Στο Ιράκ οι γυναίκες που τολμούν πεθαίνουν

Νεκρή από πυρά αγνώστων έπεσε πριν λίγες μέρες η Τάρα Φάρες, ένα Ιρακινό μοντέλο που έχει στεφθεί στο παρελθόν «Μις Βαγδάτη», έχοντας στον λογαριασμό της στο Instagram σχεδόν τρία εκατομμύρια ακολούθους. Η 22χρονη πυροβολήθηκε τρεις φορές — οι δύο εκ των οποίων ήταν στο κεφάλι — από άγνωστο, ο οποίος επέβαινε σε μοτοσικλέτα όταν πλησίασε το όχημά της.

Πρόκειται για την τέραρτη περίπτωση γυναίκας από τον χώρο ομορφιάς που χάνει τη ζωή της στη Βαγδάτη σε διάστημα λίγων μηνών. Σε μια χώρα που ξέρει καλά τι σημαίνει

βία, οι εικόνες που καταγράφηκαν από κάμερα ασφαλείας παραμένουν ανεξήγητες, καθώς δεν πρόκειται για κάποιο πολιτικό πρόσωπο, κάποιον αξιωματικό ή κάποιον εξεγερμένο, αλλά για ένα... μοντέλο.

Οι τέσσερις κοπέλες ήταν άγνωστες μεταξύ τους, αλλά η ζωή τους είχε αρκετά κοινά στοιχεία. Όλες τους ήταν δημόσια πρόσωπα που τόλμησαν να αμφισβητήσουν την ιρακινή κοινωνία και τον σκοταδισμό της σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρονται οι γυναίκες, τις ελευθερίες τους και τα δικαιώματα τους. Όλες είχαν δεχτεί απειλές επειδή είχαν «δυτικοποιηθεί», όπως πολλοί τις κατηγορούσαν.

Λίγες ημέρες προτού χάσει τη ζωή της, η Φάρες που συχνά αναρτούσε φωτογραφίες οι οποίες θεωρούνται ακατάλληλες για την ισλαμική κοινωνία, ψηφίστηκε ως μία από τις προσωπικότητες στο Ιράκ με την μεγαλύτερη επιρροή στα κοινωνικά δίκτυα. Μετά την ανακοίνωση του θανάτου της, δεν είναι λίγοι αυτοί που ξεκίνησαν τις δημοσιεύσεις αναφέροντας πως υπήρξε μία δυναμική γυναίκα με φωνή και θάρρος, σε μία χώρα που καταπιέζει τις γυναίκες.

«Η δολοφονία της Τάρα “φωνάζει” έλλειψη ελευθερίας και δικαιωμάτων αλλά και τις έντονες διακρίσεις. Η απλή συμπάθεια και συμπαράσταση δεν είναι αρκετές» σχολίασε ένας φαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα