Τα μηνύματα Μητσοτάκη σε Τουρκία λίγο πριν τη συνάντηση με Ερντογάν: Γιατί στο Βίλνιους μπορεί να γίνει μια νέα αρχή

Οι δύο θετικές διαπιστώσεις που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Τουρκία στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες δεν έγιναν τυχαία.

Σε λίγες ημέρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου το νήμα των ελληνοτουρκικών μπορεί να… ξαναπιαστεί από την αρχή μετά το θετικό κλίμα των τελευταίων

μηνών.

Όπως άλλωστε ανέφερε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Άγκυρα έχει σταματήσει τις παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών Αρχών στα σύνορα είναι πολύ στενότερη: δεν φεύγουν πια τόσες βάρκες από τα τουρκικά παράλια για την Ελλάδα, η συνεννόηση και η επικοινωνία στα σύνορα έχει σαφώς αποδώσει.

Την ίδια ώρα το παζλ συμπληρώνεται από τα συγχαρητήρια τηλεφωνήματα μεταξύ των δύο ηγετών για την επανεκλογή τους, αλλά και την παρακαταθήκη που άφησε η Ελλάδα όταν προσέτρεξε πρώτη να δώσει βοήθεια στην σεισμόπληκτη Τουρκία.

Επιπλέον η Αθήνα έκανε ακόμη μία κίνηση που δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη. Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, περιλαμβάνεται παράγραφος για τον επαναπροσδιορισμό των ευρωτουρκικών σχέσεων, με την ελληνική πλευρα να μην αντιδρά, αντίθετα, να στηρίζει την επανεκκίνηση των σχέσεων Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλα δείχνουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ανοίξει το παράθυρο της επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αυταπάτες ότι οι σχέσεις μπορούν να αλλάξουν από την μία ημέρα στην άλλη.

“Αυτό το οποίο απομένει να διαπιστεύσουμε στη συνάντηση στο Βιλνιους, είναι κατά πόσο η Τουρκία θέλει πραγματικά να γυρίσουμε σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά αυτό θα το διαπιστώσουμε αφότου έχω ολοκληρώσει αυτήν τη συνάντηση” είπε ο κ. Μητσοτάκης, με την κυρίαρχη άποψη στην Αθήνα να είναι ότι αυτή η συνάντηση δεν μπορεί να έχει ένα δυσμενές σενάριο, αν και έχει ξεκαθαριστεί ότι οι κόκκινες γραμμές της χώρας παραμένουν: η μόνη διαφορά που έχουμε να επιλύσουμε με την Τουρκία είναι η οικονομική ζώνη και η υφαλοκρηπίδα.

Αλλά ακόμη και αν δεν καταφέρουμε να έρθουμε σε λύση, η θετική ατζέντα μπορεί να παραμείνει. “Είμαστε καταδικασμένοι από την γεωργραφία να είμαστε γείτονες” εχει πει παλαιότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να ζούμε ειρηνικά.

Το καρφί στην Αλβανία

Ο Φρέντι Μπελερης παραμένει κρατούμενος, αν και εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας. Η Αθήνα κλιμάκωσε το θέμα της παράνομης, όπως υποστηρίζει, κράτησής του, με τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί και να ενημερώνει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για το θέμα.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ερωτήματα για το κράτος δικαίου στην Αλβανία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κράτηση θα αρθεί, αλλά έβαλε ακόμη μία διάσταση: την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και τη δυνατότητα που έχει η Ελλάδα -αν και έχει συνδράμει και επιδιώξει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας- να βάλει αγκάθι στην ένταξή της, αν δεν λυθεί το θέμα του Φρέντι Μπελέρη.

“Η Ελλάδα υπήρξε πάντα πρωταγωνίστρια στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων και θέλουμε να είμαστε αρωγοί σε αυτό το δύσκολο ταξίδι που έχουν ξεκινήσει… Προσβλέπω ωστόσο ότι πολύ σύντομα αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί. Είναι ένα ζήτημα το οποιο είναι πολύ σημαντικό για εμάς και η επίλυσή του ή μη -εύχομαι για το πρώτο- θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας, η οποία ξεκινάει τώρα και όπως σας είπα πρόκειται για ένα μακρύ ταξίδι”.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα