Ημέρα του Παιδιού: Το Google Doodle και τα παιδιά που βίωσαν βία στον Covid-19

Μπήκε ο Ιούνιος και σήμερα, 1η Ιουνίου το Doogle της Google είναι αφιερωμένο στα παιδιά όλου του κόσμου, καθώς η 1η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού», το 1925 από την Παγκόσμια Συνέλευση για την ευημερία του παιδιού της Γένοβας.

 

Η Google με το σημερινό της Doodle

θυμάται τα παιδιά όλου του κόσμου. Η μηχανή αναζήτησης είναι σήμερα διαφορετική με ένα doodle για την Ημέρα του Παιδιού, σε μια κίνηση που η Google συνηθίζει να κάνει.

Όπως είναι γνωστό η 20η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στα παιδιά, καθώς είναι η μέρα διακήρυξης και υπογραφής της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989.

Ωστόσο, η 1η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού», το 1925 από την Παγκόσμια Συνέλευση για την ευημερία του παιδιού της Γένοβας.

Με τη σκέψη στραμμένη προς τα παιδιά που βίωσαν τραυματικά τον εγκλεισμό των περιοριστικών μέτρων και σε αυτά που για λόγους υγείας συνεχίζουν να περιορίζονται η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, υπενθυμίζει ότι τα παιδιά είναι φορείς δικαιωμάτων και ότι είναι εδώ για να δώσουν μια άλλη προοπτική στον κόσμο, στο μήνυμά της για την 1η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού.

Σύμφωνα με την Επίτροπο ο εγκλεισμός στο σπίτι και τα περιοριστικά μέτρα που πάρθηκαν για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του Covid-19, έφεραν στο προσκήνιο πολλά και σοβαρά θέματα και άλλαξαν την καθημερινότητά μας. Μας βοήθησε όμως να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε ότι τα δικαιώματα είναι σαν μια αλυσίδα και όταν ένας κρίκος της αδυνατίζει η αλυσίδα σπάει, επισημαίνει η Επίτροπος.

«Για να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην υγεία, τους τελευταίους μήνες επηρεάστηκαν με διάφορους τρόπους άλλα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, το δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση, το δικαίωμα στην ψυχαγωγία αλλά και το δικαίωμα στο παιχνίδι και στην ελεύθερη συμμετοχή στην αθλητική, πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή», συνεχίζει.

Παρατηρεί περαιτέρω ότι «ο περιορισμός, μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε, ότι η σωματική υγεία είναι συνδεδεμένη άμεσα με τον ψυχικό μας κόσμο, με τα συναισθήματά μας, με το πώς νιώθουμε και αντιληφθήκαμε πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε πράγματα που αγαπάμε, να βρισκόμαστε γύρω από άτομα που νοιαζόμαστε και μας νοιάζονται, να περνάμε παραγωγικό χρόνο μαζί τους και τέλος, να ζυγίσουμε την πραγματική αξία των υλικών αγαθών».

Σύμφωνα με την Επίτροπο για κάποια παιδιά, ο περιορισμός επιδείνωσε την καθημερινότητα τους, ακόμα περισσότερο και διευκρινίζει ότι αναφέρεται στα παιδιά που την περίοδο του εγκλεισμού βίωσαν ψυχική και σωματική βία ή για τα παιδιά σε οικογένειες με οικονομική δυσχέρεια.

Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, κάποια παιδιά αναγκάζονται για λόγους υγείας να περιοριστούν, να απομακρυνθούν από φίλους, να μην συμμετέχουν στα σχολικά δρώμενα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτά λοιπόν τα παιδιά, στρέφω τη σκέψη όλων μας κατά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα