμός συσχέτισης των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων με τις ευρωπαϊκές διαδικασίες, η χρονικότητα διάθεσης των κονδυλίων, το τελικό ύψος και οι συνεισφορές των κρατών στο MMF κ.α. Οι επικείμενες διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και σκληρές, λόγω των διαφαινόμενων αντιπαραθετικών αντιλήψεων, ενώ τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα.

Όσον αφορά την Ελλάδα συγκαταλέγεται σε εκείνα τα κράτη-μέλη που θα λάβουν σημαντική ενίσχυση τα επόμενα χρόνια. Τα κεφάλαια που αναλογούν στην χώρα μας ανέρχονται σε περίπου 32 δισ.€ ενώ αν προστεθούν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές πηγές τα συνολικά ποσά προσεγγίζουν τα 60 δισ.€. Μέσω αυτών των ποσών δίνεται στην χώρα μια τεράστια ευκαιρία ουσιαστικού μετασχηματισμού της οικονομίας, αλλαγής και εμπλουτισμού του παραγωγικού προτύπου, προώθησης απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, ενίσχυσης των κοινωνικών δομών και εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.

Είναι μια δυνητική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί όπως δυστυχώς συνέβη τις προηγούμενες δεκαετίες που ενώ τεράστια ποσά είχαν εισρεύσει μέσω διάφορων ευρωπαϊκών προγραμμάτων το αναπτυξιακό αποτύπωμα ήταν ισχνό. Απαιτείται η εκπόνηση ενός αναλυτικού, στοχευμένου σχεδίου πολιτικών, μεταρρυθμίσεων, δράσεων, μέτρων, κινήτρων με σαφή κριτήρια, στόχους και χρονοδιαγράμματα αποσκοπώντας να γίνει ενα πραγματικό game changer για την Ελλάδα.

()Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συμβάλουν πολιτικά κόμματα, παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς, η κοινωνία των πολιτών προκειμένου αυτό το σχέδιο να αποκτήσει την μορφή ενός εθνικού προγράμματος ανασυγκρότησης και αλλαγών. Είναι απαραίτητο λοιπόν να ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος το προσεχές διάστημα με ζητούμενο το σχέδιο της επόμενης ημέρας, που μας αφορά όλους».

*Ο Δημήτρης Λιάκος, Οικονομολόγος, πρώην Υφυπουργός στον πρωθυπουργό

Keywords
Τυχαία Θέματα