Γιάννης Ιωαννίδης: «Έφυγε» από τη ζωή ο «ξανθός»

Πένθος για το ελληνικό μπάσκετ και γενικότερα όλο τον ελληνικό αθλητισμό. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ένας από τους καλύτερους κόουτς που έβγαλε η χώρα, δεν είναι πια μαζί μας.

Τα τελευταία χρόνια έδινε τη δική του μάχη και στο τέλος δεν τα κατάφερε. Σε ηλικία 78 ετών «έφυγε» έχοντας αφήσει το στίγμα του στο μπάσκετ.

Γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1945. Ως αθλητής έκανε καριέρα στον Άρη. Εκεί έπαιξε από το 1959 έως το 1978 και στη συνέχεια έκατσε στην άκρη του πάγκου.

Κατέκτησε ως προπονητής 12 πρωταθλήματα και έξι Κύπελλα. Από τον Άρη άρχισε και ως κόουτς

και στη συνέχεια πήγε στον Γ.Σ. Λάρισας. Το 1983 επέστρεψε στους «κίτρινους» και παρέμεινε έως το 1990. Εκτός από τα ρεκόρ που κατέρριψε μαζί τους, πήγε και σε τρία Final Four.

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του για πέντε χρόνια ήταν ο Ολυμπιακός. Τέσσερα διαδοχικά πρωταθλήματα κατέκτησε και δύο φορές πήγε τους «ερυθρόλευκους» σε τελικό Euroleague.

Στη συνέχεια ανέλαβε για δύο χρόνια την ΑΕΚ, με την οποία έφτασε σε έναν ακόμη τελικό Euroleague. Επέστρεψε τη σεζόν 1999/00 στον Ολυμπιακό και αυτή ήταν η τελευταία του σεζόν ως προπονητής. Είχε κοουτσάρει και την Εθνική ομάδα ο Γιάννης Ιωαννίδης. Η πρώτη φορά ήταν το 1980-81 και η δεύτερη το 2002-03.

Ασχολήθηκε έκτοτε και με την πολιτική. Μετά τις εκλογές του 2007 ο «Ξανθός» έγινε υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού. Έως τις 7 Οκτωβρίου 2009 είχε αυτή τη θέση.

Γιώργος Νικολαΐδης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα