Αναδρομικά: Η παγίδα του 2013 στις συντάξεις και όλες οι νέες εξελίξεις

Δέκτες μιας σειράς ειδήσεων είναι τα τελευταία 24ωρα οι συνταξιούχοι, ενώ για δεκάδες χιλάδες έγιναν εφιάλτης τα αναδρομικά που μπήκαν έως το 2013. Ταυτόχρονα έρχονται νέες εξελίξεις με νέα αναδρομικά και μια κρίσιμη δίκη την Παρασκευή 10 Ιανουρίου στο ΣτΕ.

Καταρχήν χιλιάδες συνταξιούχοι πρέπει να μπουν στο Taxisnet και να δουν αν πρέπει να πληρώσουν φόρο για αναδρομικά πριν 6 χρόνια. Σε

πολλές περιπτώσεις η λυπητερή είναι βαριά. Συγκεκριμένα, μέσο φόρο 1.310 ευρώ καλούνται να καταβάλουν περίπου 70.000 φορολογούμενοι συνταξιούχοι, που έλαβαν αναδρομικά το έτος 2013, αλλά δεν τα δήλωσαν στην εφορία. Για να τα δηλώσουν θα έπρεπε να κάνουν τροποποιητική δήλωση.

Υπενθυμίζεται πως στις 18 Δεκεμβρίου 2019 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έστειλε στις ΔΟΥ όλης της χώρας έγγραφο με το οποίο ζητούσε από τους εφοριακούς να εξετάσουν το θέμα των φόρων που αναλογούν σε περίπου 200.000 φορολογουμένους, οι οποίοι έλαβαν αλλά δεν δήλωσαν αναδρομικά το έτος 2013.

Πρόκειται κυρίως για αναδρομικά συνταξιούχων τα οποία, έπειτα από σχετική διασταύρωση, προέκυψε ότι δεν δηλώθηκαν και κατ’ επέκταση δεν φορολογήθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις περίπου 200.000 υποθέσεις εξαιρέθηκαν οι 35.000 υποθέσεις στις οποίες ο φόρος ήταν σχεδόν μηδενικός. Στο στόχαστρο μπήκαν 155.000 υποθέσεις.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι για περίπου μια στις δυο περιπτώσεις είχαν υποβληθεί τροποποιητικές δηλώσεις.

Έτσι, η ΑΑΔΕ έτρεξε εκκαθάριση για περίπου 70.000 φορολογικές δηλώσεις.

Η εκκαθάριση βεβαίωσε προσθετό φόρο 93 εκατ. ευρώ, με το μέσο φόρο ανά συνταξιούχο να ανέρχεται στα 1.310 ευρώ. Τα εκκαθαριστικά έχουν ήδη αναρτηθεί στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο Taxisnet.

Τα νέα αναδρομικά για τέσσερις μήνες

Έως 800 ευρώ θα είναι τα αναδρομικά του τετραμήνου Οκτώβριος 2019 - Φεβρουάριος 2020 για τους συνταξιούχους κύριων και επικουρικών.

Με βάση μελέτη του υπουργείου Εργασίας, οι συνταξιούχοι κύριων συντάξεων με συντάξιμα έτη άνω των 33 θα λάβουν μεσοσταθμικά αύξηση 65-70 ευρώ τον μήνα – μαζί με τα αναδρομικά 4 μηνών από 1.10.2019.

Παράλληλα μεσοσταθμική μηνιαία αύξηση 100 ευρώ, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσει και τα 195 ευρώ τον μήνα, θα λάβουν συνταξιούχοι επικουρικών συντάξεων αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ένα μέρος των συνταξιούχων δεν θα πάρει ζεστό χρήμα, αλλά θα δει να αποτυπώνεται η βελτίωση λογιστικά μόνο στα χαρτιά, καθώς διατηρεί προσωπική διαφορά.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή το διάστημα από 15 έως 20 Ιανουαρίου και αφού δοθεί προηγουμένως σε δημόσια διαβούλευση. Μετά την ψήφισή του θα γίνει ο απαραίτητος επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων με βάση τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Κρίσιμη δίκη για παλιά αναδρομικά

Η δίκη για τα αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων θα γίνει αυτή την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020 στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θα ασχοληθεί με τα ζητήματα τόσο των αναδρομικών και των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων που έγιναν σύμφωνα με τη μνημονιακή νομοθεσία όσο και με την κατάργηση από 1.1.2013 του 13ου και του 14ου μισθού (δώρα-επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα θερινής αδείας).

Η αρμόδια τριμελής επιτροπή του ΣτΕ, έπειτα από αίτημα του ΕΦΚΑ (της 15ης Νοεμβρίου 2019), έκρινε ότι με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης πρέπει να εισαχθούν τα εν λόγω επίμαχα νομικά ζητήματα, καθώς στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές. 

Στο μικροσκόπιο των δικαστών του ΣτΕ θα βρεθεί και το 10μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας το 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου το 2016.

Να σημειωθεί πως τα αναδρομικά που θα κριθούν στην πιλοτική δίκη του ΣτΕ αφορούν όλους τους συνταξιούχους, δηλαδή τους συνταξιούχους Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΟΓΑ. Αφορούν κύριες και επικουρικές, όπως επίσης τα δώρα που δίδονταν έως το 2012 και το κόστος τους είναι περίπου 4 δισ. ευρώ τον χρόνο

Keywords
Τυχαία Θέματα