Σοστακόβιτς, ο βίος και η πολιτεία μιας μουσικής ιδιοφυΐας

Το διασημότερο έργο του -ακόμη και μεταξύ των μη μυημένων- είναι αναμφίβολα το Waltz 2. Διάσημη, σχεδόν εξίσου, παραμένει και η Πέμπτη Συμφωνία του.

Όμως, η ζωή και η μουσική ιδιοφυΐα του Σοστακόβιτς παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένες με το σοβιετικό καθεστώς. Υπήρξε ο δημοφιλέστερος σοβιετικός συνθέτης της γενιάς του -τιμήθηκε με διακρίσεις και κρατικά βραβεία- η σχέση του όμως, ειδικά με τον Στάλιν (το καθεστώς αποκήρυξε δύο φορές τη μουσική του και κατά καιρούς απαγόρευσε έργα του), ήταν αν μη τι άλλο, μυθιστορηματική.

Για την σχέση αυτή -που έχει γίνει διεθνώς γνωστή

με τον όρο Shostakovich Wars- έχει γίνει πολύ συζήτηση και έχουν γραφεί ποικίλες ερμηνείες, αναγνώσεις, προσεγγίσεις από βιογράφους και ερευνητές: Από την εκδοχή του «βασανισμένου αντιφρονούντα» μέχρι ότι, επρόκειτο απλά, για την αντικομμουνιστική αμερικανική υστερία (με σημείο αιχμής την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου). Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τις εικασίες υπάρχουν τα ίδια τα γεγονότα που παραμένουν αδιαμφισβήτητα.

Ο συνθέτης Ντμίτρι Σοστακόβιτς, από τους σημαντικότερους συνθέτες του 20ού αιώνα, γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1906 (12 Σεπτεμβρίου με το παλαιό ημερολόγιο) στην Αγία Πετρούπολη.

Από την πλευρά του πατέρα του καταγόταν από την Πολωνία. Η μητέρα του, Σοφία Κοκούλινα, απώτερης ελληνικής καταγωγής, ήταν πιανίστρια και σπούδαζε στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης, όπου και γνώρισε τον Ντμίτρι Μπολεσλάβοβιτς, με τον οποίο παντρεύτηκε το 1903.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα