Υποβρύχιο Titan: Ανασύρονται τα συντρίμμια του υγρού “φέρετρου” για πέντε ανθρώπους – Οι πρώτες εικόνες

Ένα πλοίο υπό καναδική σημαία ανέσυρε την Τετάρτη στην ξηρά συντρίμμια από το υποβρύχιο Titan, το οποίο εξαφανίστηκε μαζί με 5 επιβάτες κονά στο αιωνόβιο ναυάγιο του Τιτανικού, παρασέρνοντάς τους στον θάνατο.

Βίντεο από την καναδική ραδιοτηλεοπτική εταιρεία έδειξε αυτό που φαινόταν να είναι η “μύτη” του υποβρυχίου και άλλα θρυμματισμένα κομμάτια τυλιγμένα σε λευκό μουσαμά που ανασύρθηκε από γερανό από το πλοίο Horizon Arctic στο λιμάνι του Σεντ Τζονς στο Νιουφάουντλαντ το πρωί της

Τετάρτης.

Τα συντρίμμια αναμένεται να ρίξουν περισσότερο φως στα αίτια της καταστροφικής κατάρρευσης που προκάλεσε τον θάνατο όλων των επιβαινόντων – του διευθύνοντος συμβούλου της OceanGate Expeditions Στόκτον Ρας, του Βρετανού δισεκατομμυριούχου Χάμις Χάρντινγκ, του πακιστανικής καταγωγής επιχειρηματία Σαχζάντα Νταούντ και του 19χρονου γιου του, Σουλεμάν, και του Γάλλου ωκεανογράφου Πολ-Ανρί Ναρτζολέ.

Δεν ήταν άμεσα σαφές πού κατευθύνονταν τα συντρίμμια.

Οι καναδικές και οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα έρευνες για το περιστατικό, το οποίο έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον ανεξέλεγκτο χαρακτήρα τέτοιων αποστολών.

Το υποβρύχιο βαθέων υδάτων που διαχειριζόταν η OceanGate Expeditions ανακαλύφθηκε σε κομμάτια στον πυθμένα της θάλασσας σε απόσταση περίπου 488 μέτρων από την πλώρη του Τιτανικού από ένα ρομποτικό καταδυτικό όχημα την περασμένη εβδομάδα, τερματίζοντας μια πολυεθνική πενθήμερη έρευνα για επιζώντες.

“Η ομάδα μας ολοκλήρωσε με επιτυχία τις επιχειρήσεις εκτός ακτής, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε αποστολή και θα βρίσκεται στη διαδικασία αποσύνδεσης από το Horizon Arctic σήμερα το πρωί”, δήλωσε η Pelagic Research, η οποία διαχειρίζεται το ρομποτικό όχημα.

Όσα ξέρουμε για το Titan

To Titan είναι ένα υποβρύχιο σκάφος χωρητικότητας πέντε ατόμων που μπορεί να καταδύεται σε βάθη έως 4 χιλιόμετρα και ταξιδεύει με ταχύτητα τριών κόμβων την ώρα, περίπου 5,5 χλμ/ώρα.

Είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο και ανθρακονήματα και έχει μήκος 6,7 μέτρα και βάρος 10 τόνους (όσο περίπου έξι αυτοκίνητα μεσαίου μεγέθους). Επιπλέον διαθέτει κάμερα Sub C Imaging 4k Rayfin, σόναρ 2D της Teledyne, εξωτερικό φωτισμό 40.000 lumens και σαρωτή λέιζερ 2G Robotics, ενώ χρησιμοποιεί τη δορυφορική τεχνολογία Starlink του Έλον Μασκ για την επικοινωνία του.

Υποβρύχιο Τιτανικός: Όλα όσα ξέρουμε για το Titan και την κατάδυση των 250.000 δολαρίων

Εκτός από τουριστικές αποστολές στον Τιτανικό, χρησιμοποιείται για έρευνες, υποβρύχιες επιθεωρήσεις, συλλογή στοιχείων, κινηματογραφικές και δημοσιογραφικές παραγωγές, δοκιμές εξοπλισμού και λογισμικού σε βαθέα ύδατα.

Διαθέτει σύστημα παρακολούθησης της κάψουλας του σκάφους σε real time, καθώς και αισθητήρες που αναλύουν τις συνέπειες της αλλαγής πίεσης στο σκάφος καθώς καταδύεται, προκειμένου να αξιολογείται διαρκώς η αρτιότητα της κατασκευής.

“Αυτό το σύστημα παρακολούθησης της κατάστασης του σκάφους παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση για τον χειριστή, ώστε σε περίπτωση κινδύνου να ανακόψει την κατάδυση και να επιστρέψει με ασφάλεια στην επιφάνεια” σημειώνει η εταιρεία.

Πηγή: THE TOC

Keywords
Τυχαία Θέματα