Το προφίλ του Άγιαξ

Μετά από 23 χρόνια η ΑΕΚ θα βρεθεί ξανά στον δρόμο του ''Αίαντα''. Οι δύο ομάδες είχαν παίξει μαζί σε όμιλο με Μίλαν και Ζάλτσμπουργκ, με τους Ολλανδούς να πανηγυρίζουν το ''Champions League'' της περιόδου 94' - 95' στο τελικό με τη Μίλαν.

Ταυτότητα :

Ο πιο πετυχημένος σύλλογος στην Ολλανδία με 33 πρωταθληματα και 18 κύπελλα.Συνηθισμένος στα ευρωπαϊκά κύπελλα, πρόσφτα έπαιξε στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ χάνοντας από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.Αγωνίζεται στην ''Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα'', γνωστή ως Άμστερνταμ Αρίνα'', που άλλαξε
όνομα μετά το θάνατο του μεγάλου ''ιπτάμενου'' Ολλανδού.

-Έχει στην τροπαιοθήκη του 4 κύπελλα πρωταθλητριών (70-71, 71-72, 73-74) και το Champions League το 1995, σε μια χρονιά που έπαιξε τελικό με τη Μίλαν και ένα γκολ του Πάτρικ Κλάιφερτ που είχε περάσει ως αλλαγή από τον Φαν Χαλ χάρισε το τρόπαιο στον μεγάλο Άγιαξ της εποχής.

-Έχει κερδίσει μια φορά το κύπελλο πρωταθλητριών το 1987 με αντίπαλο τη Λειψία και ένα γκολ του Μάρκο Φαν Μπάστεν.

Τι έκανε πέρσι :

Τερμάτισε στη 2η θέση πίσω από τη PSV σε έναν τίτλο στην Ολλανδία που κρίθηκε τις τελευθταίες αγωνιστικές. Πίσω από την PSV τελείωσε το πρωτάθλημα με 25 νίκες, 4 ισοπαλίες και μόλις 5 ήττες. Πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Βραζιλιάνος νεαρός Νταβίντ Νέρες που εντυπωσιάσε πετυχαίνοντας 14 γκολ, ενώ δεύτερος σκόρερ αναδείχθηκε ο Χούντελααρ που σημείωσε 13 γκολ.

Τι κάνει φέτος :

Με δύο νίκες και μία ισοπαλία ο ''Αίαντας'' βρίσκεται στην 3η θέση του πρωταθλήματος μετά τις πρώτες αγωνιστικές στην Ολλανδία. Ξεκίνησε με ισοπαλία στην έδρα του κόντρα στη Χέρακλες, στην συνέχεια πήρε το διπλό στην έδρα της Φένλο και πέτυχε δεύτερη διαδοχική νίκη με το 5-0 κόντρα στη νεοφώτιστη Έμεν στο Άμστερνταμ. Την ερχόμενη αγωνιστική ταξιδεύει στο Άρνεμ για να παίξει με τη Φίτεσε. Για να περάσει στους ομίλους απέκλεισε τη Σταντάρ Λιέγης με ισοπαλία στο Βέλγιο 2-2 ενώ στο Άμστερνταμ κέρδισε εύκολα 3-0.

Ο Προπονητής :

Ο 48χρονος Έρικ Τεν Χαγκ ήρθε πέρσι το Δεκέμβριο ως αντικαταστάτης του Μάρσελ Κάιζερ στο Άμστερνταμ από την Ουτρέχτη, που είχε αναλάβει το πόστο του τεχνικού διευθυντή και του προπονητή οδηγώντας τη στη 5η θέση του πρωταθλήματος. Στο παρελθόν είχε καθίσει ως βοηθος στην Τβέντε και τη PSV. Παλιός ποδοσφαιριστής στα νιάτα του αγωνιζόνταν στη θέση του κεντρικού αμυντικού.

Το αστέρι :

Ο Μαροκινός Χακίμ Ζιγές είναι ο ''μπαλαδόρος'' στην μεσαία γραμμή της ομάδας. Πρόσφατα έπαιξε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την Εθνική χωρίς ωστόσο να πέρασει από τη φάση των ομίλων. Μάλιστα είχε την επιλογή να αγωνιστεί και στους ''οράνιε'' καθώς είχε παίξει στην Εθνική κάτω των 19 ετών. Στην Εθνική Ολλανδίας είχε κληθεί στα φιλικά με ΗΠΑ και Λετονία. Ο Άγιαξ τον απέκτησε το 2016 από τη Τβέντε όπου σε 76 αγώνες είχε 34 γκολ. Στη πρώτη του χρονιά στο Άμστερνταμ πέτυχε 10 γκολ σε 42 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Πέρσι σε 39 ματς σημείωσε 9, ενώ φέτος μέχρι στιγμής σε 8 αγώνες έχει βάλει 3 γκολ. Η ποδοσφαιρική του καριέρα ξεκίνησε στη Χέρενφεϊν το 2012 που είχε ουσιαστικά μια γεμάτη σεζόν στα 2.5 χρόνια που κάθισε.

Μεταγραφές :

Ήρθαν :Ντάλι Μπλιντ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντούσαν Τάντιτς - Σάουθαμπτον), Χασάν Μπαντέ - Μαλίν Ζακάρια Λαμπιγιάντ - Ουτρέχτη, Περ Σουρς - Φορτούνα Σιτάρντ, Ντεγιοβάλσιο Ζέφουλκ - Χρόνιγκεν

Έφυγαν : Τζάστιν Κλάιφερτ - Ρόμα, Αμίν Γιουνές - Νάπολι, Μίτσελ Ντάικς - Νάπολι, Μιλκ Φίρχέφερ - PSV, Σιμ Ντε Γιονγκ - Σίντνεϊ FC.

Ρόστερ :

Τερματοφύλακες:

Μπένζαμιν Φαν Λιρ (22)
Αντρέ Ονανά (28)
Κώστας Λάμπρου (28)

Αμυντικοί

Ζόελ Φέλτμαν(28)
Ματίς Ντε Λιχτ(19)
Μαξιμίλιαν Βέμπερ(20)
Ράσμους Κρίστενσεν(21)
Ντάλεϊ Μπλιντ(28)
Φρένκι Ντε Γιοννγκ(21)
Περ Σουρς(18)
Λουίς Μανουέλ Ορεγουέλα(23)
Νίκολας Ταλιαφίκο(25)

Μέσοι:

Ντόνι Φαν Ντε Μπεκ(21)
Ντούσαν Ντάντιτς(29)
Ντάλεϊ Σίνκγκράβεν(23)
Νουσέρ Μαζραουϊ(20)
Κάρελ Εϊτινγκ(20)
Ζακάρια Λαμπίγιαντ(25)
Λας Σένε(32)
Χακίμ Ζιγές(25)

Επιθετικοί:

Νταβίντ Νέρες(21)
Κλαας Γιαν Χούντελαρ(35)
Χασάν Μπαντέ(19)
Κάσπερ Ντόλμπεργκ(20)
Βάλκαφ Τσέρβι(20)
Keywords
Τυχαία Θέματα